Ailenin Korunmasi Ve Güçlendirilmesi Vizyon Belgesi Ve Eylem Plani Tanitildi

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakani Mahinur Özdemir Göktas, “Dinamik nüfus yapimizi korumak için farkindalik çalismalari, evlilik ve aile algisini güçlendirecek faaliyetler planliyoruz. Bu kapsamda politikalarimizi dogurganlik hizinin en düsük oldugu 3 ilimiz Karabük, Zonguldak ve Bartin ile bosanma hizi en yüksek olan üç ilimiz Izmir, Antalya ve Karaman’da pilot uygulamalarla belirleyecegiz” dedi.

Ailenin Korunmasi ve Güçlendirilmesi Vizyon Belgesi ve Eylem Plani, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakani Mahinur Özdemir Göktas’in katilimiyla tanitildi. Cumhurbaskanligi Külliyesinde gerçeklestirilen törende konusan Bakan Göktas, dinamik nüfus yapisini korumak için dogurganlik hizinin en düsük oldugu 3 il ve bosanma hizi en yüksek olan 3 ilde pilot uygulamalar hayata geçirilecegini duyurdu.

“Dogurganlik hizimiz 2018 yilindan beri nüfusun kendini yenileme esigi olan 2,1 seviyesinin altinda gerilemeye devam ediyor”

Dünyada ve Türkiye’de nüfusun giderek yaslandigini söyleyen Bakan Göktas, “Her ne kadar uzak görünse de 2080’de ülkemizde her dört kisiden birinin yasli olmasi bekleniyor. Küresel ölçekteki egilime paralel olarak, ülkemizde de evlilikler azaliyor. Ortalama ilk evlenme yasi yükseliyor ve bosanma sayilari artiyor. Dogurganlik hizimiz 2018 yilindan beri nüfusun kendini yenileme esigi olan 2,1 seviyesinin altinda gerilemeye devam ediyor. Bu durum sagliktan ekonomiye, sehirlesmeden dijitallesmeye, sosyal politikalardan çevre politikalarina kadar pek çok alanda degisimi ve riskleri beraberinde getiriyor. Bu nedenle küresel ölçekte yasanan demografik degisim ve dönüsüme karsi bugün, aileyi güçlendirmek zorundayiz” ifadelerini kullandi.

Ailenin Korunmasi ve Güçlendirilmesi Vizyon Belgesi ve Eylem Planinin 5 ana hedefi

16 bakanlik, 27 kamu kurum ve kurulusu, üniversiteler ile sivil toplum kuruluslari temsilcileriyle birlikte hazirlanan eylem plani “odagina aileyi almasi” nedeniyle bir ilk olma niteligi tasidigini söyleyen Bakan Göktas, “2024-2028 yillarini kapsayan eylem planimiz ‘5 Stratejik Amaç’, ‘15 Stratejik Hedef’ ve ‘100 Faaliyeti içeriyor. Küresel Riskler ve Demografik Dönüsüm Karsisinda Ailenin Korunmasi, Ailelerin Refah Düzeyinin Yükseltilmesi, Aile Odakli Sosyal Politika ve Hizmetlerin Etkinliginin Artirilmasi, Dijitallesme Sürecinde Ailenin Desteklenmesi, Aileye Duyarli Çevre Politikalari ile Ailelerin Afet ve Acil Durumlara Dayanikliliginin Artirilmasi bes temel stratejik amacimizdir” ifadelerini kullandi.

“Evlilik ve aile algisini güçlendirecek faaliyetler planliyoruz”

Genç ve dinamik nüfus yapisinin korunmasi, nesiller arasi dayanismanin artirilmasi, aile fertlerinin sorun çözme becerilerinin gelistirilmesini hedeflediklerini söyleyen Bakan Göktas, “Dinamik nüfus yapimizi korumak için farkindalik çalismalari, evlilik ve aile algisini güçlendirecek faaliyetler planliyoruz. Bu kapsamda politikalarimizi dogurganlik hizinin en düsük oldugu 3 ilimiz Karabük, Zonguldak ve Bartin ile bosanma hizi en yüksek olan üç ilimiz Izmir, Antalya ve Karaman’da pilot uygulamalarla belirleyecegiz. Ayrica küresel riskler ile demografik dönüsüme karsi nesillerin muhafazasi ve sürekliliginin saglanmasi için aile kurumunu korumak ve güçlendirmek en öncelikli amacimiz. Bu kapsamda aileleri ve aile bireylerini tehdit eden her türlü siddet, zararli akim ve aliskanliklara yönelik tedbirleri de hayata geçirmeyi hedefliyoruz. Ikinci amacimiz, ekonomik, sosyal, kültürel ve insanî kalkinma ile yakindan iliskili olan ailelerin refah düzeyinin yükseltilmesi. Üçüncü amacimiz ise aileyi merkezine yerlestirdigimiz sosyal politika ve hizmetlerimizin etkinligini ve erisilebilirligini artirmak. Dördüncü amacimiz bir yandan medya ve teknolojinin bilinçli kullanimini tesvik ederken diger yandan dijital dünyanin risklerine karsi aile bireylerini korumak ve bilinçlendirmek” ifadelerine yer verdi.

“Aile Enstitüsü’nü hayata geçirecegiz”

Aile odakli sosyal politika ve hizmetleri yerel düzeydeki risk ve tehditlere göre özellestirmek, koruyucu ve önleyici tedbirler almak için risk haritalari çikaracaklarini söyleyen Göktas, “Mahalle bazli sosyal hizmet modelini hayata geçirecek, danismanlik ve psikososyal desteklerimizi artiracagiz. Ailenin güçlendirilmesine yönelik politikalara temel saglayacak aile arastirmalarinin yapilmasi amaciyla Aile Enstitüsü’nü hayata geçirecegiz” dedi.

Kaynak: İHA