Sigarayi Birakmak Için Önemli Tavsiyeler

Sigaranin fiziksel, psikolojik, sosyal ve davranissal olmak üzere farkli bagimlilik biçimleri olusturduguna dikkat çeken Gögüs Hastaliklari Uzmani Doç. Dr. Murat Sezer, sigarayi birakmak isteyenlere ilaç kullanacaklarsa mutlaka uzman gözetiminde bulunmalarini ve bu süreçte aile ve arkadaslarindan destek almalarini tavsiye etti.

Sigarayi Birakmak Için Önemli Tavsiyeler
Acibadem Eskisehir Hastanesi Gögüs Hastaliklari Uzmani Doç. Dr. Murat Sezer, sigara ve diger tütün ürünlerinin, içlerinde binlerce zehirli kimyasal içeren, basta akcigerler, kalp ve beyin olmak üzere insan vücudunun her yerine zarar verdigini buna ragmen beyinde mutluluk ve öfori hormonlari olusturdugu için bu zararin görmezden gelindigini söyledi.

Sigaranin kullanan kisinin etrafinda bulunanlara da çok zarar verdigini vurgulayan Doç. Dr. Sezer, birçok içicinin ‘ama onlarin yaninda içmiyorum’ seklinde kendini savunmaya kalkmasina ragmen akcigerlerine depoladiklari binlerce zararli kimyasalin onlar öksürürken, hapsirirken, konusurken havaya salindigini ve bu havayi soluyanlari da zehirleyecegini ifade etti.

Sigaranin içindeki zararli kimyasallardan nikotinin fiziksel bagimlilik olusturdugunu belirten Doç. Dr. Sezer, 9 Subat Sigarayi Birakma Günü vesilesiyle sigara birakma sürecinin zor olsa da imkânsiz olmadigini belirtti.



“Yaninizda sigara içilmemesini isteyin”

Evde, is ve arkadas ortaminda sigara içilmesinin hem kisinin sigara içme istegini artiracagini hem de birakmasini zorlastiracagini buna da “sosyal bagimlilik” denildigini dile getiren Doç. Dr. Sezer, bunu asmak için alinabilecek önlemleri, "Aile ve arkadaslarina sigarayi birakmaya çalistigini ve bunu neden yapmaniz gerektigini anlatin. Onlardan sürecin nasil gittigini kontrol etmelerini isteyin. Birlikte sigarasiz etkinlikler yapin (sinemaya, güzel bir restorana gitmek gibi). Sigara içen yakinlarindan sizinle birlikte birakmalarini, sizin yaninizda içmemelerini isteyin. Sigara istediginizde asla sigara vermemelerini tembihleyin. Sigarayi birakma sürecinde ruh halinizin kötü olabilecegi ve sinirli olabileceginiz konusunda yakinlarinizi uyarin ve sabirli olmalarini saglayin" diyerek siraladi.

“Spor veya tamir gibi bir hobiyle ugrasin”

Sigaranin ayni zamanda davranissal bagimlilik olusturduguna dikkat çeken ve sigara paketi, çakmak ve küllüklerin göz önünden ve ulasilabilir yerlerden kaldirilmasi, kafeinli içecek ve sigarayi hatirlatacak diger aliskanliklardan uzak durulmasi, sigara içmeyen kisilerle zaman geçirilmesi, sigara içmenin yasak oldugu yerlere gidilmesini eden Doç. Dr. Sezer, “Kimisi için dudak tiryakiligi, kimisi için el aliskanligi, kimisi için çayin, kahvenin yaninda vazgeçilmez bir yandas, kimisi için yemekten sonra illa ki olmasi gerek bir ritüeldir. Televizyon seyrederken, bilgisayar kullanirken farkinda olmadan tüketilir. Sigara birakma sürecinde bu davranissal bagimliliga karsi da mücadele edilmeli, sigaranin yerine baska zararsiz bir davranis yerlestirilmelidir” ifadelerini kullandi

"Bol su içmek ve solunum egzersizleri yapmak da yardimci olacaktir"

Sigarayi birakmak isteyen kisiye o anda zihni mesgul etmek için farkli rutinler öneren Doç. Dr. Sezer, “Canin sigara içmek istediginde bu istek geçene kadar eline sigara yerine kalem alip yazi, siir, karalama yapabilir, boya firçasi alip resim yapabilir, tamir aleti alip bir seyleri tamir edebilir, mutfaga gidip yemek ya da salata hazirlayabilir, disari çikip bir süre kosu yapabilir ya da banyoya girip dus alabilirsin. Bol su içmek ve solunum egzersizleri yapmak da yardimci olacaktir” diye konustu.



“Ilaçlari uzman gözetiminde kullanin”

Hayatin getirdigi stres ve kaygilarin sigara içmek için bahane edildigine deginen Doç. Dr. Sezer, sigara içince salgilanan hormonlarin keyif vererek hayatin streslerini örtse de çözmedigini söyledi.

Bu psikolojik bagimlilik ile mücadele etmek için profesyonel destek alinabileceginden bahseden Doç. Dr. Sezer, fiziksel bagimlilik yapan nikotine karsi bir uzman gözetiminde ilaç tedavisi uygulanabilecegini, nikotin sakizlari, nikotin bantlari ile bupropion ve vareniklin içeren ilaçlar kullanilabilecegini dile getirerek sunlari söyledi:

“Bu ilaçlar sigaradan nefret ettirerek sigarayi hemen birakmanizi saglayacak sihirli degnekler degildir. Bu ilaçlar, sigarayi biraktiktan sonra olusabilecek ’Yoksunluk Sendromu’ adi verilen bazi bulgulari yatistirarak ya da hafifleterek kisinin tekrar sigara içmeye geri dönmesini önlemek için kullanilir. Ilaçlarin etkileri ve sürecin kontrol edilebilmesi için uzman gözetimi gerekir."

Biyorezonans, akupunktur gibi tamamlayici tip yöntemlerinin de sigara birakmaya katki saglayabilecegini belirten Doç. Dr. Sezer, bu yöntemlerin herkesi farkli etkileyebilecegini anlatti.
Kaynak: İHA