Gümüshane'deki Imera Manastiri Tarihi Dokusuna Kavustu

Gümüshane’nin tarihi ve kültürel hazinelerinden birisi olan Imera Manastiri yillar içinde yapilan tahribatlardan kurtarildi. Manastirin duvarlarina kazinan yazilar ve çizilen grafitiler, uzman bir ekip tarafindan temizlenerek tarihi yapi eski görkemine kavusturuldu.

Gümüshane'deki Imera Manastiri Tarihi Dokusuna Kavustu
Türkiye’de en fazla tescilli kiliseye sahip 3 sehirden birisi olan Gümüshane’deki Imera Manastiri’nin duvarlarinda yazilan ve görüntü kirliligi olusturan yazi ve grafitiler uzman ekip tarafindan yapilan titiz bir çalismanin ardindan temizlendi.

Gümüshane Valiligi öncülügünde baslatilan temizlik çalismalari, Sümela Manastirinda da benzer çalismalari yapan konusunda uzman bir ekip tarafindan yürütüldü. Tarihi yapiya zarar vermemek için özel solüsyonlar ve teknikler kullanilarak gerçeklestirilen çalismalar sonucunda, manastir duvarlarindaki yazilar ve grafitiler büyük ölçüde temizlendi.

Merkeze bagli Olucak Köyü sinirlarinda bulunan ve yazili kaynaklara göre 1350 yilinda gotik tarzda insa edilmis olan Imera Manastirinda “yazi” ve “grafiti” temizligi yapildi.

1859 yilinda rahibe Roxane tarafindan yenilenen ve döneminde bölgenin en önemli merkezlerinden birisi olan Imera Manastiri, geçtigimiz aylarda Vali Alper Tanrisever’in ziyareti sirasinda verdigi talimatin ardindan temizlendi.

Hem içinin hem de duvarlarinda önceki yillardan beri is, kalem ve sprey boyayla yazilan yazi ve grafitiler Trabzon Restorasyon ve Konservasyon Bölge Laboratuvari Müdürlügünden gelen ve Sümela Manastirinda da ayni ve benzer çalismalari yapan uzmanlar tarafindan özel kimyasallar kullanilarak mevcut yapisina zarar vermeden silindi.

Bölgenin önemli inanç yapilari arasinda gösterilen, gotik mimarisi ve aydinlatma teknigiyle ilgi çeken Imera Manastirinin etrafinda Karaca Magarasi, Krom Vadisi, Sümela Manastiri, Çakirgöl, Camibogazi Yaylasi gibi çok sayida tarihi ve dogal güzellikler yer aliyor.

Hristiyan Ortodoks inancinin özelliklerini tasiyan ve mimari özellikleriyle dikkati çeken 674 yil önce yapilan Imera Manastiri, gotik mimariyle yeryüzü aydinlatma teknigi kullanilarak yapilmasinin yaninda bölgede mimari ve teknik açidan en degerli ve en korunakli manastirlardan birisi.

Trabzon Restorasyon ve Konservasyon Bölge Laboratuvari Müdürlügünden Senol Aktas ve Ramazan Bulut’un gerçeklestirdigi çalismaya Il Kültür ve Turizm Müdürlügüyle Il Özel Idaresi personeli de destek verdi.

Geçtigimiz yillarda çatisi ve dis cephesinde restorasyon çalismasi yapilan manastirda yapilan çalismalar sirasinda tarihi dokusuna zarar vermemeye özen gösterildi.

“Vandalizm olarak adlandirdigimiz yazilari ve grafitileri çikardik”

Çalismayi gerçeklestiren uzmanlardan Senol Aktas, “Imera Manastirinda tahribata yol açan bazi yazilar vardi. Kalem ve islerle yazilan ve rahatsizlik verici derecedeydi. Valimizin ve Il Kültür ve Turizm Müdürümüzün talebi üzerine görevlendirmeyle geldik ve yazilari elimizden geldigince silmeye çalistik. Bu süreçte suna dikkat ettik: Duvar yazilarinin yazildigi bölgelerde özellikle sivali boyalar varsa onlari tahrip etmemeye çalistik. Onun yanisira duvardaki özel sivalari korumaya çalistik. Dönemine ait renkler var sivalarin üzerinde onlari korumaya çalistik. Duvarlara yazilan bizim vandalizm olarak adlandirdigimiz yazilari çikardik, grafitileri de çikardik. Normal bir duvara yazili yaziyi silebiliriz ama kilise, cami gibi alanlarda boyali alanlarda kullandigimiz kimyasallar özel olarak üretilen kimyasallar. Onlari kullaniyoruz. Süreç bu yüzden biraz uzadi. Biz o kimyasallari elde edebilmek için 1-1,5 ay sonrasinda buraya gelebildik. Gerçekten özel sivali ve boyali alanlara zarar vermeden temizleme islemini yaptik. Bunun önüne geçemiyoruz maalesef. Her yerde her yere yaziyorlar. Çare olarak egitim diyoruz” dedi.



“Güzel sonuçlar aldik tamamlandiginda”

Bir diger uzman Ramazan Bulut ise “Kimyasal kullandik genel olarak. Yaklasik 2 gün sürdü çalismalarimiz. Bayagi ugrastirdi bizi ama güzel sonuçlar aldik tamamlandiginda. Bütün bölgeleri tek tek firçayla altina tahribat vermeden temizledik” ifadelerini kullandi.

“Biraz daha özen gösterilirse bu yil burasi ayaga kalkar”

Olucak Köyü Muhtari Hamdi Nas da yapilan çalisma için Vali Alper Tanrisever ve diger tüm yetkililere tesekkür ederek, “Önceki yillarda çatisi ve dis duvarlari tamir edilmisti. Son olarak içindeki duvarlarda yer alan yazilar temizlendi. Çevre düzenlemesi de yapilacak. Valimizin, Turizm Müdürümüzün ve Il Özel Idaremizin katkilariyla manastir güzellesmeye basladi.

Noksanlar da var. Ilerleyen süreçte etrafindaki alana kamelyalarda konulacak. Bunlar da yapilinca burasi turizme açilmis olacak. Yaz aylarinda hafta içi günlük 50, hafta sonlari 100-150 araç geldigi de oluyor. Buraya gelenler piknik yapiyor, geziyorlar. Buraya insanlar geldigi zaman mutlu oluyor. Havadar, manzarasi güzel. Etrafinda Krom Vadisi, Sümela Manastiri ve Karaca Magarasi var ve hepsi birbirine bagli. Buraya gelenler mutlaka Imera Manastirina ugruyor. Biraz daha özen gösterilirse bu yil burasi ayaga kalkar” diye konustu.

Kaynak: İHA