Bugday Için Geri Sayim Basladi, Çiftçi Yüksek Verim Bekliyor

Kiziltepe Hububat Ticaret Merkezi ve Hububatçilar Dernegi Baskani Mehmet Serif Öter, Mardin Ovasinda, bu sene asiri yagis olmasi ile Güneydogu’nun geçim kaynagi arasinda yer alan bugdaydan yüksek verim bekledigini dile getirdi.

Bugday Için Geri Sayim Basladi, Çiftçi Yüksek Verim Bekliyor
Bu bu yil sadece bugdayda degil, diger bütün tarim ürünlerinde de Mardin ve ülke olarak çok güzel bir verim beklediklerini belirten Öter, “Bu sene yagislar çok güzeldi. Hem sonbahar, hem kis hem de ilkbaharda çok güzel yagislar oldu. Su an Mayis ayindayiz. Nisan yagmurlari çok önemliydi. Bu ayda da küçük de olsa bir yagmura ihtiyacimiz var. Havanin serin geçmesi bizim için çok iyi oldu. Bugday, arpa ve basak çok iyi durumda. Basaklarin daha kaliteli, daha proteinli ve daha verimli olmasi için havanin serin geçmesi veya bir yagis olmasi daha da olumlu bir katki sunacaktir. Eger iklimle ilgili Allah esirgesin olumsuz bir gelisme olmazsa Mardin Ovasi olarak son yillarin en verimli sezonunu bekliyoruz. Hem kalite açisindan hem de verim açisindan 15 gün sonra mercimek, arpa ve kuru bugdaylar çikacak. Su anda içinde bulundugumuz bu tarla suludur. Mayisin sonuna dogru biçerdöver tarlaya girer ve bereket baslar. Verim iyi ve kaliteli olacak” ifadelerini kullandi.

Bütün çiftçilerin beklentilerinin, fiyatin girdi maliyetlerine göre belirlenmesi oldugunu dile getiren Öter, "Çiftçinin girdi maliyetleri enflasyondan kaynakli yüksek. Çiftçilerin de bu konuda desteklenmesi gerekiyor. Gerekirse prim destegiyle veya ürün alma fiyatlarinda bunun dikkate alinmasini bekliyoruz. Hem ülkemiz açisindan hem çiftçimiz açisindan, hem de bölgemiz açisindan verimli ve güzel bir hasat sezonu olacak” dedi.

Kaynak: İHA