MSB Kaynaklari Açiklamasi '(Eurofighter) Almanya'nin Bu Konudaki Olumlu Yaklasimi Beklenmektedir'

Milli Savunma Bakanligi kaynaklari, Eurofighter savas uçaklarina iliskin, “Almanya’nin bu konudaki olumlu yaklasimi beklenmektedir” açiklamasinda bulundu.

Milli Savunma Bakanligi kaynaklari, F-16 tedariki ve modernizasyonu konusunda son duruma iliskin sorular üzerine, “Hava Kuvvetleri Komutanligimizin ihtiyaçlari dogrultusunda 40 adet yeni F-16 Blok-70’in tedariki, mevcut 79 adet F-16’nin ise modernize edilmesi ile bunlara ait mühimmat, malzeme ve teçhizati içeren talebimize iliskin ABD tarafindan gönderilen ’Taslak Teklif ve Kabul Mektuplari’ Bakanligimiza ulasmistir. Ilgili birimlerimiz gerekli inceleme ve degerlendirmelere baslamistir. Daha önce de açiklandigi gibi her iki taraf incelemelerini tamamlamayi müteakip bir araya gelecektir. Bu görüsmede ortak inceleme ve degerlendirmeler yapilacaktir. Sonrasinda da anlasma nihayetlendirilecek ve takvim islemeye baslayacaktir. Fiyatlandirma liste ve ürünler üzerinden yapilacaktir. Nihai anlasma safhasina gelindiginde bu anlasmanin toplam maliyeti ortaya çikacaktir. Üretim ve modernizasyon faaliyetlerinin Türkiye’de yapilmasina yönelik teklifimiz ABD makamlarina iletilmistir” cevabini verdi.

Milli Savunma Bakani Yasar Güler’in Ingiltere ziyareti sirasinda Eurofighter konusunun gündeme gelip gelmedigi sorusu üzerine Bakanlik kaynaklari, “Bakanimiz resmi bir davet üzerine Ingiltere’yi ziyaret etmistir. Söz konusu ziyarette ikili ve bölgesel savunma ve güvenlik konularinda görüs alisverisinde bulunulmustur. Bu ziyaretteki gündem basliklarindan biri de Eurofighter konusu olmustur. Eurofighter konsorsiyumu ülkelerinden Almanya’nin bu konudaki olumlu yaklasimi beklenmektedir. Ingiltere ve üretici firma temsilcileri ile teknik görüsmelere devam edilmektedir” açiklamasinda bulundu.

Deniz Kuvvetleri Komutani Oramiral Ercüment Tatlioglu’nun Istanbul’da Dizayn Proje Ofisi’ni ziyaretinde TF2000 ile uçak gemisi tasarimlarinin yer aldigina dair soru üzerine Bakanlik kaynaklari sunlari kaydetti:

“Dizayn Proje Ofisi (DPO) Müdürlügü, çalismalarina Türkiye’nin ilk milli deniz harp platformu olan MILGEM projesini gerçeklestirmek amaciyla 1997 yilinda Taskizak Tersanesi Komutanligi bünyesinde olusturulan ekiple baslamis ve 17 Agustos 1999 Gölcük depremi sonrasi tasinmasini müteakip MILGEM Proje Ofisi adi altinda Istanbul Tersanesi Komutanligi bünyesinde 12 Mart 2004 tarihinde kurulmustur. 2010 yilinda Dizayn Proje Ofisi (DPO) Müdürlügü olarak yeniden isimlendirilmis olup, Eylül 2015 tarihinden itibaren Istanbul Tersanesi Komutanligi yerleskesindeki yeni binasinda faaliyetlerine devam etmektedir. 11 Agustos 2017 tarihinde Deniz Teknik Komutanligi bünyesine alinan DPO Müdürlügü, muharip gemilerin tekne, makine ve elektrik sistemleri, savas sistemleri ve sistem entegrasyon tasarimlarini yapmaktadir. Ayrica bütünlesik lojistik destek ve insa teknik destegini gerçeklestiren ve gemi insa standartlarini olusturan Deniz Kuvvetleri Komutanliginin uzman kurumudur. Tasarim ve entegrasyon faaliyetleri Dizayn Proje Ofisi Müdürlügü tarafindan icra edilen MILGEM projesi kapsamindaki gemilerden TCG Heybeliada (F-511), TCG Büyükada (F-512), TCG Burgazada (F-513) ve TCG Kinaliada (F-514), sirasiyla 2011, 2013, 2018 ve 2019 yillarinda hizmete girmistir. TCG Derya denizde ikmal ve muhabere destek gemisi ve TCG Istanbul istif sinifi firkateyn tasariminin yani sira TF-2000 Hava Savunma Harbi Muhribi konsept/ön tasarim faaliyetleri devam etmektedir. Sayin Cumhurbaskanimiz Recep Tayyip Erdogan’in yerli ve milli uçak gemisine sahip olunmasi yönünde verdigi direktif üzerine alinan kararla Deniz Kuvvetleri Komutanligimizin Dizayn Proje Ofisi tarafindan tasarim faaliyetlerine baslanmis, Dizayn Proje Ofisi Müdürlügü tarafindan baslanan konsept tasarimi üzerinde önemli bir mesafe kat edilmistir.”
Kaynak: İHA