Milli Park'a Günlük Araç Giris Kapasitesi Belirlendi

Aydin’da orman yanginlarini önleyici tedbirler çerçevesinde Dilek Yarimadasi Milli Parki’nda alinan kararlara göre günlük araç giris sayisi bin 505 araç olarak belirlendi.

Milli Park'a Günlük Araç Giris Kapasitesi Belirlendi


Yaban hayatinin son siginagi konumunda bulunan Dilek Yarimadasi Milli Parki basta olmak üzere il genelindeki ormanlarin yanginlara karsi korunmasi hedefiyle önleyici tedbirler aliniyor. Bu çerçevede birçok canli türüne ve dünyada sadece Türkiye’de bulunan 18 bitki türüne ev sahipligi yapan Dilek Yarimadasi Büyük Menderes Deltasi Milli Parki’nda yangin nöbeti de devam ediyor. Aydin Valiligi koordinesinde orman yanginlari ile mücadele komisyonu tarafindan yeni kararlar alindi. Alinan karara göre bugünden itibaren Dilek Yarimadasi Büyük Menderes Deltasi Milli Parki’nin Güzelçamli giris kapisindan 08.00 ile 18.00 saatleri arasinda araç girisi yapilacak olup son çikis saati 19.30 olarak belirlendi. Ayrica Milli Parkin günübirlik kullanim alanlarinin toplam tasima kapasitesi ise bin 505 araç olarak belirlendi. Tasima kapasitesi disinda Milli Parka araç alinmayacaginin duyuruldugu kararda giris kapisindan Karasu Koyuna kadar olan ana yol üzerine hiçbir sekilde aracin park etmesine de müsaade edilmeyecek. Park eden araç sahipleri hakkinda da gerekli yasal islem uygulanip park halindeki araçlar çekilecek. Milli Park Idaresince belirlenen konak yerlerinden baska yerlerde geceleyenlere de 2 bin 376 TL idari para cezasi uygulanacak. Ayrica tedbirsizlik ve dikkatsizlik sonucu orman yanginina sebebiyet verenlere de 2 yildan 7 yila kadar hapis cezasi ile cezalandirilacak.

Konu ile ilgili Dilek Yarimadasi Büyük Menderes Deltasi Milli Parki tarafindan yapilan paylasimda “Kusadasi ilçesi orman yanginlari ile mücadele komisyon kararlarina istinaden Dilek Yarimadasi Büyük Menderes Deltasi Milli Parkin Güzelçamli giris kapisindan 15.05.2024 tarihinden itibaren, 08:00 ile 18:00 saatleri arasinda araç girisi yapilacak olup Milli Parkin son çikis saati 19:30 olarak belirlenmistir. Milli Parkin günübirlik kullanim alanlarinin toplam tasima kapasitesinin 1505 araç belirlenmistir. Tasima kapasitesi disinda Milli Parka araç alinmayacaktir. Giris kapisindan Karasu Koyuna kadar olan ana yol üzerine hiçbir sekilde araç park edilmeyecektir. Park eden araç sahipleri hakkinda gerekli yasal islem uygulanip park halindeki araçlar çekilecektir. Yangin sezonu boyunca meteorolojik verilere istinaden nispi nemin düsük, rüzgarin siddetli ve yangin riskinin maksimum seviyede oldugu günlerde Milli Park ziyaretçi ve araç girisine kapatilacaktir. Milli Park alani içinde günübirlik kullanim alanlari disinda kalan orman yollari ve ormanlik alanlara girmek yasak olacaktir. 6831 Sayili Orman Kanunu’nun 105. ve 110. maddelerinde belirtilen cezalar güncellenmistir. Buna göre Devlet Ormanlarinda Milli Park Idaresince belirlenen konak yerlerinden baska yerlerde geceleyenlerin 2 bin 376 TL idari para cezasi ile cezalandirmasi, tedbirsizlik ve dikkatsizlik sonucu orman yanginina sebebiyet verenler 2 yildan 7 yila kadar hapis cezasi ile cezalandirilmasi, kasten orman yakanlar 10 yildan az olmamak üzere hapis, 10 bin güne kadar adli para cezasi ile cezalandirilmasi kararlastirilmistir” ifadeleri yer aldi.
Kaynak: İHA