Mugla, Ocak Ayinda Ege'de Ihracat Artis Rekoru Kirdi

Ege Ihracatçi Birlikleri (EIB), Ocak ayinda ihracati yüzde 4,1’lik artisla 1 milyar 429 milyon dolardan 1 milyar 488 milyon dolara yükseldi. Mugla ihracatini yüzde 47’lik artisla 64,7 milyon dolardan 94,5 milyon dolar çikardi ve Ege Bölgesi’nde ihracat artis rekoru kirdi.

Mugla, Ocak Ayinda Ege'de Ihracat Artis Rekoru Kirdi
Ege Ihracatçi Birlikleri’nden yapilan tarim ürünleri ihracati yüzde 11’lik artisla 601 milyon dolardan, 665,5 milyon dolara çikarken, madencilik sektörünün ihracati yüzde 9’luk ilerlemeyle 90 milyon dolar oldu.

Su ürünleri ve Hayvansal Mamuller ihracatinda Türkiye birinci olan Mugla bu alanda Ege Ihracatçi Birliklerine ve Türkiye’ye döviz anlaminda büyük katki sagliyor. Orkinos, Türk somonu ve yumurta ihracatinda basarili bir grafik ortaya koyan Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller Ihracatçilari Birligi yüzde 32’lik ihracat artis hizi yakaladi ve 148 milyon dolar ihracat performansi ortaya koydu. Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamulleri ihracatta ikinci siradaki yerini saglamlastirdi.

Üçüncülük el degistirdi

Örtü alti sebze yetistiriciliginde de Ege Bölgesinde önemli paya sahip Mugla, Ege Yas Meyve Sebze Ihracatçilari Birligi bu alanda da katki sunuyor. Ege Yas Meyve Sebze Ihracatçilari Birligi son 7 yildir ihracatindaki düzenli artisin semeresini ocak ayinda gördü. EYMSIB, yüzde 21’lik ihracat artisiyla hem 121,6 milyon dolarlik dövizi Türkiye’ye kazandirdi, hem de EIB bünyesinde üçüncü siraya yükseldi.

Eskinazi; “Türk ihracatçisi daha fazla ihracat yapacak güçte”

Türkiye’nin en büyük ihraç pazari Avrupa Birligi ve diger güçlü ekonomilerde yasanan resesyon ve Türkiye’nin kendi dinamiklerinden kaynaklanan ekonomik sorunlara ragmen Türkiye ve EIB’nin 2024 yili ocak ayinda yüzde 4’lük ihracat artis hizinin, ihracatçilarin özverileri sayesinde oldugunu dile getiren Ege Ihracatçi Birlikleri Koordinatör Baskani Jak Eskinazi, Türk ekonomisindeki yüksek enflasyon ve düsük döviz kuru sorununun çözülmesi halinde Türkiye’nin ihracatinin çok rahatlikla iki haneli artislari yakalayacak potansiyele sahip oldugunun altini çizdi.

Türkiye’nin 2026 yili sonu için 302,2 milyar dolar, 2028 yili için 400 milyar dolar ihracat hedefleri olduguna dikkati çeken Eskinazi, “Türk ihracatçisi olarak daha katma degerli üretim ve ihracat için Ticaret Bakanligimizin destekledigi TURQULITY ve URGE Projelerine yogun bir katilim gösteriyoruz. Fuarlar, ticaret heyetleri ve alim heyetleriyle pazarlamaya agirlik veriyoruz. Ocak ayinda çok sayida fuar, sektörel ticaret heyeti ve alim heyeti gerçeklestirdik. 2024 yilinda 13 fuara milli katilim organizasyonu yapacagiz. Su anda 13 sektörel ticaret heyeti planlamis durumdayiz yil içinde artacak. Ihracata dayali bir büyüme hedefliyorsak, mevcut döviz kurlari bu büyümeye destek olmuyor. Döviz kurlari üzerindeki baski kaldirilirsa ihracat hedeflerine ulasir hatta üzerine çikariz” diye konustu.

Kaynak: İHA