Süt Toplama Merkezleri Yayginlasiyor

Deprem bölgesi Malatya’da üreticilerden toplanan sütlerin islenerek ekonomiye kazandirilmasi amaciyla hayata geçirilen Süt Toplama Merkezleri yayginlasiyor.

Süt Toplama Merkezleri Yayginlasiyor
Malatya Ticaret Borsasi (MTB) ile Firat Kalkinma Ajansi (FKA) tarafindan kentteki süt varliginin degerlendirilerek ekonomiye kazandirilmasi amaciyla hayata geçirilen Süt Toplama Merkezleri yayginlasiyor. Malatya’da 2019 yilinda fizibilite destegi projesi çerçevesinde soguk zincir ve süt toplama merkezlerinin Dogu Anadolu Projesi (DAP) tarafindan kabul edilmesiyle, süt üreticileri önemli avantajlar elde etti. Yesilyurt ilçesinde kurulan tesiste 11 Subat 2023 - 31 Mart 2024 tarihleri arasinda 3 bin 800 ton süt toplanarak islendi. Islenen ürünlerle kent ekonomisine yaklasik 1 yilda 40 milyon 972 bin TL katma deger saglandi.

Günlük 4,5 ila 5 ton süt toplaniyor

Yesilyurt’taki tesis hakkinda bilgi paylasan Malatya Süt Üreticileri Birligi Baskani Aziz Kurtoglu, 7 ayri noktada günlük 4,5 ila 5 ton süt toplandigini belirtti.



“Projeyle hayvan kesimlerinin de önüne geçildi”

Projenin Malatya ekonomisi ile hayvancilik sektörüne ciddi katki sagladigina vurgu yapan Malatya Ticaret Borsasi (MTB) Baskani Ramazan Özcan, "Tesisin temeli 2014 atilarak, 2016 yilinda tamamlandi. 2019 yilinda ise Firat Kalkinma Ajansi (FKA) ile birlikte projenin devamina katki vermek için bir protokol gerçeklestirerek Dogu Anadolu Projesi (DAP) tarafindan da alinan destekle projeyi gerçeklestirdik. Son dönemlerde soguk zinciri ve süt toplama merkezlerinin önemini tahlil ederken, süt hayvanciliginda elde edilen ürünlerin ne kadar kiymetli oldugunu da görüyoruz. Ayrica bu merkezlerle hayvan kesimlerinin de önüne geçilmis oldu. Malatya’da profesyonel ve vahsi alanda günlük ürütülen süt miktarinin 500 tonun üzerinde oldugunu tahmin ediyoruz. Bu merkezlerde maksimum seviyelere ulasmak istiyoruz. Insallah yakin zamanda farkli bölgelerdeki üreticilerin de ürünlerini degerlendirecegi merkezlerin olusturulmasi için gereken sartlar olgunlastirilir. Yapilan bu yatirimlar hem sehrimiz hem de ülke ekonomisi için çok önemli” diye konustu
Kaynak: İHA