Sigara Bu Kanser Türlerini 15 Kat Artiriyor

Sigaranin neden oldugu kanserler arasinda; akciger, agiz ve bogaz bölgesi, girtlak, yemek borusu, pankreas, mesane ve böbrek kanserleri oldugunu belirten Prof. Dr. Fevzi Sefa Dereköy, “Akciger kanserlerinin erkeklerde yüzde 91’i, kadinlarda ise yüzde 69’u sigara aliskanligina baglanmaktadir. Sigara, akciger kanseri riskini, içmeyenlerde göre 15-30 kat, girtlak kanser riskini 10 kat artirirken; bu risk orani, idrar yolu kanserleri için 3 kat, yemek borusu için 5, kan kanseri, mide, nazofarenks (geniz) ve rahim kanserleri için 2 kat olarak bulunmustur” dedi.

Sigara Bu Kanser Türlerini 15 Kat Artiriyor
Medipol Üniversitesi Çamlica Hastanesi Kulak Burun Bogaz Hastaliklari Bölümünden Prof. Dr. Fevzi Sefa Dereköy, dünyada her yil yaklasik 30 milyon kisinin sigaraya basladigina dikkati çekti. Prof. Dr. Dereköy, kanser denildiginde akla hemen tütün ve alkol kullanimi geldigini belirterek, “Arastirmalarla ortaya konan bilimsel verilere göre sigara ve alkol kesinkes kansere neden olmaktadir. Tütün denince yalnizca sigara degil; puro, pipo, nargile ve benzeri tütün içerikli kullanimlar da akla gelmelidir. Halen dünyada 1 milyar erkek, 250 milyon kadin sigara kullanmaktadir. Yüzyillarca içilerek bir keyif maddesi olarak kullanilan tütünün zararlari ne yazik ki çok sonralari anlasilabilmistir. Tütünün akciger kanserine neden oldugu, ancak 1950’li yillarda bilimsel çalismalarla ortaya konabilmistir. Son 20 yilda ise gelismis ülkelerde bu zarar ve tehlikelerin anlasilmasiyla, sigara içenlere ikinci sinif insan muamelesi yapilmis olup, sigarayi birakanlarin sayisinin olaganüstü artmasi saglanmistir. Ülkemizde sigaraya karsi büyük bir basari ile uygulanan politikalar sayesinde, otobüsler basta olmak üzere kapali alanlarda rahat bir nefes almak mümkün olmustur. Kendi içmedigi halde baskasinin içtigi sigaranin dumani altinda kalmak pasif içicilik olarak adlandirilir. Ayni kanserojen etki, pasif içiciler için de geçerlidir” açiklamasinda bulundu.

Bin civarinda zehirden olusuyor

Prof. Dr. Dereköy, sigara dumaninin gaz ve katran karisimindan ibaret olup yaklasik bin civarinda bilesenden olustuguna isaret ederek su ifadeleri kullandi:

“Tahris edici maddeler, akcigerlere giden hava yollarindaki (bronslarda) salgilari artirirken solunan havanin ve bu salgilarin temizligini saglayan tüylerin hareketini ve bagisiklik hücrelerinin islevini de bozarlar. Nikotin ise sinir sistemi üzerine etkilidir; kalp hizini ve kan basincini artirirken, damarlari büzer, kanda yaglari çogaltir. Sigara dumanindaki toksik gazlar ise karbonmonoksit, hidrojen sülfit ve azot bilesenleri olup, kan oksijenlenmesini bozarken kanserojen etkide bulunurlar. Kalp hastaliklarina ve astim gibi kronik akciger hastaliklarina sigara içenlerde daha sik rastlanir. Sigara içme aliskanligi, erkek ölümlerinin yüzde 25’ine, kadin ölümlerinin ise yüzde 7’sine yol açan etken olarak saptanmaktadir. Sigaranin neden oldugu kanserler arasinda, akciger, agiz ve bogaz bölgesi, girtlak, yemek borusu, pankreas, mesane ve böbrek kanserleri sayilabilir. Erkeklerdeki kanserlerin yüzde 25’i sigara içimine baglanirken, bu oran kadinlarda yüzde 4 olarak bulunmustur. Kadin-erkek arasindaki bu oran farkliliginin nedeni, sigara aliskanliginin erkeklerde daha yaygin olarak görülmesindendir. Akciger kanserlerinin erkeklerde yüzde 91’i, kadinlarda ise yüzde 69’u sigara aliskanligina baglanmaktadir. Sigara, akciger kanseri riskini, içmeyenlerde göre 15-30 kat, girtlak kanser riskini 10 kat artirirken; bu risk orani, idrar yolu kanserleri için 3 kat, yemek borusu için 5, kan kanseri, mide, nazofarenks (geniz) ve rahim kanserleri için 2 kat olarak bulunmustur. Özellikle pasif içici olarak dumana maruz kalan çocuklarda, brons hastaliklari, orta kulak iltihaplari, geniz eti büyümesi ve bademcik iltihabi çok sik görülmektedir.”
Kaynak: İHA