Aricilara 'Petek Üretim Makinesi' Destegi

‘Samsun Ilinde Hijyenik Aricilik Için Temel Petek Tesisi Kurulum Projesi’ kapsaminda aricilara ’temel petek üretim makinesi’ destegi verildi.

Aricilara 'Petek Üretim Makinesi' Destegi
Samsun Büyüksehir Belediyesi tarafindan, Dogu Karedeniz Projesi Bölge Kalkinma Idaresi Baskanligi (DOKAP) finansman katkisiyla uygulamaya konulan ‘Samsun Ilinde Hijyenik Aricilik Için Temel Petek Tesisi Kurulum Projesi’ kapsaminda temel petek üretim makinesi, Samsun Ari Yetistiricileri Birligi’ne teslim edildi. Samsun’da üreticilerinin ari kolonileri için her yil olmazsa olmaz malzemesinin petek oldugu belirtilerek tesis ve makine kurulumu ile sürdürülebilir ariciligin yapilmasinin garanti altina alinacagi belirtildi.

Makine tesliminde yapilan çalismalar ile ilgili bilgi veren Büyüksehir Belediyesi Tarimsal Hizmetler Dairesi Baskani Dr. Ali Korkmaz, “Aricilikta önemli olan kaliteli ve saglikli balmumu elde etmek ve bu arada ari sagligini da riske etmemektir. Bu amaçla kontrol edilebilir en birinci unsur balmumu peteklerdir. Zira petekler koloni içerisinde sürekli durmasi ve yapilan her türlü uygulamaya maruz kalmasi nedeniyle risk altindadir. Ayrica kolonilerde ortaya çikan yavru çürüklügü basta olmak üzere bütün hastalik etmenleri ile bulasik olma olasiligi da vardir. Bu tesisin kurulmasi ile ilimizde aricilik yapan isletmelerin sterilize edilmis temel petek temini Birlik araciligiyla saglanacaktir” dedi.

Samsun Ari Yetistiricileri Birligi Baskani Rasim Kaplan ise “Ilimizde aricilik yapan tüm üreticileri ilgilendiren önemli bir proje gerçeklestirildi.

Proje sonunda tesisimize kurulan temel petek makinasinin üreticilerimize çok katki saglayacak” diye konustu.

Kaynak: İHA