Gebelik Döneminde Sigara Kullananlar Dikkat Açiklamasi 'Bebekte Kalp Atis Hizinin Artmasina Sebep Oluyor'

Çankiri Il Saglik Müdürü Dr. Hüseyin Sarikaya, Sigara Birakma Günü’nde önemli uyarilarda bulunarak, “Hamilelikte sigara kullanimi, fetüste solunum hareketlerinin azalmasina, bebeklerde ise kalp atis hizinin artmasina sebep olur” dedi.

Gebelik Döneminde Sigara Kullananlar Dikkat Açiklamasi 'Bebekte Kalp Atis Hizinin Artmasina Sebep Oluyor'
Her yil 9 Subat tarihinde kutlanan ‘Sigara Birakma Günü’ dolayisiyla açiklamalarda bulunan Çankiri Il Saglik Müdürü Dr. Sarikaya, sigara kullanan hamile bireylerin bebegine verdigi zararlar hakkinda bilgiler verdi. Hamilelik döneminde kullanilan sigaranin bebegin sagligini etkiledigini belirten Sarikaya, hamilelikte sigara kullanimi, fetüste solunum hareketlerinin azalmasina, bebeklerde ise kalp atis hizinin artmasina sebep olacagini söyledi.



“Dünyanin simdiye kadar karsilastigi en büyük halk sagligi tehditlerinden biri”

Hamilelik döneminde kullanilan sigaranin bebek sagligina zarar verebilecegini kaydeden Dr. Sarikaya, “Hamilelikte sigara kullanimi, fetüste solunum hareketlerinin azalmasina, bebeklerde ise kalp atis hizinin artmasina sebep olur. Annede diger saglik problemlerini de beraberinde getirebilir ve ayni zamanda bebeginiz dogduktan sonra da bebek sagligini etkileyebilir. Dünyada oldugu gibi ülkemizde de en yaygin kullanilan bagimlilik yapici madde olan tütün ürünleri, önlenebilir hastalik ve ölüm sebepleri arasinda ilk sirada yer almaktadir. Tütün kullanimi, Dünya Saglik Örgütü tarafindan, dünyanin simdiye kadar karsilastigi en büyük halk sagligi tehditlerinden biri olarak tanimlanmakta ve dogum öncesi dönemden baslayarak, insan yasaminin bütün evrelerinde ölüme kadar götüren pek çok saglik sorununa yol açmaktadir. Tütünle mücadelede saglanan basari ile kanserler basta olmak üzere pek çok kronik hastalik ve yasam kayiplari önlenmekte, tedavi masraflarinin azalmasi, is gücü kayiplarinin önlenmesi gibi ekonomik kazançlar saglanmaktadir” dedi.

Kaynak: İHA