Adalet Bakani Tunç Açiklamasi 'Idare Mahkemelerinde Depremle Ilgili 54 Bin 436 Dava Açilmistir'

Adalet Bakani Yilmaz Tunç, sosyal medya hesabi üzerinden 6 Subat Kahramanmaras merkezli depremlerden etkilenen illerdeki adli süreçler hakkinda açiklamalarda bulundu.

Adalet Bakani Yilmaz Tunç, sosyal medya hesabi X üzerinden yaptigi paylasimda, 6 Subat Kahramanmaras merkezli depremlerden etkilenen illerde adli süreçlerin aksamadan devam etmesi, vatandaslarin yargi hizmetlerinden etkin bir sekilde yararlanabilmesi için gerekli tüm tedbirleri aldiklarini belirtti.

Sehirlerin hizli bir sekilde yeniden imar ve insasinda yargilama süreçlerinin aksamaya neden olmamasi için idari yargida gerekli kanun degisikliginin yapilmasini sagladiklarini ifade eden Bakan Tunç, bölgede ihtiyaç duyulan yeni mahkemeler kurarak bölgeye ilave hakim-savci ve adliye personeli görevlendirdiklerini aktardi.

"Idare mahkemelerinde depremle ilgili 54 bin 436 dava açilmistir"

Deprem anindan itibaren delillerin tespiti için baska illerden bölgede bine yakin hakim ve savci, 984 bilirkisi, 538 adli tip uzmani ve 8 bin 951 adliye personeli görevlendirdikleri vurgulayan Tunç, "Yikilan her bir bina bakimindan bilirkisi incelemesine esas teskil edecek tüm delilleri muhafaza altina aldik. Depremden etkilenen illerimizde, idare mahkemelerinde depremle ilgili 54 bin 436 dava açilmistir. Bu davalarin 42 bin 359’u hasar tespiti ve yikim islemlerine iliskin olup 24 bin 354’ü hakkinda karar verilmistir. Görülmekte olan 20 bin 377 davada kesif ara karari verilerek 17 bin 814’ünde kesif yapilmis, 15 bin 164 davada bilirkisi raporu sunulmus, 2 bin 648 davada ise bilirkisi raporu beklenmektedir" ifadelerine yer verdi.

Deprem bölgesinde yikilan ya da üzerinde imara aykiri degisiklik yapilan binalarla ilgili yürütülen ceza sorusturmalari hakkinda da bilgi veren Tunç sunlari söyledi:

"2 bin 825 süpheli hakkinda islem baslatilmis, bu kisilerle ilgili olarak 267’si hakkinda tutuklama karari, 984’ü hakkinda adli kontrol karari devam etmektedir. Cumhuriyet Bassavciliklarinca yürütülen deprem sorusturmalarindaki kusur durumuna iliskin 812 dosyada bilirkisi incelemesi tamamlanmis, bin 783 dosyada bilirkisi incelemesi devam etmekte, bin 7 dosyada ise islemler tamamlandiktan sonra bilirkisi heyetine gönderilmesi beklenmektedir."

Tunç, yürütülen ceza sorusturmalari neticesinde bugüne kadar 369 iddianame ile ceza davasi açildigini bunlardan 275’i kabul edilerek, 94 iddianame hakkinda degerlendirme süreci devam ettigini bildirdi.

Bakan Tunç, asrin felaketinin izlerini silmek için, vatandaslarin yaralarini tamamen iyilestirmek için çalismalara kesintisiz devam edeceklerini de sözlerine ekledi.
Kaynak: İHA