BUÜ'lü Akademisyenlerden Akciger Kanserine Yönelik Özel Proje

Bursa Uludag Üniversitesi (BUÜ) Fen-Edebiyat Fakültesi’nde görev yapan akademisyenler, akciger kanserinde ölmekte olan kanser hücrelerinin anastazis mekanizmasi ile tekrar nasil canlandiklarini arastiracak.

BUÜ'lü Akademisyenlerden Akciger Kanserine Yönelik Özel Proje
BUÜ Fen-Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Ögretim Üyesi Prof. Dr. Ferda Ari’nin yürütücülügünü yaptigi ve 1001 Bilimsel ve Teknolojik Arastirma Projelerini Destekleme Programi kapsaminda destek almaya hak kazanan “Ölümden Yasama Uzanan Yol: Anastazis Mekanizmasinin Akciger Kanserindeki Rolü ve Moleküler Biyobelirteçlerin Aydinlatilmasi” baslikli projenin tanitim toplantisi gerçeklesti. Toplantiya BUÜ Rektörü Prof. Dr. Ferudun Yilmaz, Rektör Yardimcisi Prof. Dr. Cafer Çiftçi, Fen-Edebiyat Fakültesi Dekani Prof. Dr. Bilgen Osman, proje ekibi, akademik ve idari personel ile ögrenciler katildi.

Fakülte binasinda düzenlenen toplantida konusan Rektör Prof. Dr. Ferudun Yilmaz, Arastirma Üniversitesi misyonu içerisinde önem verdikleri baslica konunun nitelikli proje üretilmesi oldugunun altini çizdi. Destek alan çalismalarin akademik performans ve bilimsel deger noktasinda üniversiteye degerli katkilari oldugunu vurgulayan Prof. Dr. Ferudun Yilmaz, “Böylesi özel projeler, yer aldigimiz arastirma üniversiteleri liginde bizi daha üst seviyelere tasimaya destek olacaktir. Proje konusunun da daha önce ele alinmamis olmasi ve nihayetinde sonuçlarinin da bilimsel anlamda ses getirecek olmasi bizi ayrica mutlu ediyor. Basta Prof. Dr. Ferda Ari hocamiza ve ekibine emeklerinden ötürü tesekkür ediyoruz. Böylesi degerli projelerin sayisinin artmasini istiyoruz. Yönetim olarak destek vermeye çalisiyoruz. Desteklerimizin de artarak devam edecegini her seferinde dile getiriyoruz. Akademisyenlerimize bu anlamda çok güveniyoruz. Proje sayilarimizin artacagina, katma degerli sonuçlar elde edecegimize inaniyoruz. Bugün dinledigimiz akciger kanserine yönelik yürütülecek olan çalismanin da hepimize hayirli olmasini diliyoruz” seklinde konustu.

Proje hakkinda bilgi veren Prof. Dr. Ferda Ari ise, “Temel ve klinik bilimlerden arastirmacilarin disiplinler arasi is birlikleriyle yürütülecek olan projemizde, akciger kanserinde ölmekte olan kanser hücrelerinin anastazis mekanizmasi ile nasil tekrar yasama döndükleri arastirilacaktir. Proje çalismamizda anastazis mekanizmasi grubumuz tarafindan özel biyosensörler ile hücresel boyutta takip edilecektir. In-vivo hayvan modellerinde hücresel seviyede takip yapilarak anastazis mekanizmasi literatürde ilk defa canli hayvan modellerinde arastirilacaktir. Bu sayede klinik öncesi kanitlarin ortaya konmasiyla akciger kanserinde tedavi sonrasi bir hücrenin ölümden kaçarak tekrar nasil yasama dogru dönebildiginin moleküler temelleri aydinlatilacaktir. Böylece, belirlenecek biyobelirteçler sayesinde tedaviye yönelik yeni hedefler ortaya konabilecektir” DEDI.

Tanitim toplantisinin ardindan proje kapsaminda alinan desteklerle hazirlanan ’Organoid Modelleme Laboratuvari’nin açilisi gerçeklestirildi.

1001 Bilimsel ve Teknolojik Arastirma Projelerini Destekleme Programi çerçevesinde kabul edilen proje, BUÜ Moleküler Kanser Arastirma Laboratuvari’nda (BUMKAL) görev yapan güçlü bir akademik ekip tarafindan sürdürülecek. Prof. Dr. Ferda Ari yürütücüsü oldugu çalismada Moleküler Biyoloji doktora ögrencisi Oguzhan Akgün ve MSc. Halime Akgün, Saglik Hizmetleri Meslek Yüksekokulu’ndan Dr. Ögr. Ü. Elif Ertürk görev aliyor. Multidisipliner bir çalismanin yürütülecegi projede BUÜ Tip Fakültesi Immunoloji Anabilim Dali’ndan Dr. Ögr. Ü. Didem Yöyen Ermis, Veteriner Fakültesi Patoloji Anabilim Dali’ndan Prof. Dr. Özgür Özyigit, Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisligi Bölümü’nden Doç. Dr. Giyaseddin Özcan da arastirmaci olarak yer alacak.
Kaynak: İHA