Kütahya'da Çiftçilere Tohum Destegi

Kütahya’da Il Tarim ve Orman Müdürlügü tarafindan Tarim Arazilerinin Kullaniminin Etkinlestirilmesi (TAKE) projeleri ve Seralarin Rehabilitasyonu projesi kapsaminda tohum temini programi düzenlendi.

Kütahya'da Çiftçilere Tohum Destegi
Programa, Kütahya Valisi Musa Isin, Ak Parti Kütahya Milletvekili Ismail Çaglar Bayirci, BÜGEM Tarla ve Bahçe Bitkileri Daire Baskani Veyis Yurtkulu ve bazi bürokratlarin yani sira Kütahyali çiftçiler katildi.

Programin sonunda çiftçilere sertifikali tohumlar dagitildi.

2023 yilinda bitkisel üretim, hayvancilik, kirsal kalkinma ve yerel kaynakli projeler ile Kütahyali üreticilere toplamda 338 Milyon TL tarimsal destekleme ödemesi yapildigini söyleyen Kütahya Il Tarim ve Orman Müdürü Emre Yeniay, "2024 üretim sezonu için, geçtigimiz ekim ayinda 36 bin dekar alanda yüzde 100 yerli ve milli çesit 720 ton bugday tohumunu toprakla bulusturduk. Bugün burada bahar ekilisleri için, Tarimsal Arastirma Enstitülerimiz tarafindan gelistirilen yüzde 100 yerli ve milli çesitler tercih edilerek 18 milyon TL bütçeli, 14 bin 800 dekar alanda nohut tohumu, 10 bin dekar alanda ayçiçegi tohumu, 100 bin adet domates ve 60 bin adet biber fidesi olmak üzere 160 bin fide yüzde 50 hibe ile, bin 500 dekar alanda yem bitkisi sorgum-sudan otu melezi tohumu yüzde 75 hibe ile teslimini gerçeklestirmek üzere bir araya gelmis bulunmaktayiz.Teslim edilen tohum ve fidelerle ve ekim ayinda teslim edilen bugday tohumuyla birlikte "TAKE Projeleri" kapsaminda 2024 üretim sezonunda toplam 62 bin 500 dekar alanda 7 bin 600 üreticimize tohum temin etmis bulunmaktayiz. Ayrica, ilimizde örtü alti tariminin yayginlastirilmasi amaciyla "Seralarin Rehabilitasyonu Projesi" kapsaminda yüzde 50 hibeli 130 dekar seranin 50 ton örtü malzemesi ile yenilenmesini saglayacagiz" diye konustu.



Kütahya’da Organize Hayvancilik Bölgesi kurulacak

Devlet ve hükümet destegiyle planli tarima geçildigini ve çok uzun süre içerisinde yapilmasi gereken bir çalismayi 1 ay gibi kisa bir süre içerisinde yaptiklarini belirten Kütahya Valisi Musa Isin, "Organize Hayvancilik Bölgesi’ni kuracagiz. Orada da çok modern bir tesis kurmakla ilgili daha fazla üretim ve daha az emekle insallah bu konuyu da halledecegiz" dedi.

Konusmalarin ardindan Vali Isin, Milletvekili Ismail Çaglar Bayirci BÜGEM Tarla ve Bahçe Bitkileri Daire Baskani Veyis Yurtkulu, Vali Yardimcisi Fikret Zaman, Tarim ve Orman Il Müdürü Emre Yeniay tarafindan çiftçilere sertifikali tohumlar dagitildi.
Kaynak: İHA