'Kus Cenneti' Hürmetçi Sazligi'nda 5 Bin Su Kusu Sayildi

Kayseri’de deniz seviyesinden yaklasik bin 73 metre yükseklikte yer alan ve Avrupa, Asya ve Afrika kitalarindan geçen göç rotasi üzerinde bulunan Hürmetçi Sazligi’nda yapilan kus sayiminda farkli türlerden 24 bin 974 su kusu kus sayildi.

'Kus Cenneti' Hürmetçi Sazligi'nda 5 Bin Su Kusu Sayildi
Uluslararasi öneme sahip sulak alan olarak tanimlanan Hürmetçi Sazligi, Kayseri’nin 13 kilometre güneybatisinda Hürmetçi ile Karpuzsekisi Mahalleleri arasinda bulunuyor. Erciyes Dagi eteginde yaban hayati açisindan da önemli bir yer tutan Sultan Sazligi’nda her yil düzenli olarak yapilan kis ortasi Sukusu sayimlari bu yil da yapildi. Tüm dünyada ayni dönemlerde yapilan bu çalismanin amaci; ülkemizde kislayan su kuslari hakkinda elde edilen bilginin paylasilmasi, alanlarin ve türlerin korunmasina katki saglamaktadir. Hurmetci Sazligi kis ortasi su kusu sayimlarini gönüllü olarak Mehmet Ünlü, Halil Firat, Millî Parklar Kayseri Sube Müdürlügü personelleri Ugur Kara, Haci Selcuka ve Hurmetci Sazligi Sefi Gülhan Kurtyemez yapti.

Kus gözlemcisi Mehmet Ünlü yapilan sayimlarda farkli türlerden 24 bin 974 kus sayildigini söyleyerek bunlar arasinda en çok sayilan türlerin Çamurcun Ördegi ve Angit oldugunu söyledi.

Ayrica alanda bu yil su seviyesinin bazi alanlardaki kismi don hariç iyi durumda oldugundan bahseden Ünlü, sehrin yani basindaki biyolojik çesitlilik açisindan çok önemli bir sulak alan olan Hurmetci Sazligi’nin her geçen gün daha da iyiye gitmesi için alana gereken önemin artmasiyla daha iyi olacagini kaydetti.

Kaynak: İHA