Mersin'de Yabancilarin Konut Alimi Düsüyor, Yerlilerin Artiyor

Türkiye genelinde konut satislari, yabancilarin ikamet izni alabilmeleri için tasinmazlarda en alt seviyenin 75 bin dolardan 200 bin dolara yükselmesiyle gerilemeye devam ediyor. Yabancilarin en çok konut aldigi illerden ilk 3’te yer alan İçel’de de müteahhitler, ülkeye döviz girmesi için oturum izni karsiliginda belirlenen rakamin asagiya çekilmesini önerdi. Öte yandan, otellerde tatil fiyatlarinin yükselmesiyle vatandaslar, hem tatil hem de yatirim amaçli yazlik daireler almaya yöneldi.

Mersin'de Yabancilarin Konut Alimi Düsüyor, Yerlilerin Artiyor
16 Ekim 2023 tarihinde yabancilar için ikamet izni alabilmelerine imkan saglayan alacaklari tasinmazlarin 75 bin dolar olan alt siniri 200 bin dolara yükseltildi. Bu artistan en çok yabancilarin yogun talep gösterdigi iller etkilendi. Yabancilara konut satis payinin ciddi oranda gerilemesi nedeniyle müteahhitler ülkeye döviz girmesi açisindan 200 bin dolarlik ikamet iznine tabi kisimda revize yapilmasini önerdi. 200 bin dolarlik rakamin 100 bin dolarlar seviyesine çekilmesiyle özellikle tatil bölgeleri İçel ve Antalya gibi illerde yabancinin gitmesine engel olunacagi ve ülkeye yüklü miktarda döviz girmesinin önünün açilacagi ifade edildi.

Özellikle Antalya ve Mugla gibi turizm noktalarinda bir haftalik konaklamanin 80 ile 200 bin TL arasinda olmasi vatandaslari da yeni yatirima yönlendirdi. Gaziantep’ten Kayseri’ye, Ankara’dan Van’a kadar birçok sehirden vatandasin, hem yaz tatillerini rahat geçirmek hem de yatirim amaçli İçel’den yazlik daireler aldigi ifade edildi.

Yabanciya konut satisinda ilk 3 il Istanbul, Antalya ve İçel

Geçtigimiz yil gibi bu sene de talebin gerilemesine ragmen yabancilara konut satislari devam ediyor. Bu sene içerisinde satislarin düsük olmasina ragmen Istanbul birinci, Antalya ikinci, İçel üçüncü, Bursa dördüncü, Ankara ise besinci sirada yer aldi. Özellikle Rusya’dan talebin yogun oldugu ancak oturum izni için belirlenen ücretin yüksekligi nedeniyle alimlarin düsmeye devam etmesinin beklendigi kaydedildi.

Yogun olarak Ruslarin tercih ettigi İçel Erdemli’de de insaat firmalari ve gayrimenkul danismanlari Akdeniz’in 321 kilometrelik sahil seridine sahip kentin her ülke vatandasi için cazip olduguna dikkat çekti.

"Yabancilara oturum izni 100 bin dolar seviyesine çekilirse döviz girisi daha fazla olacaktir"

20 yildir bölgede birçok konut yapan firmalardan Alim Insaat’in sahibi Sefer Alim de, agirlikli olarak 2+1 ve 1+1 konutlar ürettiklerini ve turizm bölgesi oldugu için talebin oldugunu söyledi.



İçel’in özellikle Erdemli’nin tam bir yasam alani oldugunu belirten Alim, "Özellikle geçtigimiz yil sonundan itibaren yabancilarda talep azaldi. Bunun nedeni ise oturum izni için gerekli olan tasinmazlarin 200 bin dolara çikmasi oldu. Bizler de ülkemizin kazanmasini istiyoruz. Disaridan ülkemize girecek olan döviz çok önemli. O yüzden yatirimlarin dövize dönüsmesi için bu rakamin 200 bin dolardan 100 bin dolar seviyelerine çekilmesi daha çok turistin ülkemize gelmesi demek. Bu sayede de ülkemize döviz girisi daha fazla artacaktir" dedi.

Son zamanlarda özellikle Iç Anadolu ve Dogu’dan çok talep aldiklarini da aktaran Alim, bölgede birçok firmanin yeni insaat alanlarina basladigini da sözlerine ekledi.

Tatil fiyatlari yükseldi, yazlik daire satislari artti

Gayrimenkul danismani Müjde Harun ise, "Geçtigimiz yillardan itibaren Ruslar bölgemize yogun talep gösterdi. Halen talepler devam ediyor ama oturum iznine bagli rakamin yükselmesi bu talebi biraz geri çekti. Tatil merkezlerinde en düsük konaklama fiyatlarinin 80 ile 200 bin TL arasinda degismesi nedeniyle bölgemize yurt içinden yazlik satilik dairelere talebi arttirdi. Burada talepler 1+1 ve 2+1 daireler yönünde. Burada insanlar konut alarak hem yatirim yapmis oluyor, hem de kendilerine vakit ayiracak özel yazliklarina kavusuyor" diye konustu.

İçel genelinde sahile yakin noktalardaki yazlik dairelerden 1+1’lerin 1 milyon 500 bin ile 2 milyon arasinda, 2+1 dairelerin ise 2 ile 3 milyon lira arasinda satildigi belirtildi.
Kaynak: İHA