Hobi Bahçesi Alacaklar Dikkat Açiklamasi Tarim Arazileri Üzerindeki Hobi Bahçelerine Para Cezasi

Ankara Tüm Emlakçilar Meslek Odasi (ATEM) Baskani Hakan Akçam, vatandaslarin tarim arazisi niteliginde olan arazileri hobi bahçesi olarak almamasi gerektigini söyleyerek, “Imarsiz ve tarim arazisi olan yerlerde her zaman bir sorun yasanir. Vatandas burada tarim arazisine yapilan hobi bahçelerine çok talepte bulunmasin” dedi.

Hobi Bahçesi Alacaklar Dikkat Açiklamasi Tarim Arazileri Üzerindeki Hobi Bahçelerine Para Cezasi
ATEM Baskani Hakan Akçam, hobi bahçeleri ile olusan çarpik yapilasma, hobi bahçelerine getirilen cezalar ve yasanilan magduriyetlere iliskin Ihlas Haber Ajansi’na açiklamalarda bulundu. Akçam, hobi bahçeleri için yeni bir düzenleme yapilmasi gerektigini söyleyerek, bu konuda vatandaslarin magdur olmasinin önüne geçilmesi gerektigini dile getirdi. Ankara’nin 25 ilçesinde çok yogun bir sekilde hobi bahçeleri projesi yapan kisilerin ve firmalarin bulundugunu ifade eden Akçam, “Yapilasmamiz her gün daha da çarpiklasmaya dogru gidiyor. Hobi bahçelerinin planli, projeli, vatandaslarin hiçbir sorun yasamayacagi sekilde yapilmasi, tabii ki vatandasin bu hayattan geri kalmamasi için güzel olur. Fakat Ankara genelinde ve özellikle 10 ilçesinde yaklasik 5-6 yildir çok yogun bir sekilde çarpik yapilasma bakimindan sorunlar yasaniyor ve ortaya bir görüntü kirliligi çikiyor” açiklamasinda bulundu.

Vatandasin hobi bahçesi diye aldigi bahçelerde altyapi, su, elektrik gibi ihtiyaçlarini karsilayabilecekleri bir ortam olmadigini söyleyen Akçam, “Ortada bir magduriyet söz konusu. Yine bu sekilde suyu, elektrigi vesairesi olan yerlerde de ciddi anlamda çarpik bir yapilasma ve görüntü bozuklugu var. Bununla ilgili olarak da biz Emlakçilar Odasi olarak ilgili kurumlara, yerel yönetimlere, belediyelere, yine Çevre ve Sehircilik Bakanligi’na farkli basvurularda bulunduk. Hem sözlü hem de yazili olarak talepler olusturduk” dedi.



“Cezalarda vatandasin bir magduriyeti söz konusu”

Bu süreçte hobi bahçelerinin imalatlarinin devam ettigini ve bununla ilgili ciddi cezalar geldigini söyleyen Akçam, “Bu isi yapan kisilere ceza gelse de sonrasinda hobi bahçesini alan vatandaslara da il müdürlüklerinden, yerel yönetimlerden cezalar geliyor. Bu cezalar da vatandaslarin canini yakiyor. Cezanin gelecegini bilerek alinan bir hobi bahçesi alan da olur tabii ama cezadan haberi olmadan alan kisiler de mevcut. Dolayisiyla burada vatandasin bir magduriyeti söz konusu” ifadelerini kullandi.

"Projelere yönelik yasal çerçevede düzenleme yapilmasi gerekli"

Hobi bahçesi imalatlarina tek tip projeyle sinir getirilmesi gerektigini söyleyen Akçam, “Projelere yönelik de yasal çerçevede düzenleme yapilmasi gerektigini söylüyoruz. Yine bundan sonraki süreçlerde de tek tip proje kapsaminda bir alt yapi yapilarak, hobi bahçesinin hiçbir eksigi kalmadan insanlarin orada zamanini geçirecegi bir proje yapilmasi gerektigini söylüyoruz. Insallah bu noktada da yetkililer bizlerin sesini duyar ve bu çarpik yapilasmanin önüne geçmek için adimlar atar diye düsünüyorum” diye konustu.



“Cezalar 100 bin lirayla 500 bin lira arasinda degisiyor”

Verimli tarim arazileri üzerine kurulan hobi bahçeleriyle ilgili para cezasi uygulandigini hatirlatarak, vatandaslarin hem Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Il Müdürlügünden hem de ilgili yerel yönetimlerden ceza aldigini söyleyen Akçam, “Bu cezalar da hobi bahçesinin arsa niteliginde olmayip, tarim arazisi niteliginde olmasindan kaynakli olarak geliyor. Bu cezalar 100 bin lira ile 500 bin lira arasinda degisiyor. Vatandaslarin bu cezalara yönelik itirazlari da oluyor tabii ama tarim arazisinde herhangi bir yapiya izni verilmedigi için vatandaslara ciddi cezalar veriliyor. Onun için hobi bahçesi almak isteyen vatandaslara öncelikle bu tür cezalarla karsilasabileceklerini hatirlatmak istiyoruz” dedi.



“Imarli olan arazilerde biraz önce bahsettigimiz cezalar yasanmaz”

Vatandaslarin hobi bahçesi diye alinan arazinin imara açik olup olmadigina bakmalari gerektigini vurgulayan Akçam, “Imarli olan arazilerde biraz önce bahsettigimiz cezalar yasanmaz. Fakat imarsiz ve tarim arazisi olan yerlerde de her zaman bir sorun yasanir. Vatandas burada tarim arazisine yapilan hobi bahçelerine çok talepte bulunmasin. Imarli olan yerleri de diledikleri gibi satin alabilirler. Fakat tarim arazilerini hobi bahçesi olarak satan, reklamini yapan, projeyi farkli sekilde anlatan art niyetli insanlar da var” seklinde konustu.

Kaynak: İHA