Türkiye'nin Ilk Müze Dergisi, Troy Museum Journal Yayin Hayatina Basladi

Çanakkale’de, 5 bin 600 yillik geçmise sahip Troya Ören Yeri’nden çikan eserlerin sergilendigi Troya Müzesinde, Türkiye’nin ilk müze dergisi, Mart 2024’te Troy Museum Journal yayin hayatina basladi.

Türkiye'nin Ilk Müze Dergisi, Troy Museum Journal Yayin Hayatina Basladi
Kültür Varliklari ve Müzeler Genel Müdürlügü olurlariyla Troya Müzesi tarafindan DergiPark bünyesinde kurulan Troy Museum Journal (Troya Müzesi Dergisi) yayin hayatina basladi.

Hakemli bir dergi olarak yilda iki sayi yayinlanacak olan Troy Museum Journal’in ilk sayisi 18 Mart’ta çikti.

Troy Museum Journal, Müzecilik, Arkeoloji, Tarih, Sanat Tarihi, Etnografya, Sosyoloji, Cografya, Edebiyat Tarihi, Felsefe Tarihi ve Kültürel Çalismalar gibi alanlarda bilimsel arastirma ölçütlerine ve etik kurallara uygun bir sekilde yazilmis bilimsel makaleler, arastirma inceleme makaleleri, derleme yazilari gibi çalismalari yayinlamayi ve arastirmacilar ile paylasmayi amaçlaniyor.

Derginin genel çerçevesinde Müzecilik, Arkeoloji, Tarih, Sanat Tarihi, Etnografya belirlemekle birlikte bunlarla iliskili Sosyoloji, Cografya, Edebiyat Tarihi, Felsefe Tarihi ve Kültürel Çalismalara kuramsal ve yöntemsel yaklasimlari içeren makalelere de açik olacak.

Troy Museum Journal (Troya Müzesi Dergisi) hakkinda müzede bilgilendirmelerde bulunan Troya Müze Müdürü Ridvan Gölcük, “Bir süre önce Troya Müzesi’nin bir dergi çikaracagina duyurmustuk. Nihayet 18 Mart Günü Troy Museum Journal Dergisini, Dergi Park’ta yayin hayatina baslattik. Troy Museum Journal Dergisi, Dergi Parkta yer alan platformda bir müze adina çikartilmis ilk ve tek dergi. Derginin ilk sayisi Mart ayinda yayin hayatina girmis oldu. Ikinci sayisi ise Eylül ayinda yayinlanacak. Böylece her yil, yil da iki sayi olarak yayinlanacak. Su anda TR dizin sitesinde dergi taranir ve ulasilabilir durumda ve yakin sürede de uluslararasi platformlarda taranmayi hedefliyoruz. Ilk sayisinda yaklasik toplam da bes makaleyle yayin hayatina basladi.

Bes makalenin büyük bir kismi Troya Müzesi ve bölge ile alakali, bunlardan bir tanesi Troya Müzesindeki Helenistik Dönem agirlik koleksiyonunu çalisan bir makale oldu. Bir baska makale de Lampsakoslu bir vatandasa ait bir onurlandirma kitabe ilk kez duyurulmus oldu. Bir baska makale de Tevfikiye köyünde ilk defa ortaya çikan Troya’daki kaynak magarasinin bir benzeri olan bir yapay su magarasi ilk defa tanitilmis oldugu. Böylece Troya Müzesi bir müze olmanin disinda bir enstitü gibi çalismaya da devam ediyor olacak” dedi.

Kaynak: İHA