Eski Pakistan Basbakani Imran Khan Ile Esine Yasa Disi Evlilikten 7'Ser Yil Hapis Cezasi

Pakistan’da eski Basbakan Imran Han ve esi Büsra Khan, yasa disi evlilik yaptiklari gerekçesiyle 7’ser yil hapis cezasina çarptirildi.

Eski Pakistan Basbakani Imran Khan Ile Esine Yasa Disi Evlilikten 7'Ser Yil Hapis Cezasi
Pakistan’da Büsra Khan’in eski esi Havar Maneka’nin, eski Basbakan Imran Khan ile Büsra Khan’in 2018’de gerçeklestirdigi evliligin yasa disi olduguna dair mahkemeye yaptigi itiraz karara baglandi. Mahkeme, Büsra Khan’in bosandiktan sonra yeni bir evlilik için beklemesi gereken süre dolmadan Imran Khan ile evlendigini belirterek evliligin “yasa disi” olduguna hükmetti. Eski Basbakan Khan ile Büsra Khan, “yasa disi evlilik” yaptiklari gerekçesiyle 7’ser yil hapis cezasina çarptirildi.

1 haftada 3. hapis cezasi

Imran Khan, ülkede 8 Subat’ta yapilacak genel seçimler öncesinde son 1 haftada 3. kez hapis cezasina mahkum edildi. Su anda cezaevinde bulunan 71 yasindaki Khan ile eski Disisleri Bakani Sah Mahmud Kureysi, 30 Ocak’ta devlet sirlarini ifsa etmekten yargilandigi davada 10’ar yil hapis cezasina çarptirilmisti. Imran Khan 31 Ocak’ta ise basbakanligi döneminde aldigi hediyelerinin ayrintilarini açiklamadigi, ayrica hediyeleri sattigi gerekçesiyle yargilandigi yolsuzluk davasinda esi Büsra Khan ile 14’er yil hapis cezasina mahkum edilmisti.

5 Agustos’ta tutuklanmisti

Agustos 2018’den parlamentoda güven oylamasini kaybettigi Nisan 2022’ye kadar Pakistan’in basbakanlik koltugunda oturan Imran Khan, yargilandigi farkli bir yolsuzluk davasinda mahkemenin verdigi tutuklama kararinin ardindan 5 Agustos 2023’te cezaevine gönderilmisti. Devlet mülkiyetinde bulunan ve degeri 140 milyon rupinin (51 milyon TL) üzerinde olan hediyeleri sattigi gerekçesiyle 3 yil hapse mahkum edilen Khan’in cezasi 29 Agustos’ta ertelenmis, kefaletle serbest birakilmasina karar verilmisti. Ancak farkli bir davada "devlet sirlarini ifsa etmekle" suçlanan Khan’in savcilik talebi üzerine tutukluluk süresi uzatilmisti.

Pakistan 8 Subat’ta sandik basina gidecek

Son genel seçimin 2018’de yapildigi Pakistan’da Imran Khan hükümeti, 10 Nisan 2022’de parlamentoda yapilan güven oylamasinda 174 "hayir" oyuyla düsmüstü. Parlamentoda yapilan oylamada, 3 dönem basbakanlik yapan Navaz Serif’in kardesi Sahbaz Serif çogunlugun destegini alarak basbakan seçilmis, Agustos 2023’e kadar görevde kalmisti. Daha sonra ülkeyi genel seçime kadar yönetecek geçici hükümetin basbakani ise Anwaarul Hak Kakar olmustu.

Pakistan halki, 8 Subat’ta genel seçim ve eyalet seçimleri için sandik basina gidecek.
Kaynak: İHA