VERIMDER Açiklamasi ''Sürdürülebilir Bir Gelecek Için Enerjinin Verimli Hale Getirilmesi Gerekiyor''

Yapilarda Enerji Verimliligi Dernegi iklim degisikligi, enerji verimliligi ve sürdürülebilirlik konularini ele aldigi Anadolu Bulusmalari toplantilarinin 34’üncüsünü Samsun’da gerçeklestirdi.

VERIMDER Açiklamasi ''Sürdürülebilir Bir Gelecek Için Enerjinin Verimli Hale Getirilmesi Gerekiyor''


Enerji verimliligi alaninda vatandaslari bilgilendirmek ve bu alanda güçlü bir farkindalik olusturmak hedefiyle baslattigi Anadolu Bulusmalari toplantilarinin 34’üncüsünü Dalmaçyali sponsorlugunda Samsun’da gerçeklestiren Yapilarda Enerji Verimliligi Dernegi (VERIMDER), Samsunlularin yogun ilgisi ile karsilasti. Bugüne kadar binlerce kisiye enerji verimliligi hakkinda bilgiler veren VERIMDER, Samsun toplantisini kamu kurumlari, bürokrasi, üniversiteler, medya, insaat-enerji sektörleri ve kanaat önderlerinin katilimiyla gerçeklestirdi.

Açilis konusmasini Nasil Bir Ekonomi Gazetesi Genel Koordinatörü Vahap Munyar’in gerçeklestirdigi toplantida, Yapilarda Enerji Verimliligi Dernegi VERIMDER Baskani Çagdas Korkmaz, Ekonomi Gazetesi Genel Koordinatörü Vahap Munyar ve Ekonomi Gazetesi Koordinatörü Didem Eryar Ünlü enerji verimliliginin önemine dikkat çeken konusmasini gerçeklestirdi.

“Binalar karbon saliminin yüzde 40’indan sorumlu”

Küresel isinmanin ve sebep oldugu iklim krizinin önüne geçebilmek için tüm dünyanin gösterdigi mücadelede en önemli yöntemlerden birinin dis cephe isi yalitimi oldugunu belirten VERIMDER Dernek Baskani Çagdas Korkmaz, “Dünya genelinde, binalar karbon saliminin yüzde 40’indan sorumlu. Yasanan bu karbon saliminin yüzde 80’i ise isitma ve sogutma için harcanan enerjiden kaynaklaniyor. Iklim krizinin önüne geçmeye çalisirken, isi yalitimi konusunda ciddi adimlar atilmasi gerekiyor. Yeni binalar isi yalitim hassasiyeti ile korunurken, mevcut bina stoklarinin da isi yalitim ve enerji verimliligiyle gelistirilmesi büyük önem tasiyor. Isi yalitimi, dünyamizi bekleyen küresel isinma ve iklim krizi tehlikesiyle mücadelede büyük önem tasiyor. Çünkü isi yalitimi, binalarda fosil yakit tüketimi ve karbon salimini azaltarak çevreye dogrudan katki sagliyor” dedi.



“Isi yalitimi yüzde 60’a varan tasarruf sagliyor”

Isi yalitiminin enerji verimliligini saglamak ve saglikli yasam alanlarina kavusmak için hayati öneme sahip oldugunu belirten Çagdas Korkmaz, isi yalitimi bilincinin artirilmasi gerektigine vurgu yaparak su açiklamalarda bulundu:

“Termal konfor, hem fiziksel sagligimizi hem de zihinsel faaliyetlerimizi birebir etkileyen çok önemli bir kavramdir. Dogru isi yalitimi yapilmis evlerimizde termal konforlu yasami saglikla sürdürebiliriz. Konutlarda tüketilen enerjinin yaklasik yüzde 80’i isitma ve sogutma amaciyla kullaniliyor. Bu sebeple en fazla enerji tükettigimiz ve yüksek faturalar ödedigimiz kis aylarinin en büyük kurtaricisi isi yalitimi olacaktir. Yüzde 60’a varan tasarruf saglayan isi yalitimi, kendisini kisa sürede amorti ederek uzun vade de önemli tasarruf sagliyor. Isi yalitimi, daire içlerinde terleme, rutubet, mantar ve küf olusmasini engelliyor. Ayni zamanda binanin iskeletini olusturan kiris ve kolonlarin ve binayi çevreleyen duvarlarin içinde bulunan demir donatilarin korozyona ugramasini önleyerek binayi deprem gibi dogal afetlere daha dayanikli hale getiriyor. 2011 yilinda yeni binalarda Enerji Kimlik Belgesi zorunlu hale geldi. Bizler beyaz esya ve araba alirken ne kadar tükettigine bakiyoruz ancak hayatimizin çogunun geçtigi binalarda ne kadar enerji tükettigimizi bilmiyoruz. Insanlarin enerji verimliligi hakkinda her geçen yil bilinçleri artiyor ancak harekete geçmede sorun var. Buradaki problem insanlarin toplu karar almasi. Binayi ilgilendiren konularda diger hane halklariyla ortak karar alinmasi gerekiyor.”

