Sigarayi Biraktiktan 10 Yil Sonra Kanser Riski Azaliyor

Gazi Üniversitesi Tip Fakültesi Tibbi Onkoloji Ögretim Üyesi Prof. Dr. Ugur Coskun, JAMA NETw Open dergisinde yayimlanan bir çalismada, sigara kullanimin birakilmasinin ardindan 10 yil sonra akciger kanseri riskinin azaldigina dikkat çekildigini kaydetti.

Uzmanlar, akciger kanserinin hem erkek hem de kadinlarda ölüme yol açan en sik kanserlerden biri olduguna dikkati çekerken, yaklasik yüzde 80-90 civarinda akciger kanseri vakasinin direkt sigara ile iliskili oldugunu vurguluyor. Bu çerçevede Gazi Üniversitesi Tip Fakültesi Tibbi Onkoloji Ögretim Üyesi Prof. Dr. Ugur Coskun, Dünya Sigara Birakma Günü dolayisiyla açiklamalarda bulundu.

JAMA Netw Open dergisinde yayimlanan bir çalismada 30 yas ve üzerinde olan yaklasik 3 milyon kisinin akciger kanseri açisindan 13 yil boyunca takip edildigine deginen Coskun, “Bu analizde sigara içmeye devam eden bireylere kiyasla 10’uncu yilin sonunda akciger kanser riski önemli oranda azalmis. Özellikle de 50 yasindan önce sigarayi birakanlarda kanser riski azalmasi belirgin olarak daha iyi bulunmus” ifadelerini kullandi.

Türkiye’de sigara içme oranini yüzde 30’lara yaklastiginin altini çizen Coskun, söyle devam etti:

“Bu oran erkeklerde yüzde 40’in üzerine çikmistir. Sigara yaninda nargile, puro ve elektronik sigara gibi ürünlerde artmis akciger kanseri riski ile iliskilidir. Sigaraya hiç baslamamanin ana hedef olmasi ile birlikte baslayan kisilerinde biran önce birakmalari basta kanser olmak üzere bir çok tehlikeli hastalik açisindan son derece önemlidir. Yukaridaki çalismada da görülecegi üzere akciger kanser riskinin neredeyse kaybolmasi için en az 10 yillik bir süreye ihtiyaç bulunmaktadir. Özellikle erken yaslarda birakilmasi ve devamlilik göstermesi gerekmektedir.”
Kaynak: İHA