Adadan Uzaya Açiklamasi 'Alper Abi Cevap Bekliyoruz'

Balikesir’in Marmara Adasi’nda bir grup ögrenci ve ögretmen amatör telsiz ile Uluslararasi Uzay Istasyonu’na ulasti. Türkiye’nin ilk astronotu olan Alper Gezeravci’dan cevap bekleyen ögrencilerin kulaklari 400 kilometre yukaridan gelecek çagrida.

Adadan Uzaya Açiklamasi 'Alper Abi Cevap Bekliyoruz'
Balikesir’in Marmara Ilçesinde (Marmara Adasi) bulunan Saraylar Imam Hatip Lisesi ögrencileri, kendilerine yardimci olan Okul Müdürü Okan Keskin ve Ögretmenleri Ömer Sagir’in yardimlari ile Uluslararasi Uzay Istasyonu (ISS) ile telsiz üzerinden irtibata geçti. Çagrida bulunan ögrencilerin gözü kulagi istasyonda göre yapan Alper Gezeravci’dan gelecek haberde. ISS- Uluslararasi Uzay Istasyonu’nda bulunan Alper Gezeravci ile telsiz üzerinden görüsme yapmak isteyen Saraylar Anadolu Imam Hatip Lisesi ögrencileri günlerdir yogun ugras veriyor. Okullarinda kurulan Amatör Telsiz Istasyonundan ISS’yi gece gündüz takip eden ögrenciler uzay istasyonunda bulunan Türk Astronot Alper Gezeravci’dan gelecek cevap çagrisini heyecanla bekliyorlar.

Kendi yaptiklari anten ile seslerini ISS’e ulastirmayi basaran lise ögrencileri ISS’de bulunan sistemler araciligi ile Avrupa’dan birçok amatör telsizci ile baglanti kurdular. Astronotlarin henüz çagrilarina cevap vermedigini söyleyen gençlerin kulagi 400 kilometre yukardan gelecek seste. Tatil dönemi olmasina ragmen günde 2 3 defa okula gelen ögrenciler, zaman zaman da araziye çikarak Alper Gezeravci’nin amatör telsiz çagri isaretini kullanarak çagri yapiyorlar. Ögrencilerin büyük bir gayretle astronotlara seslerini ulastirmaya çalistiklarini belirten Okul Müdürü Okan Keskin, "Bu yilin Türkiye Yüzyili olmasi münasebetiyle gerçeklesen ülkemizin insanli ilk uzay misyonunun heyecanini ögrencilerimizle birlikte yasamak istedik. Bu sebeple amatör telsizci olan matematik ögretmenimiz Ömer Sagir’in telsiz ekipmanlarini kullanarak okulumuz bünyesinde bir amatör telsizcilik egitim istasyonu kurduk. Kiyi Emniyeti Genel Müdürlügü okulumuza özel uluslararasi çagri isareti tahsis etti. Ögrencilerimiz kendi emekleri ile bir anten yaptilar. Tatil boyunca büyük bir istekle gece gündüz okula gelerek uluslararasi uzay istasyonuna çagri yapiyorlar.Alper Gezeravci’nin sesini kendi sistemlerimizle okula dogrudan telsiz baglantisi ile duyduk. Ancak randevumuz olmadigi için o esnada çagri yapmadik. Ögrencilerimiz ISSe baglanan diger ülkelerin amatör telsizcileri ile görüsme yaptilar. Bu etkinligin ögrencilerimizde olusturdugu vizyon ve zihin patlamasi bizi çok memnun etti" dedi.

12. sinif ögrencisi Muhammet Mustafa Altun, "Yasadigimiz adada imkânlar çok kisitli. Özellikle kisin yapacak çok fazla sey bulamiyoruz. Bu yüzdenokulumuzda amatör telsiz kulübü açilinca hemen katilmak istedim.

Alper Abi uzaya çiktigindan beri her gün gece gündüz uluslararasi uzay istasyonunu takip edip çagri yapiyoruz. Ögretmenlerimiz bize astronotlarin cevap verecegini söyledi ancak istasyondaki telsizle irtibat sagladigimiz halde henüz cevap vermediler. Biz kendi yaptigimiz antenle uzaya sesimizi ulastirmanin heyecanini yasiyoruz. 12. sinif oldugum için mezun olmanin üzüntüsünü yasiyorum. Bu faaliyetin bitmesini istemiyorum" dedi.

Kaynak: İHA