ASO Baskani Ardiç Açiklamasi 'Büyümenin Kaynagi Sinai Üretim Degil Iç Tüketim'

Ankara Sanayi Odasi (ASO) Baskani Seyit Ardiç, 2023 yili 4. çeyrek büyüme rakamlarina iliskin, “Yillik ve çeyreklik bazda iç tüketim etkisiyle güçlü bir büyüme görüyoruz, ancak sanayi tarafinda sinirli artis dikkat çekici” dedi.

ASO Baskani Ardiç Açiklamasi 'Büyümenin Kaynagi Sinai Üretim Degil Iç Tüketim'
ASO Baskani Seyit Ardiç, 2023 yilinin 4’üncü çeyreginde kaydedilen yüzde 4’lük büyüme rakamini degerlendirdi. Büyümeye sinai üretimin degil, özellikle canli iç talebin kaynaklik ettiginin görüldügünü belirten Ardiç, “Sanayi sinirli artarken, özel tüketim yüzde 12,8 artti. Oysa ülkemizin istikrarli ve sürdürülebilir kalkinma hedeflerine ulasmasi için sinai üretime büyük önem verilmesi gerekiyor” dedi.

Iç piyasada atilan sikilastirma adimlari ve küresel sikilasma egilimlerine ragmen pozitif bir büyüme performansinin oldukça önemli oldugunu vurgulayan Ardiç, Merkez Bankasi’nin sikilastirici para politikasi uygulamalarinin ekonomik aktivite üzerindeki etkisinin 4’üncü çeyrekte henüz gözlemlenmedigini belirterek, “2024’ün ilk çeyreginde iç talep ve üretimdeki azalis ile büyümede yavaslama öngörmekteyiz” degerlendirmesinde bulundu.

“Sanayi sektörünün bir önceki çeyrege göre sinirli artisi dikkat çekici”

Ardiç, iktisadi faaliyet kollarina göre büyüme verilerinin insaatta yüzde 7,8, sanayide yüzde 0,8 artis oldugunu gösterdigine dikkati çekerek, “Sanayi sektörünün bir önceki çeyrege göre sinirli artisi dikkat çekici. Sanayi sektörü büyümesi, GSYH büyümesinin oldukça altinda kalmistir. Ürün üzerindeki vergilerin yüksek artis orani dikkat çekicidir. Diger taraftan bir önceki çeyrege göre gayrisafi sabit sermaye olusumunun GSYH içindeki payinin gerilemis olmasi, ekonominin üretim tarafindaki yavaslamaya isaret ediyor” dedi.

Harcamalar bakimindan degerlendirildiginde tüketim harcamalarinin bir önceki çeyrege göre bir miktar arttigini, dördüncü çeyrekte ise yüksek seyrettigini kaydeden Ardiç, “Büyümeye tüketimin ve ithalatin kaynaklik etmeye devam ettigini görüyoruz. Net ihracatin büyümeye katkisi negatif. Bir önceki çeyrege göre net ihracatin büyümeyi asagiya çektigini görüyoruz” ifadelerini kullandi.

“Sanayiye destek büyüme hizini artirir”

Sanayi sektörüne verilecek destegin orta ve uzun vadede verimlilik artisina bagli olarak potansiyel GSYH büyüme hizini arttiracagini ifade eden Ardiç, ekonomide genel verimlilik ve istihdam artisini destekleyecegini aktardi. Ardiç, 2024 yili için makroekonomideki en önemli konunun enflasyon olacagini belirterek, “Enflasyonla mücadelenin kararli bir sekilde sürdürülmesini dogru buluyoruz. Sürdürülebilir bir büyüme için düsük enflasyon en önemli ön sarttir” ifadelerine yer verdi.
Kaynak: İHA