Kastamonu Üniversitesi'nde 'Yabani Hayvanlarda Ilk Yardim Ve Rehabilitasyon' Çalistayi Düzenlendi

Kastamonu Üniversitesi’nde Veteriner Fakültesi ile Orman Fakültesi isbirligi ile “Yabani Hayvanlarda Ilk Yardim ve Rehabilitasyon” çalistayi gerçeklestirildi.

Kastamonu Üniversitesi'nde 'Yabani Hayvanlarda Ilk Yardim Ve Rehabilitasyon' Çalistayi Düzenlendi
Kastamonu Üniversitesi Veteriner Fakültesi Vahsi Yasami Arastirma ve Koruma Ögrenci Toplulugu ve Orman Fakültesi Yaban Hayati Ekolojisi ve Yönetimi Bölümü isbirligi ile Kastamonu Üniversitesi Merkez Kütüphanesi Sezai Karakoç Salonu’nda düzenlenen “Yabani Hayvanlarda Ilk Yardim ve Rehabilitasyon” çalistayini Kastamonu Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dr. Ögretim Üyesi Veysel Dogan düzenledi.

Çalistaya, Dünya Dogayi Koruma Vakfi (WWF-World Wide Fund for Nature) Türkiye Yaban Hayat Danismani Veteriner Hekim Ahmet Emre Kütükçü ve Kastamonu Üniversitesi Orman Fakültesi Yaban Hayati Ekolojisi ve Yönetimi Bölüm Baskani Dr. Ögretim Üyesi Özkan Evcin konusmaci olarak katildi.

Çalistayda konusan Dünya Dogayi Koruma Vakfi (WWF-World Wide Fund for Nature) Türkiye Yaban Hayat Danismani Veteriner Hekim Ahmet Emre Kütükçü, 1975 yilinda kurulan ve birçok alanda faaliyet veren Dogal Hayati Koruma Vakfi’nin (WWF) tarihçesine kisaca deginerek Türkiye’de ve Dünyada yaban hayati rehabilitasyonu faaliyetleri hakkinda bilgiler verdi.

Dogal Hayati Koruma Vakfi’nin çalismalarindan ve projelerinden de bahseden Kütükçü, yürütülen faaliyetlerin kurtarma, ilk yardim ve tedavi, bakim ve rehabilitasyonun yani sira egitim gibi konulari kapsadigini söyledi.



Veteriner Hekim Kütükçü, yaban hayvanlarinin immobilizasyonu ve nakilleri hususunda dogru yöntemlerin hassasiyetle kullanilmasinin gerekliligine de vurgu yapti.

Kastamonu Üniversitesi Orman Fakültesi Yaban Hayati Ekoloji ve Yönetimi Bölüm Baskani Dr. Ögretim Üyesi Özkan Evcin ise, yaban hayati kavramini merkeze alan bir konusma yapti.

“Yaban Hayati Yönetimine Genel Bir Bakis” konusunun üzerinde duran Dr. Ögretim Üyesi Evcin, Türkiye’de 160 binden fazla omurgasiz hayvan türü, 500’den fazla balik türü, 30 iki yasamli, 120 sürüngen, 500’e yakin kus ve 160 memeli türünü görülebileceginden bahsetti.

Yaban hayati konusunda katilimcilara video gösterimi yapan Dr. Ögretim Üyesi Evcin, sorulan sorulari cevaplayarak sunumunu tamamladi.

Türkiye’nin biyoçesitliligi açisindan dünyada önemli bir yere sahip oldugunu dile getiren Dr. Ögretim Üyesi Evcin, bu çesitliligin korunmasi için önlemlerin acilen alinmasi gerektigine dikkat çekti.

Dr. Ögretim Üyesi Evcin’den sonra yeniden söz alan Veteriner Hekim Ahmet Emre Kütükçü, National Geographic tarafindan hazirlanan kurtarma ve nakil sürecinde bulunmasi gereken kurtarma nakil araci, narkotik tüfek ve hayvan kurtarma ekipmanlar hakkinda bilgi verdi.

Yabani hayvanlara hassas davranilmasi gerektigini ifade eden Kütükçü, kaya sansari, kerkenez, alaca baykus, hazar yilani, çulluk, leylek, kirpi, bildircin kilavuzu, küçük kumru hayvanlarinin bakim ve rehabilitasyon yaptiklarini söyledi.



Sunumun sonunda canlandirma yapan Kütükçü, yabani hayvani tutarken uyulmasi gereken kurallardan bahsetti.

Çalistay Veteriner Fakültesi ve Orman Fakültesi ögrencilerinin sorularinin cevaplanmasiyla sona erdi. Çalistayin ikinci gününde de Ilgaz Dagi Milli Parki’nda gerçeklestirilen arazi uygulamasinda doga yürüyüsünün ardindan yaban hayvanlarinin dogrudan ve dolayli gözlem yöntemleriyle izlenmesi ve fotokapanlar üzerine uygulamali olarak çalisma gerçeklestirildi.

Sahada yaban hayvanlarina ait iz ve diskilarin tespit edilmesi, taninmasi ve fotokapan yöntemiyle izlenmesi üzerine Dr. Ögretim Üyesi Özkan Evcin ve Veteriner Hekim Dr. Ahmet Emre Kütükçü tarafindan bilgilendirmeler yapildi.
Kaynak: İHA