VENOM LR'nin Ilk Teslimatlari 2024 Agustos'ta Basliyor

Orta kalibre top sistemlerine yönelik gelistirdikleri VENOM LR’nin 2024 Agustos’ta ilk teslimatlarini gerçeklestireceklerini belirten SYS Grubu Genel Müdürü Cahit Utku Aral, “Yenilikçi çözümlerimizle küresel arenada pozisyonumuzu güçlendiriyoruz. ‘Takip eden degil, takip edilen’ olma vizyonumuz dogrultusunda inovatif ve rekabetçi çözümlerle, basta ülkemiz olmak üzere tüm dost ve müttefik ülkelerin hizmetindeyiz" dedi.

VENOM LR'nin Ilk Teslimatlari 2024 Agustos'ta Basliyor
CANiK’in de içinde bulundugu SYS Grubu sirketlerinden AEI Systems tarafindan hayata geçirilen düsük geri tepmeli 30x113mm otomatik orta kalibre top konseptinin gözbebegi VENOM LR’nin ilk teslimatlari 2024 Agustos’ta basliyor. Dünyanin önde gelen hafif ve orta kalibre silah üreticisi CANiK, yenilikçi top teknolojileriyle küresel savunma arenasindaki liderligini sürdürüyor.

CANiK’in de içerisinde yer aldigi Türk savunma sanayisinin öncü sirketlerinden SYS (Samsun Yurt Savunma) Grup’un ‘takip eden degil, takip edilen’ vizyonu dogrultusunda hayata geçirdigi inovatif ürünler, global savunma sektöründe önemli bir yer tutuyor. 2022 yilinda SYS Grup’a dahil olan ve 60 yili askin süredir orta kalibre toplar tasarlayip üreten köklü Ingiliz sirketi AEI Systems, 30x113mm VENOM ve düsük geri tepmeli versiyonu VENOM LR ile modern savas konseptindeki önemli açiklari kapatiyor. Ilk defa IDEF 23 ve DSEI 23 fuarlarindaki lansmanlarla sektöre tanitilan bu yenilikçi ürünler, Agustos ayindan itibaren de müsteriyle bulusmaya hazirlaniyor.

“Deniz, kara ve hava platformlarina yön veriyoruz”

SYS Grubu Genel Müdürü Cahit Utku Aral, "Türk savunma sanayisinin öncü sirketlerinden biri olarak, yenilikçi çözümlerimizle küresel arenada liderligimizi güçlendiriyoruz. Deniz, kara ve hava platformlari için tek bir otomatik top konseptiyle savunma sektörüne yepyeni bir anlayisla yön veriyoruz. ‘Takip eden degil, takip edilen’ olma vizyonumuz dogrultusunda, gelistirdigimiz çok amaçli orta kalibre top konsepti, modern ordularin ihtiyaçlarina cevap veriyor ve böylece ihracat hedeflerimize emin adimlarla ilerliyoruz. Gelistirdigimiz inovatif ürünler, deniz ve kara platformlarinin drone tehdidine karsi savunulmasi basta olmak üzere, birçok yeni modern muharebe alani sorunsalina karsi çok maksatli bir çözüm sunuyor. Öne çikan ürünlerimizden VENOM ve VENOM LR, 30x113mm nitelikli mühimmat kullaniyor ve modern savas alanindaki ihtiyaçlara cevap veriyor. Özellikle VENOM LR, düsük geri tepme, hafif agirlik ve kompakt yapisiyla dünya üzerindeki en genis platforma uyum saglayabilen orta kalibre top olma özelligi tasiyor. Bununla beraber sahip oldugu ayarlanabilir atis hizi tekli atimdan dakika bin 200 atima kadar da farkli hizlarda atis yapabiliyor. VENOM LR, Agustos ayindan itibaren ilk müsterileriyle bulusmaya hazirlaniyor. Bu yenilikçi ürünümüzle, global savunma sektöründe önemli bir boslugu doldurmanin heyecanini yasiyoruz. Her zaman inovatif ve rekabetçi çözümlerle, basta ülkemiz olmak üzere tüm dost ve müttefik ülkelerin hizmetindeyiz" diye konustu.



VENOM LR sundugu teknoloji ile önemli bir boslugu dolduruyor

Rusya ve Ukrayna arasindaki çatismalar, konvansiyonel savas alanlarinda yeni nesil top ihtiyacini yeniden gündeme getiriyor. Bu ihtiyaca yönelik olarak, SYS Grubu bünyesindeki AEI Systems, ideal çözümler sunuyor. Uzun yillardir havacilik sektöründe kendini kanitlamis olan 30x113 mm kalibrelik toplar, özellikle 1950’lerden 2000’lerin basina kadar Ingiliz ve Fransiz savas uçaklarinin ana silahi olarak hizmet verdi. ABD yapimi Apache ve Avrupa Birligi yapimi Tiger helikopterleri gibi döner kanatli platformlar, yillardir 30x113mm mühimmatini kullanan toplarla donatildi. Ayrica, yerli agir sinif helikopter ATAK 2 de 30x113mm kalibre topa sahip olmasi planlaniyor.

30x113mm mühimmat kullanan VENOM LR, diger 30mm mühimmatlarini kullanan toplara kiyasla daha az geri tepme özelligi ile öne çikiyor. VENOM LR, hem hafif ve kompakt taret sistemlerine hem de uzaktan komutali ya da mürettebat tarafindan kullanilan silah istasyonlarina kolaylikla entegre edilebiliyor. Yeni mühimmat sistemleri ve teknolojileri ile uyumlu 30mm mermileri sayesinde, özellikle hava ve deniz üstü dronlar, hafif zirhli/zirhsiz hedefler ve siper arkasindaki düsman birliklerine karsi ihtiyaç duyulan ates gücünü sagliyor. Bu özelligiyle VENOM LR, 12.7mm ve daha yüksek kalibreli otomatik toplar arasinda bir yetenek boslugunu doldurarak, taktik kara araçlarinin donaniminda önemli bir yer tutuyor. Yüksek patlayicili mühimmat atabilmesi sebebi ile deniz platformlarinda ise, özellikle kamikaze botlar ve IHA’lara karsi etkili bir savunma sunarak kademeli savunma sistemlerinde yeni bir katman olusturuyor.
Kaynak: İHA