Yapay Zeka Ile Dil Egitmeni Yetistirilecek

Bartin Üniversitesinin (BARÜ) proje ortaklari arasinda yer aldigi ‘Veriye Dayali Kanitlarla Dil Ögretmeni Egitiminin Dijital Dönüsümü’ (DigiLTE) baslikli projede yapay zekâ destegi ile nitelikli yabanci dil egitmeni yetistirilmesine katkida bulunulacak.

Yapay Zeka Ile Dil Egitmeni Yetistirilecek
Bartin Üniversitesinin (BARÜ) proje ortagi olarak yer aldigi, TED Üniversitesi yürütücülügünde uluslararasi is birligi ile gerçeklestirilecek “Digital Transformation of Language Teacher Education with Data-Informed Evidence (DigiLTE)” (Veriye Dayali Kanitlarla Dil Ögretmeni Egitiminin Dijital Dönüsümü) baslikli Erasmus+ KA220 HED projesi, desteklenmeye deger bulunarak Türkiye Ulusal Ajansindan 250 bin euro fon almaya hak kazandi.

BARÜ’lü akademisyenler, yapay zekâyla dil ögretmeni yetistirilmesini destekleyecekler. Yürütücülügünü TED Üniversitesi Ingiliz Dili Egitimi Ana Bilim Dali Ögretim Üyesi Doç. Dr. Ufuk Balaman’in yaptigi ‘Konusma Tahliline Dayali Dijital Ortamlarda Dil Ögretmeni Yetistirme’ baslikli projede, BARÜ Ingiliz Dili Egitimi Anabilim Dali Ögretim Üyesi Dr. Fatma Badem koordinatörlügünde Ars. Gör. Betül Çimenli ile Egitim Bilimleri Ögretim Üyesi Dr. Neslihan Köse arastirmaci olarak katki sunacak. Yapay zekâ destegi ile Ingilizce ögretmeni yetistirmeyi amaçlayan projede BARÜ ile birlikte Linköping University, Potsdam University ve International University of Catalonia’dan da arastirmacilar çalismalarda bulunacak.

Yapay zekâ teknolojisi yüksekögretimde kullanilacak

DigiLTE projesi kapsaminda farkli ülkelerden kurumlarin yer almasiyla, çesitli demografilerin ve egitim süreçlerinin amaca yönelik olarak birlestirilmesine imkan taninacak. Ilk adimda özgün bir sinif içi etkilesimi baz alan video arsivi olusturulacak. Elde edilecek kesifler, konusma tahlili arastirma yöntemiyle incelenecek. Dijital ortamlarda açik erisimli kataloglar olusturularak ilgili kataloglar uluslararasi gruplar halinde yabanci dil aday ögretmenlerine sunulacak.

Projenin 3. toplantisi BARÜ ev sahipliginde gerçeklesecek

2 yil boyunca devam edecek projede Ingilizce egitimi verilen siniflar, en az 100 saat boyunca izlenecek. Elde edilen verilerin analize hazir hale getirilmesinde yapay zeka teknolojisinden yararlanilacak. Böylece lisans düzeyinde dil ögretmeni yetistirme süreçlerine, kanita ve veriye dayali çiktilarla katkida bulunulacak. Projenin 3. Uluslararasi toplantisi, proje ekibinin tüm üyelerinin katilimi ile BARÜ ev sahipliginde Ekim 2024’te gerçeklesecek.

“Nitelikli egitmen yetistirilmesi hususunda çalismalar yürütüyoruz”

BARÜ’nün proje ortagi olarak yer aldigi uluslararasi çalismanin önemine deginen Rektör Prof. Dr. Orhan Uzun “Nitelikli egitmen yetistirilmesi konusunda, yüksekögretim kurumlarina büyük görev düsüyor. Biz de bunun farkindaligiyla, degerli akademisyenlerimizin katkilariyla günümüz teknolojisinden yararlanarak yapay zekâ yardimiyla elde edilen verilerle ögretmen yetistirilmesi projesine destek olacagiz. Teknolojinin egitimde degerlendirilmesi hususunda gelecege yönelik önemli bir adim olan bu çalisma, benzer mesleklerdeki gelisim süreçleri için de bir rol model olacak. Bu düsüncelerle gelecege deger katacak projede emegi geçen tüm bilesenlerimizi tebrik ediyorum. Ayrica bilim ve teknoloji temelli kalkinma anlayisiyla bizleri daima destekleyen YÖK Baskanimiz Prof. Dr. Sayin Erol Özvar ve sahsinda YÖK üyelerimize gönülden tesekkürlerimi sunuyorum” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA