Hemsirelik Haftasi Kutlamalari

İçel Üniversitesi (MEÜ) Hemsirelik Fakültesi Dekani Prof. Dr. Ayda Çelebioglu, "Biz saglik için çok gerekli bir yasam gücü oldugumuzu biliyoruz" dedi.

Hemsirelik Haftasi Kutlamalari
İçel’de Hemsirelik Haftasi, Uluslararasi Hemsireler Konseyi’nin 2024 yili için belirledigi "Hemsirelerimiz Gelecegimiz: Bakimin Ekonomik Gücü" temasiyla kutlandi. MEÜ Hemsirelik Fakültesi’nin ev sahipliginde; MEÜ Üniversite Hastanesi, Toros Devlet Hastanesi, İçel Sehir Uygulama Egitim ve Arastirma Hastanesi, Tarsus Devlet Hastanesi, Toros Üniversitesi, Tarsus Üniversitesi ve Türk Hemsireler Dernegi (THD) İçel Subesi’nin is birliginde kutlanan hafta dolayisiyla çesitli etkinlikler düzenlendi.

MEÜ Hemsirelik Fakültesi Dekani Prof. Dr. Ayda Çelebioglu, Prof. Dr. Ugur Oral Kültür Merkezi’nde gerçeklestirilen programda, bir arada olmaktan duydugu mutlulugu dile getirerek, "Geçtigimiz yil bu günlerde çok büyük bir aci yasamistik. Geçen yilki etkinligimiz bir kutlama tadinda degildi. Biz hemsireler olarak deprem sonrasinda sahadaydik, depremzedelerin yanindaydik. Onlarin yaninda oldugumuzu hissettirdik. Umarim bundan sonraki etkinliklerimizde hep güzel seyleri kutlamak için bir arada oluruz" diye konustu.

Hemsireligin böyle bir meslek oldugunu belirten Çelebioglu, ancak hemsirelik olarak hak ettikleri yerde olmadiklarini ifade etti.

Hemsirelerin küresel saglik sorunlarinin üstesinden gelmek için çogu zaman kisisel riskler altinda oldugunu ve her yerde ön planda bulunduklarini vurgulayan Çelebioglu, söyle devam etti: "Biz saglik için çok gerekli bir yasam gücü oldugumuzu biliyoruz. Ve bunu iletmek için elimizden gelen her seyi yapiyoruz. Ancak dünya çapindaki saglik sistemleri degerli bir kaynak olan hemsirelige deger verme, koruma, saygi gösterme ve yatirim yapma konusunda yetersiz kalmakta ve basarisiz olmaktadir. Dünya maalesef hemsirelere görünmez ve tükenmez bir kaynak muamelesi yapiyor. Biz görünmez degiliz. Tükenmez bir kaynak hiç degiliz. Eger güçlendirilmezsek bireysel tükenmenin yaninda mesleki olarak da tükenme baslayacak, devam edecek, artacak."

"Saglik hizmetlerinin bel kemigi hemsirelerdir"

THD İçel Subesi Baskani Arzu Özel de hemsirelerin adil, insan merkezli ve nitelikli bakima erismenin ve sürdürmenin garantisi oldugunu belirtti.

Hemsirelerin topluma karsi büyük bir sorumlulugu oldugunu ifade eden Özel, "Saglik hizmetlerinin bel kemigi hemsirelerdir. Ülkemizin ve tüm dünyanin karsi karsiya kaldigi felaketlerde en önde mücadele ettik. Hemsireligin degeri nitelikli bakima erisimden çok daha fazlasidir. Hemsirelige yapilan yatirim, gelecege, güçlü ve sürdürülebilir saglik sistemlerine yapilan yatirimdir" dedi.

MEÜ Egitim Fakültesi Müzik Egitimi Ana Bilim Dali’ndan Ars. Gör. Onur Çelebioglu ile İçel Devlet Opera ve Balesi Müdürlügü’nde görevli sanatçi Mahmut Ugur Nas tarafindan müzik dinletisi sundugu programda, Hemsireler Haftasi için hazirlanan video gösterimi yapildi.

Programda ayrica "Hemsirelerimiz Gelecegimiz: Hemsireligin Saglik Ekonomisine Etkisi" ve "Hemsirelikte Yapay Zeka, Teknoloji ve Inovasyon" baslikli iki panel gerçeklestirildi.

Kaynak: İHA