Soguk Havalarda Agrilariniz Artabilir

Havalarin sogumasiyla kas ve eklem agrisi sikayetleri artmaya basladi. Kisin görülen kas ve eklem agrilarinin sadece romatizma hastalarinda degil, hiçbir rahatsizligi olmayan saglikli kisilerde de görülebilecegine dikkat çeken Medicana Saglik Grubu Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Bölümü Uzm. Dr. Selin Turan, kis aylarinda artan kas ve eklem agrilarini azaltmak için önerilerde bulundu.

Soguk Havalarda Agrilariniz Artabilir
Hava soguk oldugunda sadece sicaklik degil, atmosferdeki basinç da degisiyor. Atmosfer basincindaki bu degisikligin eklemlerde de degisiklige neden oldugunu söyleyen Uzm. Dr. Selin Turan, “Eklem içinde olusan ufak hareketler agriya sebep olabilir. Soguk ve nemli havalarda agrilar daha da artabilir. Eklem agrisi olan birçok hasta, bu yüzden yagmur yagacagini tahmin edebilir” dedi.



“Daha az hareket etmek, daha fazla agriya neden olur”

Bilimsel olarak soguk hava sebebiyle kaslarin kasilip kisaldigini, damarlarin da kasilmasinin bu kaslara giden kan dolasimini bozdugunu ve dokulari besleyen, atik maddeleri uzaklastiran dolasimin azalmasinin agrilarin artmasina yol açtigini belirten Uzm. Dr. Selin Turan, “Kis mevsiminde kisiler en ufak hava basincinda bile daha duyarli hale gelir. Eklem içindeki kemiklerin hareketinde yastikçik görevi gören kikirdaklar asindiginda açikta kalan kemiklerdeki sinirler basinçtaki degisikliklerden etkilenebilir. Bu durum özellikle kireçlenme (osteoartrit) hastalarinda daha sik görülmektedir” seklinde konustu.

Aktif olmayan eklemlerin de sertlesip agrili hale geldigini vurgulayan Uzm. Dr. Selin Turan, “Havalar soguk oldugunda insanlar çok disari çikmak istemez. Spor ya da egzersiz yapmak zor gelebilir. Soguk havalarda yaza göre daha az yürüyüs ve daha az egzersiz yapilir. Kisacasi daha az hareket edilir. Soguk havalarda daha az hareket edildigi için daha fazla eklem agrisi hissedilebilir. Ayrica düsük sicakliklar eklemlerin içindeki siviyi daha kalin hale getirebilir ve böylece eklem daha sert hissedilir” diye konustu.



“D vitamini eksikligi agrilara yol açabilir”

Uzm. Dr. Selin Turan, kis aylarinda agrilarin artmasinin bir baska nedeninin de D vitamini eksikligi oldugunu vurguladi. Dr. Turan, kis aylarinda eklem ve kas agrilarindan korunmak için su bilgileri verdi:

“Mümkün oldugunca soguga maruziyet azaltilmali ve uygun giysi seçimiyle vücut sicak tutulmalidir. Mevsimine uygun, dogru ve saglikli beslenmeyle kilo kontrolü saglanmali, kas ve eklem esnekligi için 2,5-3 litre sivi tüketilmelidir. D vitamini düzeylerinin kontrolü ve gerekirse takviyesi için mutlaka hekime basvurulmalidir. Kis mevsiminde eklemlere yüklenmemeye daha da özen gösterilmelidir. Kis aylarinda hareket azalir. Hareketsizlik eklemlerin kasilmasina ve sertlesmesine neden olur. Hareketsiz kalmamak ve hekimin uygun gördügü egzersizleri düzenli olarak yapmak oldukça önemlidir. Bu sayede kas ve eklemlerin esnekligi ve kuvveti korunur, yaralanma ve agri ihtimali azalir. Tüm bunlarla birlikte genel vücut sagligini korumak için yeterli ve kaliteli uyumak, saglikli ve dengeli beslenmek, stresten uzak durmak, gerekirse stresten uzaklastirilacak etkinlikler planlamak, tüm vücut dengesini iyilestirerek eklem ve kas agrilarindan da korunmasini saglayacaktir.”
Kaynak: İHA