Aliaga Belediyesi, Aigai Kazilarini 2024'Te De Destekleyecek

Antik dönemde “Aiolis Bölgesi” olarak anilan, Izmir’in kuzeyini kapsayan bölgenin önemli antik kentlerinden Aigai’de, 2004 yilinda baslayan arkeolojik kazilar 2020 yilindan bu yana Aliaga Belediyesi tarafindan destekleniyor. Imzalanan ortak hizmet protokolü ile Aliaga Belediyesi, 2024 yilinda da Aigai’deki arkeolojik kazilara destegini sürdürecek.

Aliaga Belediyesi, Aigai Kazilarini 2024'Te De Destekleyecek
Manisa sinirlari içinde olmasina ragmen cografi yakinlik ve ulasimiyla Aliaga cografyasinin bir parçasi olan Aigai Antik Kentindeki bilimsel çalismalara, Aliaga Belediyesi 2020 yilindan bu yana destek veriyor. Tarihi, milattan önce 8’inci yüzyila kadar uzanan Aigai Antik Kenti, Yunt Dagi üzerinde, Aliaga yakinlarindaki Köseler Mahallesi’nde bulunuyor.

Halen yilda 15 bin tarih ve arkeoloji meraklisinin ziyaret ettigi Aliaga-Manisa sinirinda bulunan Aigai Antik Kentinde, devam eden arkeolojik kazilarin desteklenmesini içeren protokol; Aliaga Belediyesi, Manisa Il Kültür ve Turizm Müdürlügü ve Aigai Kazi Baskanligi arasinda imzalandi. Aliaga Belediyesi baskanlik makaminda gerçeklesen protokol imza törenine; Aliaga Belediye Baskani Serkan Acar, Manisa Il Kültür ve Turizm Müdürü Ibrahim Sudak ve Aigai Arkeolojik Kazi Baskani, Celal Bayar Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Ögretim Üyesi Prof. Dr. Yusuf Sezgin katildi.



Baskan Serkan Acar, "Aigai bizim için çok önemli"

Aliaga Belediye Baskani Serkan Acar, Aigai’nin, Aliaga’yi içine alan bölgenin çok önemli bir tarihi ve arkeolojik merkezi oldugunu belirterek, “Aigai; Aliaga ile ayni cografyada, tarihi ve kültürel baglari olan, tarih boyunca Aliaga ve çevresiyle etkilesim içinde olan bir antik kent. 2020 yilindan itibaren Aigai kazilarini destekliyoruz. Tarih ve doga turizmini canlandirmak, köylerimizin, mahallelerimizin ekonomisini güçlendirmek ve ülkemize tanitim ve ekonomik anlamda katkida bulunmak istiyoruz. Protokolümüzü 2024 yilinda da uzatarak arkeolojik kazilara destek vermeye devam ediyoruz. Bu ortak hizmet protokolünün Aliagamiza ve ülkemize deger katmasini diliyorum. Hayirli olsun” dedi.

Manisa Il Kültür ve Turizm Müdürü Ibrahim Sudak da, Aigai antik kentinde devam eden arkeolojik kazilarin ve sponsorluk desteklerinin öneminden söz etti. Sudak, Aliaga Belediyesinin Aigai’ye olan ilgisi ve devam eden destegi için tesekkür etti.

"Çok güçlü maddi ve manevi destek"

Aigai Kazi Baskani Prof. Dr. Yusuf Sezgin de, Aigai arkeolojik kazilarina destegin devamindan ötürü Aliaga Belediye Baskani Serkan Acar’a tesekkür etti. Sezgin, “Bu destek sadece maddi bir destek degil, ayni zamanda yanimizda hissettigimiz çok güçlü bir manevi destek. Bu parayla ölçülecek bir sey degil. Günümüzdeki idari sinirlar farkli olabilir; ama Aigai, Aiolis’in bir parçasi. Aiolis’in baskenti de Aliaga zaten. Aigai antik kentinin bölgemizin turizmine ve ülkemizin tanitimina önemli katkilari olacak. Aliaga Belediyesinin kültürel mirasa, bilimsel çalismalara büyük bir heyecanla destek vermesi bizler için çok kiymetli. Çok tesekkür ediyoruz” dedi.



Aigai Antik Kenti

Aliaga’nin yaklasik 15 kilometre yakininda bulunan Aigai, Herodot’un “Aiolis bölgesi” olarak bahsettigi Bati Anadolu’daki 12 Aiol kentinden biridir. Çevreye hâkim bir konumdaki kayalik bir tepe üzerinde bulunan kentin tarihi, M.Ö. 8.yüzyila kadar uzaniyor. M.S. 17 yilindaki depremde büyük ölçüde hasar gördügü ve onarim geçirdigi, Helenistik dönemde ise önemli bir ticari merkez oldugu anlasilan kentte, 2004 yilindan itibaren günümüze kadar kazi çalismalari Celal Bayar Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Ögretim Üyesi Prof. Dr. Yusuf Sezgin baskanliginda yapiliyor. Surlari arazinin durumuna göre insa edilmis olan Aigai Antik Kentinde; surlar içinde üç katli agora ve bu yapiyi tasiyan duvarlar, meclis binasi, teras duvarli stadyum, tiyatro ve Demeter Tapinagi gibi kalintilar görkemli sekilde bulunuyor. Antik kent, yilda 15 bine yakin arkeoloji ve tarih meraklisi tarafindan ziyaret ediliyor.
Kaynak: İHA