Kepçe Kulak Çocuklarda Travma Sebebi

Kepçe kulak yapisinin, birçok çocukta görülebilen ve bazen dogustan olabilen bir kulak sekil bozuklugu olduguna dikkati çeken Plastik, Estetik ve Rekonstüriktif Cerrahi Op. Dr. Onur Ogan, bu durumun fiziksel oldugu kadar psikolojik sonuçlari da oldugunu ve günümüzde akran zorbaligina yol açabildigini söyledi.

Kepçe Kulak Çocuklarda Travma Sebebi
Kepçe kulak rahatsizligi olan kisilerde özgüven eksikliginin yani sira stres ve anksiyete varligi gibi psikolojik etkileri olusabildiginin altini çizen Op. Dr. Onur Ogan, "Dikkat eksikligi ve hiperaktivite problemleri de yasayan hastalarimiz da var. Tüm bu durumlarin genel sonucu olarak; akademik basarisizligin da eslik ettigini görebilmekteyiz. Bu gibi bulgularin olustugu ve kepçe kulak problemi olan çocuklarda düzeltme ameliyatlari 6-7 yas civarinda en erken yapilabilmektedir. Bu süre de yaklasik olarak ilkokula baslama dönemine denk geldiginden olusabilecek psikolojik etkilerin önüne geçmek mümkündür. Ortalama 45 ila 60 dakika süren bir operasyonla bu problemi çözmek mümkün olabilmektedir" diye konustu.



"Erken bebeklik döneminde dogru müdahale fayda saglayabilir"

Kepçe kulak probleminin akran zorbaligina da bahane olabildigine vurgu yapan Op. Dr. Ogan, bebek ve çocuklarda görülen kulaktaki sekil bozuklugunun aileleri de tedirgin ettigini söyledi.

Erken bebeklik döneminde bazi aparatlarla bu problemin azaltilabilecegini de ekledi. Bu dönemde uygunsuz yatis pozisyonunun, uygun olmayan sekilde kulagin sarilmasinin problemin artmasina sebep olabilecegini belirtti.



"Cerrahiye karar vermeden önce uzmanla görüsün"

Kepçe kulak veya kulakta sekil bozuklugu dogumdan hemen sonra fark edilmisse konuyla ilgili bir saglik profesyonelinin destegiyle uygun aparatlar hazirlanip kullanilmasinin problemi azaltabilecegini ifade eden Op. Dr. Onur Ogan, söyle devam etti:

"Sorun erken çocukluk döneminde fark edildiyse, kulak gelisiminin belirli bir ölçüde tamamlanmasini beklemek dogru olacaktir. Kulak gelisiminin önemli ölçüde tamamlandigi yas ayni zamanda ilkögretim çaginin basladigi zamana yani 6 yasa denk gelmektedir. Cerrahi düzeltme yapilacaksa, 6 yas veya sonrasi uygundur. Sorunun ortadan kaldirilmasi fiziksel problemin sebep olabilecegi ruhsal ve sosyal problemlerin önüne geçebilmektedir. Bu tür bir cerrahiye karar vermeden önce, aile ve çocuklarin tüm seçenekleri plastik cerrahi uzmaniyla dikkatlice degerlendirmesi önerilir."
Kaynak: İHA