'Elektronik Sigara, Akcigerlerde Geri Dönüsü Olmayan Hastaliklara Neden Olabilir'

Sigarayi birakmak isteyenlere alternatif olarak sunulan elektronik sigaralarin zararlarina iliskin önemli açiklamalarda bulunan Saygi Hastanesi Gögüs Hastaliklari Uzmani Prof. Dr. Kürsat Uzun, elektronik sigaranin akcigerlerde geri dönüsü olmayan hastaliklara neden olabilecegini belirterek “Sigarayi birakmak için bilimsel ve klasik yöntemlerin kullanilmasi gerekmektedir. E-sigaralar su anda sigarayi birakmaya yardimci olarak onaylanmamistir” dedi.

'Elektronik Sigara, Akcigerlerde Geri Dönüsü Olmayan Hastaliklara Neden Olabilir'


Klasik sigaranin tamamen zararli oldugu bilindiginden sigaraya alternatif olarak üretilen elektronik sigaranin güvenli olup olmadigi ve klasik sigarayi birakmada rolü var mi gibi sorular en çok merak edilen konularin basinda geliyor. Konuya iliskin önemli açiklamalarda bulunan Saygi Hastanesi Gögüs Hastaliklari Uzmani Prof.Dr. Kürsat Uzun, “Elektronik sigara 2004 yilinda Çin’de kesf edilmis ve 2006-2007 yillarinda daha genis küresel pazarlara girmis klasik sigarayi birakmaya yardimci olmasi için duman içermeyen, fakat sigara dumanina benzer bir duyguyu veren nikotin içeren veya içermeyen sivilardan olusan ve batarya ile çalisan cihazlardir. E-sigara 2004 yilinda klasik sigaraya alternatif olarak icat edilmesine ragmen geçen 14 yil içinde e-sigaranin klasik sigara kadar zararli oldugu ve özellikle gençler arasinda yaygin olarak kullanilmaya baslandigi yapilan bilimsel çalismalar ile ortaya çikmistir. Halihazirda dünya çapinda on milyonlarca e-sigara kullanicisi bulunmaktadir. Kullanim yayginligi ülkeden ülkeye farklilik göstermektedir. Özellikle 8-19 yas arasindaki gençler arasinda kullanim sikligi %2 ile %52 arasinda degismektedir. Yayinlanan bir raporda 2011-2015 yillari arasinda liseli gençler arasinda e- sigara kullaniminin %900 artmis oldugu bildirilmistir” dedi.



Ülkemizde bu oranin özellikle gençler arasinda giderek arttigini kaydeden Uzun, “Genel olarak, 30’a yakin ülke nikotinli e-sigara satisini yasaklamistir. Ülkelerin bir kismi (79 ülke) kismi düzenlemelerle satislarina izin verirken, bir kismida (84 ülke) hiç bir düzenleme yapmadan bu ürünleri satmamaktadir. Sigara içmenin en popüler sekli olan e-sigara, sigaranin birakilmasina yardim etmesi gerekirken hiç sigara içmemis kisilerin sigaraya baslamalarina neden olmaktadir. Piyasada 500’e yakin çesitli markalarda e-sigaralarin içinde 800’e yakin tatlandirici bulunmaktadir. Sivi seklinde bulundugundan e-sigaraya cazibeyi artirmak için bu sivilara çesitli tatlandiricilar, nikotin, renklendiriciler ve kimyasal maddeler katilmaktadir. Bu maddeler bir baz olan propilen glikol içeren sivilarda çözünmektedir. Bu maddelerde göstermektedir ki e-sigaralar birçok kanserojen maddeleri içinde barindirmaktadir. Her ne kadar sigarayi birakmaya yardimci oldugu düsünülse de eriskinlerin %58.8’i düzenli olarak e-sigara ile birlikte klasik sigara içmeye devam etmektedir” ifadelerini kullandi.

