'Türk Erkekleri Tütün Kaynakli Ölümlerde Dünya Ikincisi'

Dünya Saglik Örgütü’ne göre Türk erkeklerinin yüzde 31 ile tütün kaynakli hastaliklardan ölümlerde 2. sirada oldugunu vurgulayan Gögüs Hastaliklari Uzmani Dr. Saliha Ercan, “Sigara içenler Kovid-19, zatürre gibi hastaliklara yakalandiginda daha agir bir hastalik süreci geçiriyorlar. Bu nedenle ülkemizde sigara içenlerin bu konuda dikkatli olmasi ve nikotin bagimliligindan kurtulma süreçlerini kararlilikla öne çekmeleri gerekiyor” dedi.

'Türk Erkekleri Tütün Kaynakli Ölümlerde Dünya Ikincisi'
Sigaranin akciger kanseri basta olmak üzere diger kanserler, kronik obstruktif akciger hastaligi (KOAH) ve kalp damar hastaliklari riskini artiran en önemli etken oldugunu hatirlatan Liv Hospital Samsun Gögüs Hastaliklari Uzmani Dr. Saliha Ercan, Dünya Sigara Birakma Günü dolayisiyla bilgilendirmede bulundu.

“Akciger kanserinde vakalarin yüzde 60’ina ileri evrede tani konuyor”

Uzm. Dr. Ercan, “Sigara dumaninda bulunan 4 binden fazla kimyasal maddenin 80’den fazlasinin kanser yapici özelligi bulunuyor. Akciger kanserine yakalanan her 10 hastadan 8’nin sigara kullanicisi oldugu biliniyor. Sinsi bir hastalik olan akciger kanserine yüzde 60-70 vakada ancak ileri evrede tani konulabiliyor” seklinde konustu.



“KOAH’in yüzde 90 sebebi sigara”

Sigaranin sebep oldugu zararlardan bahseden Uzm. Dr. Saliha Ercan, “Günümüzde en ölümcül dördüncü hastalik olan KOAH’in yüzde 90 sebebi sigaradir. Koroner kalp hastaligina bagli ölümlerin yüzde 10-30’undan sigara sorumludur. Günde 1-4 arasi sigara içimi ve hatta pasif sigara içicisi olmak bile kalp ve akciger hastaliklarina yakalanma riskini artirmaktadir” ifadelerini kullandi.

“Alzheimer riskini de artiriyor”

Sigara kullananlarda girtlak kanseri, prostat kanseri ve mesane kanseri görülme sikligi belirgin sekilde arttigini isaret eden Uzm. Dr. Ercan, “Midede gastrit, ülser ve mide kanseri riskini artirmaktadir. Hamilelikte sigara içiminin bebege zararli oldugu kesin kanitlanmistir. Sigara içenlerde Alzheimer hastaligina yakalanma ve inme riski artmaktadir. Kisirlik, erken dogum, erken menopoz riski artmaktadir. Gün içinde yorgunluk, halsizlik, stres ve uykusuzluk görülebilir. Sigaranin ciltte kirisiklik, dislerde sararma ve agiz içinde kötü koku olusumu gibi estetik zararlari da mevcuttur. Her yönden sagligimiza zarari olan sigara için söyleyebilecegimiz tek sey, ‘sigarayi birak hayati birakma’ olacaktir” ifadelerini kullandi.

“Sigara içenler Kovid-19’u daha agir geçiriyorlar”

Sigara ve Kovid-19’u da iliskilendiren Uzm. Dr. Ercan, “Aralik 2019’dan itibaren görünmeye baslayan Kovid-19 enfeksiyonu da hem kalp-damar sistemi hem solunum sistemine dogrudan hasar vermektedir. Mevcut bilgiler göstermektedir ki, sigara kullaniminin yol açtigi baslica hastaliklar olan kalp-damar hastaliklari ve KOAH gibi kronik solunum hastaligi bulunan bireyler, saglikli bireylere göre Kovid-19 hastaligini daha agir geçirmektedir. Dolayisiyla, sigara kullanimina bagli gelisen bu hastaliklar, agir Kovid-19, zatürre gibi hastaliklar için dogrudan birer risk faktörüdür. Diger yandan, sigara kullanimi solunum yollarimizdaki koruyucu mekanizmalari bloke ederek, alt solunum yolu enfeksiyonu gelisimini kolaylastirmaktadir. Tüm bu gerekçelerle sigara kullaniminin terk edilmesi, hastaliklarin sagligimizi tehdit ettigi su günlerde çok önemli ve önceliklidir” seklinde açiklamasini sonlandirdi.
Kaynak: İHA