Saglik Il Müdürü Bildirici'nin '4 Subat Dünya Kanser Günü' Mesaji

Eskisehir Il Saglik Müdürü Yasar Bildirici, ‘4 Subat Dünya Kanser Günü’ dolayisiyla bir mesaj yayinladi.

Saglik Il Müdürü Bildirici'nin '4 Subat Dünya Kanser Günü' Mesaji
Bildirici, kanserin dünya genelinde her 6 ölümden birinin, ülkemizde ise her 5 ölümden birinin nedeni olduguna dikkat çekerek, günümüzdeki kanser ölümlerinin büyük bir kisminin tütün kullanimi, yüksek beden kitle indeksi, sagliksiz beslenme, yetersiz fiziksel aktivite ve alkol tüketimi gibi bes önemli risk faktöründen kaynaklandigini belirtti.

Ancak, modern tip sartlarinda kanserlerin yüzde 30-50’sinin, risk faktörlerinden kaçinma ve kanita dayali önleme stratejilerinin uygulanmasi ile önlenebilecegini vurgulayan Bildirici, erken taninin öneminin ve uygun tedavinin birçok kanserin iyilesme olasiligini arttirdigini da ekledi.

Dünya Kanser Günü’nün, yanki uyandirmayi, degisimi baslatmayi ve farkindalik olusturmayi amaçlayan bir kampanya oldugunu belirten Bildirici, Uluslararasi Kanser Kontrol Örgütü ve Dünya Saglik Örgütü gibi önde gelen kuruluslarin, bireylerin küçük ya da büyük çabalarinin uzun vadeli olumlu degisimlere katki saglayabilecegi çagrisini yineledi. Kanserle mücadelede temel risk faktörlerinden kaçinma konusunda bireyleri bilinçlendirmek amaciyla mesajinda su noktalara dikkat çekti:

“Tütün kullanimiz kansere bagli ölümlerin yüzde 22’sinden sorumlu olan tütün kullaniminin, yasam kalitesi ve süresi üzerinde olumlu etki olusturmak adina birakilmasi önemlidir. Obezite kanser, yapilan epidemiyolojik çalismalar, obezitenin kansere neden olmasinin yani sira tedaviye yanitin azalmasi, hastalik seyrinin bozulmasi ve artmis ölüm oranlarina yol açabilecegini göstermektedir. Saglikli kiloyu korumak ve fiziksel olarak aktif olmak, birçok kanser türünün gelisim riskini azaltabilir. Alkol tüketiminin bireysel farkindalik ve çaba ile kanser gelisim riskini önemli ölçüde azaltma sansi vardir. Özellikle sindirim ve bosaltim sistemiyle iliskilendirilen kanser türleri üzerinde etkilidir. Dünya genelinde en yaygin görülen kanser türlerinden biri olan cilt kanserine karsi günesin zararli etkilerine karsi alinacak önlemlerle risk azaltilabilir.”

Bildirici, açiklamasinda ayrica ülkemizde yürütülen Ulusal Kanser Tarama Programi kapsaminda meme, kalin bagirsak ve rahim agzi kanserleri için toplum tabanli ve firsatçi taramalarin ücretsiz olarak yapildigini belirtti.

Meme kanseri taramasi için 40-69 yas arasindaki kadinlara yilda bir klinik meme muayenesi yapildigini, 2 yilda bir mamografi çekildigini vurgulayan Bildirici, rahim agzi kanseri taramasinin 30-65 yas arasi tüm kadinlara 5 yilda bir HPV-DNA ve smear testiyle gerçeklestirildigini ifade etti.

Ayrica, kalin bagirsak kanseri taramasinin 50-70 yas arasindaki kadin ve erkeklere 2 yilda bir gaitada gizli kan testi (GGK) ile yapildigini, 10 yilda bir de kolonoskopi önerildigini aktardi.

Sonuç olarak Bildirici, kanserle mücadelede bireysel ve toplumsal düzeyde bilinçlenmenin ve önlemlerin hayati önem tasidigini belirtti.

Kanserle savasta küçük ya da büyük her bir çabanin uzun vadede önemli kazanimlar saglayacagini ve toplumun bu konuda kararlilikla harekete geçmesinin önemli oldugunu vurguladi.
Kaynak: İHA