“Isi yalitimi ile konutlarda enerji tasarrufu saglanabilir”

Enerjide tasarruf ve verimliligin konusuldugu toplantida konusan Nasil Bir Ekonomi Gazetesi Genel Koordinatörü Vahap Munyar, “Iklim degisikliginin olmasi sicakliklari görmedigimiz noktalara getirdi. Konutlarda kullanilan enerjinin yüzde 80’i isitma ve sogutmada kullaniliyor. Isi yalitimi sadece soguga karsi degil, sicaga karsi da koruyor bu yüzden isi yalitiminin da önemli bir yeri var. Isi yalitimi ile konutlarda enerji tasarrufu yüzde 60 oraninda gerçeklestirilebilir. Sogutma için harcadigimiz enerji isitma için kullanildigimiz enerjiden fazla" dedi.



"Enerji verimliligi çok ciddi bir öncelik"

Ekonomi Gazetesi Koordinatörü Didem Eryar Ünlü gerçeklestirdigi konusmasinda iklim krizinden bahsederek su açiklamalarda bulundu:

“Iklim krizi bir zamanlar sadece kutuplardaki pandalari ilgilendiren bir konuydu ancak bugün yani basimizda. Yasadigimiz asiri hava olaylari çok siddetli bir sekilde artiyor. Sadece Türkiye’de degil tüm dünyada sicaklik rekorlarinin kirildigi zor bir yili geride biraktik. Son 20 yilda dogal afetlerin yol açtigi ekonomik maliyet 2.8 trilyon dolara ulasmis durumda ki bu da çok ciddi bir rakam. Aslinda geçen senenin sonunda Birlesik Arap Emirlikleri’nde BM iklim zirvesi gerçeklestirdi. Gerçeklesen COP 28‘de enerji dönüsümü ve enerji verimliligi konulari ana gündem maddeleriydi. Ilk baslarda aslinda zirvenin petrol ülkesinde düzenlenmesi çok ciddi elestirilere yol açti ama sonrasinda tarihi bir zirve olarak degerlendirenler de oldu ki bunlarin arasinda Uluslararasi Enerji Ajansi Baskani Fatih Birol da var. Zirveden çok önemli iki sonuç çikti. Bunlardan ilki 2030 yilina kadar yenilenebilir enerji yatirimlarinin 3 kat artirilmasi. Ikincisi ise enerji verimliligi iyilestirme oraninin 2 katina çikarilmasi oldu. Sonuç itibariyle bu aslinda hem yasalara hem yatirimcilara hem is dünyasina hem finans dünyasina çok ciddi bir mesaj olarak algilanmali. Çünkü enerji verimliligi ve temiz enerjiye geçis artik sadece dünyayi kurtarmaktan, çevreyi korumaktan çok daha öte bir konu haline geldi. Bu enerji dönüsümünü gerçeklestirmek hem sanayinin gelisimi hem ekonomik kalkinma için gelecege yatirim anlamina geliyor. Bu gün dünyaya baktigimizda Avrupa Birligi zaten bu konularda çok güçlü. Çine baktigimizda ise yenilenebilir enerji konusunda en ön sirada oldugunu görüyoruz. Burada Çin’in amaci dünyayi kurtarmak degil tamamen önümüzdeki dönemde küresel ekonomide rekabet gücüne sahip olmak istemesi. Cop 28 öncesinde Uluslararasi Enerji Ajansi Enerji verimliligine dair bir rapor yayimladi. Rapor son iyi yilda enerji verimliligi yatirimlarinda yaklasik yüzde 40 civarinda bir artis oldugunu ortaya koyuyor. Tüm dünya enerji verimliligi ve temiz enerji teknolojilerine çok ciddi yatirimlar yapmaya basladi.

Her zaman söylenen bir laf “en iyi enerji kullanilmayan enerjidir.” Yenilenebilir enerji de çok önemli ama bu geçis süreci zaman alacak ama enerji verimliligi bu süreçte çok ciddi bir öncelik.”
Kaynak: İHA