Türkiye Muhtarlar Konfederasyonu Genel Baskani Aktürk Muhtarlarin Ne Is Yaptigini Anlatti

Türkiye Muhtarlar Konfederasyonu Genel Baskani Bekir Aktürk, 1829 yilindan bugüne isleyen muhtarlik sisteminin tartisilir hale getirilmeye çalisildigini söyledi.

Türkiye Muhtarlar Konfederasyonu Genel Baskani Aktürk Muhtarlarin Ne Is Yaptigini Anlatti
Türkiye’nin 31 Mart seçimleriyle birlikte yeni yerel yönetimlerini ve muhtarlarini seçmeye hazirlandigini hatirlatan Aktürk, “Ülke haritamizin bütününü olusturan 50 bin 412 mahallenin muhtarlarini temsil ettigimiz Türkiye Muhtarlar Konfederasyonu olarak son günlerde 1829 yilindan bu güne isleyen bir sistemle bu vatana hizmet eden camiamizin islevselligi konusunun tartisilir hale getirilmeye çalistigini görüyoruz. Öncelikle belirtmek isteriz ki bu talihsiz açiklamalar camiamizin en basit tanim kavramindan bu güne kadar yürüdügü 195 yillik hizmet tarihindeki islevselliginin tam manasiyla incelenmedigini göstermektedir. II. Mahmut Yeniçeri Ocagi’ni ortadan kaldirmasi sonucu Yeniçeriler’in yoklugunda tehlikeye meydan vermemek ve küçük birimlerin güvenligini koruyabilmek için muhtarlik teskilatini kurmustur. Bu birimlerin düzenlenmesi ise yasal olarak ilk kez 1864 senesinde gerçeklesmistir. Bu yasanin adi Teskil-i Vilayet Nizamnamesi olarak bilinmektedir. 1876 senesinde yapilan Idare-i Umumiye-i Vilayet Nizamnamesi ile muhtarlarin görevleri daha ayrintili ve net bir sekilde ortaya koyulmustur. Ancak bu yasa ile muhtarliklar ve mahalli yönetimler ile ilgili bütün düzenlemeler yürürlükten kaldirilmis ve bunun neticesinde muhtarlik görevleri son bulmustur. Mahalle muhtar ve ihtiyar heyetleri, 1913 tarihli Idare-i Umumiye-i Vilayet Kanunu ile kaldirilmis oldugu halde, varliklarini mahallelerdeki kamu hizmetlerinin bir geregi olarak 1933 yilina kadar fiilen sürdürmüslerdir. Bu tarihte çikartilan 2295 sayili kanunla varligi sona erdirilen kurulusun görevlerini, zabita ve belediye gibi bazi kuruluslarin yapmasi öngörülmüstür. Ancak 10 yillik bir uygulama mahalle muhtarliginin boslugunun doldurulmasinin mümkün olmadigi görüldügünden, 1944 tarihli ve 4541 sayili Sehir ve Kasabalarda Mahalle Muhtar ve Ihtiyar Heyetlerinin Teskiline Dair Kanun ile Kanunun uygulama sekil ve esaslarina dair 1945 tarihli tüzük çikarilmistir ve bugünkü seklini almistir. Günümüzde varligini koruyan ve muhtarlik mahalle yönetimini düzenleyen yasa 05.04.2004 tarihinde Bakanlar Kurulu Karari ile kabul edilmistir” dedi.



“ ‘Muhtar ne is yapar?’ diyen Anadolu’yu bilmiyor demektir”

Muhtarlik camiasini gereksiz gören akademisyen ve siyasetçiler olduguna dikkat çeken Aktürk “Geçmisten bu güne uzanan hizmet yolumuzda ki muhtarin, geçmis tarihimizde oynadigi rol ve önemin toplumsal yapi içindeki, mahallelerimizde ki boslugunun islevsellikteki rolü denenerek ispatlanmis ve bu deneyimlerle düzenlenerek bu günlere gelmistir. Internet arama motorlarina ‘Muhtar ne is yapar ?’ yazdiginizda kelime anlami bakimindan ‘seçilmis kisi’ olarak ifade edilen muhtar; bir köyün ya da mahallerin yönetiminden sorumlu kisi olarak kabul görür. 5 yillik görev süresi olan muhtar, köy ve mahallelerde tüzel kisiligi temsil eder. Mahalle ve köy halki tarafindan adaylar arasindan seçilen muhtar, azalari ile birlikte mahalle ya da köyün idari islerini yürütür. Bulundugu bölgenin temsilcisi olmakla birlikte görev alani içerisine giren bütün toplumsal konular onun sorumluluk alanini da teskil etmektedir. Bu nedenle muhtarlarin küçük gibi görünen çok büyük görevleri vardir. Muhtarlik görevi devlet isleyisinin en küçük birimlerinden biri olmasina ragmen bürokrasinin halk ile devlet arasindaki en önemli halkalarindan biridirMuhtarin asil isi devletin hücrelerini olusturarak halka en çabuk ulasan ve her konuda en hizli iletisim kurarak nüfuz eden kisidir. Muhtarlik camiasi devletin sahip oldugu en etkin ve hizli iletim agidir. Özellikle Anadolu’da, Güneydogu’da muhtar yöresel özellikler ve kültürel dengeler için en etkin rolü oynayan kisidir. ‘Muhtar ne is yapar?’ diyen Anadolu’yu bilmiyor demektir..! Kirsal da doguda, güneydoguda ülke cografyasina hakim degil demektir. Muhtarlar, pandemide, afette, uyusturucu ile mücadelede nasil bir rol üstlenmis ve yönetmekte kendi basarisini ispatlamis durumdadir. Özellikle mahallenin ekonomik haritasina hakim çalismalari yardimlasma, var ile yok olani bulusturma, mahallesine kazandirdigi hayirsever destekli yapilarla her seyi devletten beklemeden devletin yolunda nasil yürünür nasil desteklenirin sayisiz örnekleriyle devlet millet isbirliginin en candan örnekleridir” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA