Italyan Bakan Tajani Açiklamasi 'Dünyada Baris Gücü Olmak Istiyorsak, Avrupa Ordusuna Ihtiyacimiz Var'

Italya Disisleri Bakani Antonio Tajani Italyan basinina verdigi röportajda, “Eger dünyada baris gücü olmak istiyorsak, bir Avrupa ordusuna ihtiyacimiz var” dedi.

Italya Disisleri Bakani Antonio Tajani dünyadaki çatismalarda Avrupa Birligi’nin (AB) rolüne iliskin Italyan basinina açiklamalarda bulundu. Italyan La Stampa gazetesine konusan Tajani, lideri oldugu Forza Italia partisinin savunma alaninda daha yakin bir AB isbirligi istedigini söyledi.

Tajani, “Eger dünyada baris gücü olmak istiyorsak, bir Avrupa ordusuna ihtiyacimiz var. Bu da etkili bir Avrupa dis politikasina sahip olmak için temel bir ön sarttir” dedi.

ABD, Çin, Hindistan, Rusya gibi güçlü aktörlerin bulundugunu ve Orta Dogu’dan Hint-Pasifik bölgesine kadar krizlerin yasandigini belirten Tajani, “AB vatandaslari sadece halihazirda var olan bir seyle, yani Avrupa Birligi ile korunabilir” ifadelerini kullandi.

Tajani ayrica, 27 üyeli AB’nin liderlik yapisini düzene sokmasi ve mevcut Avrupa Konseyi Baskani ile Avrupa Komisyonu Baskani’ndan olusan yapinin yerine tek bir baskanlik sistemine geçilmesi gerektigini söyledi.



Avrupa savunma isbirligi, Rusya’nin Ukrayna’ya yönelik yaklasik 2 yil önce baslattigi genis çapli isgalin ardindan siyasi gündemin üst siralarina tasindi. Ancak AB ülkesi Finlandiya’nin geçtigimiz yil NATO ittifakina katilmasi ve Isveç’in de üyelik yolunda ilerlemesi, odagi daha çok NATO’nun genisleme çabalarina çevirdi.
Kaynak: İHA