Orman Yanginlariyla Mücadelede Kullanilan Yapay Zeka Sistemi Uluslararasi Ödüle Aday

Tarim ve Orman Bakanliginin orman yanginlariyla mücadele çalismalarinda kullandigi Karar Destek Sistemi, Birlesmis Milletlere bagli Uluslararasi Telekomünikasyon Birligince “Dünya Bilgi Toplumu Zirvesi Ödülleri”ne aday gösterildi.

Bakanliga bagli Orman Genel Müdürlügünün (OGM) 2022’den beri kullandigi yerli ve milli imkanlarla gelistirilen Karar ve Destek Sitemi, pek çok alt sistemin bir araya geldigi bir yazilim olma özelligi tasiyor. Sistemle meteorolojik veriler, ORBIS verileri, IHA ve uydu görüntüleri bir araya getirilerek orman yanginlariyla mücadeleye büyük güç katiyor. Karar Destek Sistemi ile meteorolojik veriler dogrultusunda orman yangini çikma ihtimali ve meydana gelen orman yangininin sebebiyle ilgili tahminde bulunulabiliyor. Ayrica bir orman yangini durumunda anlik meteorolojik ve cografik sartlar analiz edilerek en dogru müdahale sekli belirlenmesine yardimci olup, yapilan müdahale simüle edilebiliyor. Degisen sartlari sürekli olarak analiz eden yapay zeka destekli Karar Destek Sistemi, yanginin anlik olarak davranisini ve ilerleyisini öngörebiliyor. Bu tahminler sonucu ekipler yangina daha etkili müdahalelerde bulunabiliyor. Ayrica yanginin ilerleyisi ve tehlikesi dikkate alinarak tahliye edilmesi gereken yerlesim birimleri zamaninda bosaltilabiliyor. Sistem yine mevcut verileri sürekli analiz ederek, anlik olarak kayit altina alabiliyor. Böylece bu bilgi havuzu sayesinde yanginla mücadele çalismalarinda sistemde sürekli iyilestirmeler de yapilabiliyor.

Bakan Yumakli: “Vatandaslarimizin destegini bekliyoruz”

Tarim ve Orman Bakani Ibrahim Yumakli, yerli sistemin orman yanginlarinda alevlerle mücadele eden ekiplere büyük destek sagladigini belirtti.

Sistemin uluslararasi bir ödüle aday gösterilmesinden duydugu memnuniyeti ifade eden Yumakli, “Tüm vatandaslarimizin internet üzerinden yapilan oylamada Bakanligimiza destek vermelerini bekliyoruz. 31 Mart’a kadar sürecek oylama sonucunda milletimizin de destegiyle hak ettigimiz ödülü alacagimiza yürekten inaniyoruz.” degerlendirmesinde bulundu.

Oylama internet üzerinden yapilabilecek

Vatandaslar, https://www.itu.int/net4/wsis/stocktaking/ adresi üzerinden 31 Mart 2024 tarihine kadar oy kullanabilecek. 18 kategoride yapilacak olan oylama sonucunda her kategoride en fazla oy alan projelerin sahiplerine ödülleri, 27 - 31 Mayis tarihlerinde Cenevre’de yapilacak olan törenle verilecek.
Kaynak: İHA