Ankara'da Çevre Felaketi Açiklamasi Firmalar Atiklarini Tarlaya Birakiyor

Ankara’nin Polatli ilçesinde biyogaz enerji üreten firmalar, atiklarini tarlaya döküyor. Yer alti sularina karisan atiklar Polatli’nin köylerindeki içme suyunu etkilerken, halk sagligini da tehlikeye atiyor.

Ankara'da Çevre Felaketi Açiklamasi Firmalar Atiklarini Tarlaya Birakiyor
Polatli’da biyogaz enerji firmalari, hayvan atiklari ile elektrik üretiyor. Hayvan atiklarini isledikten sonra isi biten firmalar, kimyasala ugramis bu atiklari bos bulduklari tarlalara birakiyor. Her gün yasanan bu durum, kirsal alanda siyah renkte küçük göletler meydana getirdi. Ilk baslarda petrolü andiran siyah göletlerin yanina yaklasildiginda ise kötü koku ve sivrisineklerden durulamiyor. Tarlaya kaçak olarak birakilan atiklar karsisinda isyan eden köylüler, Ihlas Haber Ajansi muhabirine yaptiklari açiklamada firmalara verilen cezalarin yetersiz kaldigini ifade etti.

Son iki yil içesinde Polatli’nin Karailyas köyünde içme suyunun tadinin degistigini belirten köylüler, çevre felaketinin önlenmesi için yetkililere çagri yapti. Bir firmaya ait kamyonun atiklari kaçak olarak döktügü anlar ise IHA kamerasina saniye saniye yansidi.

“Sinek üreten fabrika”

Karailyas köyünün muhtari Recep Demirel, tarlalara birakilan kimyasal ve hayvansal atiklarin yer alti sularina karistigini belirterek, “Bir araba kaza yapip onun içine düsmüs olsa bütün insanlar çikamaz ve ölür. Bu sinek üreten bir fabrika diyelim. Yakinda yaz gelecek. Yaz geldigi zaman bir ve 1,5 metre hayvan pisligi kurumayacak. Kokudan her türlü mikrop üretecek” dedi.



“Içine girsen kurtulusun yok”

Biyogaz enerji üreten firmalarin atiklarini maliyetli oldugu için kurutmadigini ve kolaya kaçarak tarlaya biraktigini söyleyen Demirel, “Ilerideki gölet 1,5 ve 2 metre yüksekliginde. Içine bir girsen kesinlikle kurtulusu yoktur. Fabrikalar para kazanacak diye sagligimizdan olmak istemiyoruz” ifadesini kullandi.

“Buradan Sakarya Nehri’ne geçiyor”

Tarlalarda biriken atiklarin küçük göller seklinde biriktigini anlatan Demirel, sunlari kaydetti:

“Buradan geçen bir çocuk düsmüs olsa buradan kurtulmasi imkansiz. Bunun sorumlusu kim olacak. Döken firma arayacak mi? Koyup gidecek. Hemen yan taraflarda kanallar var. Buradan kanala, kanaldan Sakarya Nehri’ne geçiyor. Yer alti sularina geçiyor. Bu da bir tehlike. Yer alti suyunu biz görmüyoruz ama bu kimyasal görmüs artik. Zamanla içme sularini etkileyecek.”

“Hayvanlarimiz hasta oluyor”

Karailyas köyünde besicilikle ugrasan Ali Ünal ise, “Burada 5-6 fabrika var. Sürekli buralara bundan döküyorlar. Buralarin derinligi 3 metreden asagi hiç degil. Güvenlik olarak tel hiç çekmiyorlar. Yazin sinek ve kokudan biz burada duramiyoruz. Hayvanlarimiz hasta oluyor” ifadesini kullandi.

“Keçiler havuza girdi öldü”

Firmalari sikayet ettiklerinde sadece ceza yazildigini aktaran Ünal, atiklari birakan kamyon soförleri ile de tartismalarin ve kavgalarin yasandigini anlatti. Bölgede eskiden kullanilan bir yer alti kaynagi oldugunu söyleyen Ünal, “Su an içemiyor hayvanlar pislikten dolayi. Keçilerin 3-4 tanesi böyle havuza girdi, batakliktan öldü. Kimse gelip müdahale edemiyor. Bunun içine girme sansin yok. En az 2 metre derinligi var bunlarin. Oradaki havuzu öyle bir doldurmuslar ki yagmur yagsa tasacak” diye konustu.

Karailyas köyü sakinleri, söz konusu çevre felaketine ‘dur’ denilmesi için yetkililerden çözüm üretilmesini bekliyor. Bölgede Enerbes, Polfer, Padas Enerji ve Askoç firmalari hayvansal atiktan biyogaz enerji üretiyor.
Kaynak: İHA