Fareler Günes Tarlalarina Zarar Verdi

Denizli’de popülasyonlari bu yil yeniden hizli bir yükselis gösteren fareler, ekili tarim arazilerinin ardindan günes tarlalarini da basti. Yer altindan geçen ve panelleri birbirine baglayan kablolari yiyen fareler, maddi hasara neden oldu.

Fareler Günes Tarlalarina Zarar Verdi


zenizli’de havanin mevsim normallerine daha göre sicak seyretmesi ve dogal popülasyonun bozulmasi nedeniyle Çal ve Buldan ilçelerinde ekili tarim arazilerini fareler basti. Fare zararlisiyla yapilan mücadele sonuçsuz kalinca simdide fareler günes tarlalarina dadandi. Çal ve Buldan’da kurulu günes tarlalarinda topragin altindan panellerin ürettigi enerjiyi ana hatta tasiyan kablolara fareler zarar verdi.

Günes tarlalarinin servis ve bakim hizmetlerini firma yetkilisi Yalçin Kaplan, bölgede fare zararlisi sayisinin çok fazla oldugunu söyledi.

Günes tarlalarinda yer altindaki kablolarin plastik boru içlerine dösendigine dikkat çeken Kaplan, “Havanin mevsim normallerinin üzerinde sicak seyir etmesi, yilan ve yirtici kuslarin sayisinin azalmasi nedeniyle ilçelerde fare zararlisi sayisi inanilmaz çogalmis. Ekili tarim arazilerinde fare zararlisiyla ilgili mücadelenin devam ettigini biliyorduk, ancak fareler bizim günes tarlalarini da isgal etmeye basladi.

Servis bakim hizmeti verdigimiz günes tarlalarindan panellerin ürettigi enerjiyi ara ve ana tasiyici kablolarina tasiyan kablolari fareler yemeye basladi.

Kablolarin kabuklarini kemiren fareler nedeniyle çiplak kablolar sistemde saselere neden oluyor. Sase olusan bölgedeki panellerde devre disi kaliyor, elektrik enerjisi üretmiyor. Fare zararlisinin günes tarlalarina verdigi zarar nedeniyle kurulu invantörlerde hata veriyor, arizaya geçiyor. Gittigimiz her yerde günes tarlalarina yeniden kablo dösemesi isi yapiyoruz. Günes tarlalarinda maddi zarar oldukça fazla” dedi.

Kaynak: İHA