Böbrek Tasi Sorunu Için Özbekistan'dan Geldi

Böbrek tasi sorunuyla Özbekistan’dan gelen hastaya Özel Ümit Hastanesi Üroloji doktoru tarafindan Endopyelotomi yöntemi ile gerçeklestirilen operasyon ile müdahale edildi.

Böbrek Tasi Sorunu Için Özbekistan'dan Geldi
Zulkhumor Otaboboeva isimli hasta uzun süren böbrek tasi sikayetlerine çözüm bulamayinca, Eskisehir Özel Ümit Hastanesi’ne basvurdu. Üroloji Uzmani Op. Dr. Aydin Erkul, tarafindan Endopyelotomi cerrahi uygulamasi, yapilan hasta sagligina kavustu. Uygulanan Endopyelotomi yöntemi hakkinda bilgi veren Op. Dr. Erkul sunlari aktardi: “Bu yöntem; endoskopik imkanlarla gerçeklestirilen kapali böbrek darligi cerrahi prosedürünü kapsamaktadir. Endopyelotomi islemi anestezi kosullari altinda gerçeklestirilmektedir. Endopyelotomi girisiminde cerrahi uygulama idrar kanali üzerinden yollanan endoskopla baslamaktadir. Tamamen kapali olarak gerçeklestirilen uygulama sadece ufak kesiler içerir, ve böylece çok sayida cerrahi komplikasyonun önüne geçilmis olur. Açik bir sekilde gerçeklestirilen geleneksel ameliyat yöntemleri büyük risk faktörü barindirdiklari gibi iyilesme hizini da büyük oranda düsürürler. Bunun sebebi büyük kesiler üzerinden operasyonlarin gerçeklestirilmesidir.”

“Kapali cerrahi hastanin iyilesmesini kolaylastirir”

Endopyelotomi yönteminin; geleneksel yöntemlerin aksine, direkt olarak idrar kanali üzerinden hareket ettirilen endoskop yardimi ile gerçeklestirildigini belirten Erkul, söyle konustu: “Böylece hastanin yasadigi böbrek kanal darligi problemi de kolaylikla tedavi edilmis olur ve geleneksel yöntemlerin yan etkilerinden bagimsiz bir sekilde tedavi süreci tamamlanir. Endopyelotomi ile birlikte endoskopik, kapali yöntemlerin cerrahide kullanilmasi, hastalarin iyilesme sürelerini minimumda tutmaktadir. Böylece günlük yasam düzenine hizli bir sekilde geri dönebilen hastalar çok daha az komplikasyon riski sayesinde sikintisiz bir dönem geçirerek sagliklarina kavusurlar.”

“Operasyonun basarili olmasi için ön tetkikler önemli”

Endopyelotomi operasyonunun basariya ulasabilmesi için çesitli ön tetkiklere ihtiyaç duyuldugunu sözlerine ekleyen Üroloji (Bevliye) Uzmani Op. Dr. Aydin Erkul “Incelenmesi gereken bazi önemli noktalar vardir ve burada mevcut problemler söz konusu ise endoskop ile tedavi imkani yani Endopyelotomi mümkün olmayabilir. Böbrekte sisme olup olmadigi ya da sismenin derecesi, çapraz damar varliklari, kanal darligina eslik eden tas, tortul yapilarin varligi, böbrek fonksiyonlari ve renal fonksiyon durumu bu kapsamda önceden bilinmesi gereken durumlardir” seklinde konustu.

Kaynak: İHA