Otomotiv Sektör Temsilcileri Yeni Rekorlara Ulasmayi Hedefliyor

Bursa Ticaret ve Sanayi Odasi’nin (BTSO) bünyesinde faaliyetlerini sürdüren Otomotiv Konseyi ‘Strateji Arama Çalistayi’ is dünyasinin referans egitim merkezi Bursa Business School’da (BBS) gerçeklestirildi. Sektör paydaslari, 2023 yilini 35 milyar dolarlik rekor ihracatla tamamlayan otomotiv endüstrisinde yeniliklere odaklanarak basari çitasini yükseltmeyi hedefliyor.

Otomotiv Sektör Temsilcileri Yeni Rekorlara Ulasmayi Hedefliyor
Otomotiv sektörünün tüm paydaslarini bir araya getiren çalistayin ilk gününde, sektörde yasanan son gelismeler degerlendirildi. Çalistayin ikinci gününde ise konsey üyelerinin olusturdugu çalisma gruplari ‘Dijitallesme’, ‘Markalasma’, ‘Yönetisim’ ve ‘Sürdürülebilirlik’ basliklariyla gerçeklestirilen oturumlara katildi.

Sektörün rekabetçiliginin artirilmasi ve yol haritasinin belirlenmesinin hedeflendigi çalistaya, BTSO Yönetim Kurulu Üyesi Muhsin Koçaslan, BTSO Otomotiv Konseyi Baskani Rengin Eren, Uludag Otomotiv Endüstrisi Ihracatçilari Birligi Yönetim Kurulu Baskani Baran Çelik ve konsey üyeleri katildi.

“Otomotiv sektörü dinamik olmak zorunda”

BTSO Yönetim Kurulu Üyesi Muhsin Koçaslan, otomotiv sektörünün, sürekli degisen ve gelisen bir yapiya sahip oldugunu söyledi.

Teknolojik ilerlemeler, çevresel bilinçlenme ve degisen tüketici taleplerinin, sektörü dinamik olmaya tesvik ettigini ifade eden Koçaslan, “Otomotiv sektörünü, bugün sadece araçlarin üretimi ve satisiyla degil, ayni zamanda mobilite çözümleri, sürdürülebilirlik ve dijitallesme gibi alanlardaki yeniliklerle de tanimlamak durumundayiz. Konsey yapilanmamizin ortaya çikis amaci da sektörün tüm dinamikleriyle ayni masa etrafinda bulusarak ortak akli harekete geçirmek ve firmalarimizi gelecekte çok daha rekabetçi bir yapiya kavusturmak. Bizler burada, sektörümüzün tüm paydaslariyla, her birimizin fikri, becerisi ve vizyonuyla, ortak bir amacin etrafinda bütünlesmek için bir aradayiz. Gerçeklestirecegimiz oturumlarda markalasma, yönetisim, sürdürülebilirlik ve dijitallesme basliklari altinda çok degerli fikirlerin ortaya çikacagina inaniyorum. Buradan elde edecegimiz sonuçlarin da uygulanabilir hedefler dogrultusunda yönetim kurulumuzun yol haritasini olusturacagini özellikle vurgulamak istiyorum” diye konustu.

“Yenilikçi olmayan firmalar, rekabet gücünü kaybedecek”

Otomotiv Konsey Baskani Rengin Eren, dünyanin büyük bir hizla degistigini ifade ederek, “Bu degisimi anlamak ve ona uyum saglamak gelecegimiz için büyük önem tasiyor. Otomotiv sektörü de günümüzde hizla degisen teknolojik trendlerle birlikte büyük bir dönüsüm sürecinden geçiyor. Önümüzde dijitallesme ve yesil dönüsüm gibi uyum yetenegimizi hizla gelistirmek zorunda oldugumuz bir süreci de hep beraber yasiyoruz. Ayrica Avrupa Komisyonu’nun 7 Temmuz 2024 tarihi itibariyla yürürlüge girecek yeni yönetmeligi de yayimlandi. Buna göre sifir otomobillerle ilgili olarak yine teknoloji odakli önemli güvenlik önlemleri devreye aliniyor. Yeniliklere ayak uyduramayan firmalar, pazarda rekabet gücünü kaybetme riskiyle karsi karsiya kalacak. Bu noktada tüm firmalarimizin hizla harekete geçmesi büyük önem arz ediyor. Bugün bu tarihi yapinin içerisinde sektörümüzün gelecegine isik tutacak ve hizla degisen sartlara ayak uydurmak için yol haritalarimizi belirleyecegiz” dedi.

“Yeni rekorlara ulasmak istiyoruz”

Uludag Otomotiv Endüstrisi Ihracatçilari Birligi Yönetim Kurulu Baskani Baran Çelik, Strateji Arama Çalistayi’nin tüm paydaslarin tek çati altinda toplandigi önemli bir organizasyon oldugunu ifade ederek, “Otomotiv endüstrimiz ülkemizin ihracat sampiyonu konumunda yer aliyor. Geçtigimiz yil Cumhuriyetimizin kurulusunun yüzüncü yilinda 35 milyar dolar ile rekor ihracat rakamina ulastik. Bu yil hedefimiz bu rakamin üzerine çikarak rekor yenilemek olacak. Diger taraftan sektör olarak dijital ve yesil dönüsüme hazirlaniyoruz. Gündemimizdeki en önemli konulardan birisi Avrupa Yesil Mutabakati neticesinde karsilasacagimiz karbon vergisi. 1 Ekim 2023 tarihinden itibaren mali yükümlülük getirmeyen bir geçis dönemi basladi.

Bu geçis dönemini iyi degerlendirip gerekli önlemleri alarak karbon vergisine iliskin hazirliklarimizi tamamlamaliyiz. Bizler tüm sektör temsilcileri olarak otomotiv endüstrimizin bu dönüsümü basariyla gerçeklestirmesi için var gücümüzle çalisiyoruz” diye konustu.

Kaynak: İHA