Gögüs Hastaliklari Uzmani Prof. Dr. Kürsat Uzun, “E-sigara kullaniminin sigara içenler ve içmeyenler arasinda solunum hastaligina neden olabilecegine dair kesin kanitlar vardir. Bugüne kadarki en büyük çalismadan elde edilen mevcut kanitlar, bu akciger hasarinin temel olarak THC saglayan e-sigaralarla iliskili oldugu, vakalarin yarisinin E vitamini asetat ile birlikte THC ile iliskili oldugu ve %14’ünün nikotin saglayan ürünler kullandigini bildiren hastalarda oldugu yönündedir. Bunun yaninda ambalaj üzerinde bildirilen nikotin miktarlarindan daha fazla oranda nikotin bulundugu gösterilmistir. Nikotin güvenli olmayan bir maddedir. Gebelerde nikotine maruziyet bebeklerde beyin ve akciger fonksiyonlarinda olumsuz sonuçlara neden olmaktadir. Anne ve fetüs sagligini olumsuz yönde etkilemektedir. Buda bebeklerde düsük dogum agirligina, erken dogum ve ölü doguma neden olmaktadir. Ayrica bebeklerde ani ölümlere de neden olabilmektedir” dedi.



“Akcigerlerde geri dönüsü olmayan hastaliklara neden olabilir”

Uzun, elektronik sigarada bulunan dicotyl maddesinin akcigerlerde geri dönüsümü olmayan hastaliklara neden olabilecegini belirterek, “E-sigaralarda bulunan sivilarin yutulmasi durumunda zehirlenmeler meydana gelebilir. Klasik ve tibbi bilimsel yöntemler ile sigarayi birakmasi gerekenler e-sigara kullanimi ile bu yollari denememektedir. Gençlerin sigaraya baslamasina neden olmaktadirlar. Ayrica nikotin kullanimi diger zararli maddelerin kullanimina neden olabilmektedirler. Bu maddeler kansere neden olabilmektedir. 2018 yilinda deneysel olarak hayvanlarda yapilan bir çalismada e-sigaranin akcigerlerde hücrelerin tamir etme özelligini azalttigi gösterilmistir. E-sigara yolu ile alinan nikotin böbrek üstü bezlerinden adrenalin salinisina neden olmakta, salinan adrenalin santral sinir sistemini uyararak kan basincinda, kalp hizinda ve solunumda artmaya neden olmaktadir” ifadelerini kullandi.

“Kimyasal maddeler içeren elektronik sigaralar klasik sigaraya alternatif olamaz”

“Yapilan çalismalarda e-sigara kullananlarin klasik sigarayi birakma oranlari, hayatinda hiç e-sigara kullanmayanlara göre daha düsük oran da oldugu tespit edilmistir. Ayrica e-sigara kullananlarin e-sigara kullanmayanlara göre daha fazla sigara içtikleri bildirilmistir” diyen Uzun, “Normal sigaranin kanserojen madde içerigi e-sigaraya göre daha fazla olmasina ragmen e-sigara kullananlarin idrarinda önemli kanserojen maddelerden olan o-toluidine ve 2-naftalimin tespit edilmistir. Sigara kadar olmasa da e-sigarada birçok kanserojen, kimyasal maddeler içerdigi ve sagliga zararli oldugu gösterilmistir. Bu nedenle kimyasal maddeler içeren e-sigaranin klasik sigaraya alternatif olamayacagi klasik sigara içenlerin sigarayi birakmak için günümüzde kullanilan bilimsel ve klasik yöntemleri kullanmasi gerekmektedir. E-sigaralar su anda sigarayi birakmaya yardimci olarak onaylanmamistir. Gençler arasinda e-sigara kullanildiktan sonra gençlerin tütün içeren diger ürünlere ilgisi artmakta ve bu tütün ürünlerinin kullanim sikligi gençler arasinda daha da artmaktadir. Sigara içen ve içmeyenler arasinda e-sigara kullaniminin e-sigara bagimliligina yol açtigina dair güçlü kanitlar vardir. Ebeveynlerin çocuklariyla e-sigaralarin onlar için neden zararli oldugu hakkinda konusmasi gerekmektedir ve bunun için profesyonel yardim almalari daha uygun bir davranis olacaktir” seklinde konustu.

Kaynak: İHA