Bu Ormana Bilim Adami Olmayan Giremez

Samsun’un Çarsamba ilçesinde bulunan ve ’dogal sit ormani’ olarak koruma altinda olan ’Haciosman Ormani’na sadece bilim adamlari girebiliyor. Içerisinde pek çok hayvan türü ve endemik bitkinin bulundugu orman, Avrupa çapinda önemli bir alana sahip olarak dikkat çekiyor.

Bu Ormana Bilim Adami Olmayan Giremez
Çarsamba ilçesinde tamami orman rejiminde olan ve toplam 127,77 hektar alana sahip Haciosman Ormani içerdigi zengin bitki ve hayvan toplulugu ile Avrupa çapinda öneme sahip, nadir ve tehlikeye maruz su basar orman olarak ön plana çikiyor. Ormanda sivri meyveli disbudak, ova akçaagaci, dogu gürgeni, adi gürgen gibi agaç türleri bulunurken agaç katini olusturan agaçlarin boylari 20 metre ile 40 metre arasinda degisiyor. Haciosman Ormani’na agaç katina ait 12 takson, çali katina ait 30 takson ve ot katina ait 68 takson tespit edildi. Onlarca mantar türleri, çesitli ötücü kuslar ile balikçil kuslara rastlanan orman, ’dogal sit ormani’ olarak koruma altinda.

"Sadece bilimsel amaçli çalismalarina izin verilmektedir"

Orman hakkinda bilgi veren Doga Koruma ve Milli Parklar Samsun Sube Müdürü Samet Yilmaz, "Haciosman Ormanlari 121 hektarlik bir alana sahiptir. Deniz seviyesinde ve düz bir arazi yapisindadir. Haciosman Tabiat Parki ihtiva ettigi bitki örtüsü ve hayvan toplulugu ile Avrupa çapinda önemli bir alana sahip bir ormandir. Nadir ve tehlikeye maruz su basar ormani özelligi bulunmaktadir. Buradaki ekosistem ve habitatin korunmasi için sadece bilimsel amaçli çalismalarina izin verilmektedir. Bu yüzden ziyaretçi girisine yasaktir. Alanimiz orman ve kumul vejetasyonu da bulunuyor" dedi.

Kaynak: İHA