Eczaci Odasi Baskani Sarikaya; 'Esdeger Ilaç Güvenli Ilaçtir'

56. Bölge Erzincan Eczaci Odasi Baskani Eczaci Burak Sarikaya, bir açiklama yaparak esdeger ilacin güvenli ilaç oldugunu belirtti.

Eczaci Odasi Baskani Sarikaya; 'Esdeger Ilaç Güvenli Ilaçtir'
Erzincan’da bir ilaç mümessili ile eczaci arasinda esdeger ilaç konusunda çikan tartisma nedeniyle 56. Bölge Erzincan Eczaci Odasi Baskani Eczaci Burak Sarikaya bir açiklama yaparak esdeger ilacin güvenli ilaç oldugunu ifade etti.

Sarikaya açiklamasinda su ifadelere yer verdi;

“Esdeger ilaçlar, orijinal ilaçlarin ayni etken maddeyi içeren ve ayni farmasötik formülasyona sahip olan alternatifleridir. Dolayisiyla, kalite ve güvenlik konusunda endise olusturmazlar. Esdeger ilacin orijinal ilaçla ayni tedavi etkinligine sahip oldugu, bilimsel çalismalarla ortaya konulmaktadir. Esdeger ilaç; kaliteli, güvenilir ve etkin bir ilaçtir.

Ilacin uzmani olan eczacilar, ayni etken maddeyi, ayni miktarda içeren ilaçlar arasinda esdegerini verme yetkinligindedir. 2009 yilinda Saglik Bakanliginin yayimladigi "Esdeger Ilaç Kullanimi" konulu genelgede esdeger ilaç kullaniminin yayginlastirilmasinin alti çizilmis, eczacinin esdeger ilaç verme yetkisine sahip oldugu da önemle vurgulanmistir.

Esdeger ilaçlar, belirli ilaçlarin beklenmedik bir sekilde piyasadan çekilmesi veya arz sorunlari nedeniyle tedavilerin aksamasini önlemede önemli rol üstlenirler. Toplum sagligi için önemli avantajlar sunarlar. Esdeger ilaçlarin kullanimi ve tercihi saglik harcamalarini azaltabilir. Çünkü bu ilaçlar genellikle orijinal ilaçlardan daha uygun fiyatlidir. Bu durum, hem hastalar hem de saglik sistemleri için ekonomik yükü hafifletir. Hatta yerli firmalara ait esdeger ilaçlarin kullanimi ise bir ülkenin saglik sistemini güçlendirir ve yerel ekonomiye katki saglar. Bu ilaçlarin gelistirilmesi ve üretilmesi, yerli arastirma ve gelistirme faaliyetlerini tesvik eder ve ülkenin ilaç endüstrisini destekler. Ayrica, esdeger ilaçlar ve milli ilaçlar, ilaç tedavisine erisimde esitligi artirabilir. Daha uygun fiyatli ve yerel olarak üretilen ilaçlar, daha fazla insanin tedaviye erisimini saglayabilir. Yerli ilaç endüstrisini destekleyerek ülke ekonomisine katki saglarlar. Bu nedenle, bu tür ilaçlarin kullanimi ve desteklenmesi, saglik politikalarinin önemli bir parçasi olmalidir. Bir ülkenin kendi ilaç endüstrisine yatirim yapmasi ve yerel olarak ilaç üretmesi, dis bagimliligi azaltabilir, istihdami artirir ve yerel talebi karsilamak için daha fazla imkan saglayabilir.

Tekrar hatirlatmak istiyoruz. Esdeger ilaç, referans ilaçla ayni etkinlik, kalite ve güvenilirliktedir. Esdeger ilaç konusunda eczaciniza güvenin.”
Kaynak: İHA