Türk Basin Tarihi, Belgesel Gösterimi Ile Mercek Altina Alindi

Yakin Dogu Üniversitesi Iletisim Fakültesi Gazetecilik Bölümü ve Kibris Türk Gazeteciler Birligi is birligiyle düzenlenen belgesel gösterimi ile “Belgesellerle Basin Tarihi” mercek altina alindi.

Türk Basin Tarihi, Belgesel Gösterimi Ile Mercek Altina Alindi
Düzenlenen etkinlikle gazetecilik ögrencileri ile bulusan “Hifzi Topuz ile Iletisim Üzerine” belgeseli Türkiye basin tarihine odaklanilirken, “Kibris Türk Basin Tarihi” belgeseli ile de adaya ilk matbaanin gelisinden yakin tarihe dek Kibris Türk basininin yolculugu ele alindi. Yakin Dogu Üniversitesi Gazetecilik Bölüm Baskani Doç. Dr. Ayça Demet Atay belgesel gösterimi öncesinde, yönetmenlerin özgeçmisleri ile ilgili bilgi paylasarak basin tarihine iz birakan ulusal ve uluslararasi basarilarindan söz etti. Doç. Dr. Atay, yakin zamanda kaybettigimiz degerli iletisim duayeni Hifzi Topuz’un UNESCO’daki çalismalarina ve Türkiye’de iletisim egitiminin kurumsallasmasina yaptigi katkilara degindi.

“Hifzi Topuz ile Iletisim Üzerine” belgeseli ile baslayan gösterim, “Kibris Türk Basin Tarihi” isimli belgesel ile devam etti. Gösterimlerin ardindan soru-cevap bölümleri gerçeklestirilirken, salonda bulunan Yrd. Doç. Dr. Elnaz Nasehi’ye tesekkür belgesi takdim edildi.

Iki belgesel, iki tarih

Yönetmen, gazeteci, akademisyen Dr. Vasvi Çiftçioglu’nun senaryosunu yazip yönettigi “Kibris Türk Basin Tarihi” belgeseli, adaya matbaanin geldigi 1878’den günümüze Kibris basin tarihini ele aliyor. Gazete kupürleri ve grafiklerle basin tarihini gözler önününe seren belgesel, birçok gazeteci, arastirmaci-yazar ve fotografçi ile yapilan röportajlari da içeriyor. “Kibris Türk Basin Tarihi” belgeseli, Kibris Türk Gazeteciler Birligi bünyesinde hayata geçirilen “Mümkün: Daha Güçlü, Özgür, Etik Gazetecilik Projesi” kapsaminda hazirlanmisti.

Gösterimde izleyiciyle bulusan bir diger belgesel ise Yakin Dogu Üniversitesi Iletisim Fakültesi tarafindan yapilan ve yönetmenligini Yrd. Doç. Dr. Elnaz Nasehi’nin üstlendigi “Hifzi Topuz ile Iletisim Üzerine” belgeseli oldu. Belgesel, Türkiye’nin farkli dönemlerinde basinin geçirdigi dönüsümü, duayen gazeteci-yazar Hifzi Topuz’un gözünden izleyicilere aktariyor.
Kaynak: İHA