Milli Egitim Bakani Tekin'den Bakü'deki Türk Okullarina Ziyaret

Milli Egitim Bakani Yusuf Tekin, Azerbaycan’in baskenti Bakü’de Türk okullarina ziyaret ederek, "Bu konuda yetki, sorumluluk her ne derseniz iki ülkenin egitim bakanliklarinda. Eger bunu saglikli yapabilirsek ‘tek millet’ bilinci, ‘tek millet’ suuru devam eder” dedi.

Milli Egitim Bakani Yusuf Tekin, Azerbaycan’da temaslarina devam ediyor. Bakan Tekin, beraberindeki heyetle birlikte baskent Bakü’de faaliyet gösteren Uluslararasi Maarif Okulu’nu ve Bakü Türk Anadolu Lisesi’ni ziyaret ederek buralarda incelemelerde bulundu. Bakan Tekin, okullarin faaliyetleri hakkinda yetkililerden bilgi alarak ögretmenlerle bir araya geldi.

Bakan Tekin, okul ziyaretlerinin ardindan yaptigi açiklamada, genç kusaklarin “iki devlet, tek millet” suuruyla yetismesinin önemine dikkat çekerek, bu konudaki sorumlulugun her iki ülkenin egitim bakanliginin üzerine düstügünü vurguladi. Bakü’deki temaslari kapmasinda iki önemli ziyaret gerçeklestirdiklerini de belirten Tekin, “Bunlardan bir tanesi Azerbaycan Egitim Bakanligi’nda degerli arkadasimiz Emin Bey’i ziyaret ettik. Ardindan da Sayin Basbakan’i ziyaret ettik. Her iki ziyaretimizde de olaganüstü bir nezaket, olaganüstü bir misafirperverlikle karsilastik. Kendilerine misafirperverlikleri için tesekkür ediyoruz. Bu görüsmelerimizin iki tane ana ekseni vardi. Bir tanesi her iki ülkenin egitim bakanliklari olarak iki devletin tek milleti ve bu milletin birbirlerine olan kardes hane duygularini gelecek kusaklara aks ettirmek için. Bizim iki bakanlik olarak ne yapmamiz gerektigine dair sohbetlerde istisarelerde bulunduk” dedi.



“Tek millet suuru gelecek kusaklara aks ettirilmis olacak”

“Iki devlet, tek millet” siarinin Azerbaycan ve Türkiye’ye miras birakildigini belirten Tekin, “Biz arzu ediyoruz ki biz böyle dedigimiz gibi bizim çocuklarimiz, bizim torunlarimiz, gelecek kusaklar hepsi ayni suurla, ayni arzuyla ‘tek millet’ diye bahsetmekten övünç duysun, kivanç duysun, bunu yapsin istiyoruz. Bu konuda yetki, sorumluluk her ne derseniz iki ülkenin egitim bakanliklarinda. Eger bunu saglikli yapabilirsek tek millet bilinci, tek millet suuru devam eder. Ama biz burada zafiyet gösterirsek biz bu suuru gelecek kusaklara aksettiremezsek sorun yasariz. Dolayisiyla her iki toplantimizin da ana konusu, konularindan birisi buydu. Bu konuda hemfikir olmaktan hem Sayin Basbakan ile hem Egitim Bakani Emin Bey ile hemfikir olmaktan dolayi da mutlu olduk. Insallah ‘tek millet’ suurunu gelecek kusaklara ayni sekilde, ayni suurla, ayni bilinçte aks ettirilmis olacak” dedi.



“Azerbaycan Türkiye Üniversitesiyle ilgili gelinen noktayi konustuk”

Bakü’de Türk okullarinda asilmasi gereken bazi sorunlarin oldugunu ifade eden Tekin, “Ikinci konumuz da bu çerçevede yürüttügümüz çalismalarda karsi karsiya kaldigimiz ufak tefek asilmasi gereken adimlar vardi, onlari konustuk. Bunlardan bir tanesi biliyorsunuz bizim burada Bakü Türk okullari var. Bu okullarimizin egitim ögretim süreciyle ilgili çok yillar önce yapilmis protokol, bu protokolün revize edilmesi ve bu kapsamda okulun yeni ortaya çikan ihtiyaçlarinin giderilmesi. Bu konudaki taleplerimizi ilettik. Hem Bakan Bey hem de Sayin Basbakan çok pozitif yaklasti. Ikinci konumuzda bugünlerde protokol asamasina geldigimiz her iki ülkenin mesleki ve teknik egitim konusundaki isbirligiyle ilgili bir nizamname ya da yönetmelik taslagi çalismamiz var. Onunla ilgili geldigimiz noktayi görüstük. Azerbaycan Türkiye Üniversitesiyle ilgili gelinen noktayi konustuk ve karsilikli olarak üstlenmemiz gereken ya da yapmamiz gereken ödevleri paylastik. Bir sonraki toplantiya kadar ödevlerimizi yapmak üzere söz birligine vardik. Insallah bir sonraki toplantida bu konularla ilgili daha somut adimlar atmis olmak üzere taahhütlestik. Bu suurun devam etmesini istiyorum. Bunun için de her ne gerekirse yapacagimizi taahhüt ediyoruz” dedi.



“Bize düsen liderlerimizin ve halkimizin istedigi kenetlenmeyi daha siki bir hale getirmek”

Azerbaycan ve Türkiye arasindaki isbirliginin gelismesi için her iki ülkenin hem cumhurbaskanlarinin irade beyan ettiklerinin vurgulayan Bakan Tekin, “Bu dostlugun kuvvetlenerek devam etmesini istiyorlar. Her iki ülkenin vatandaslari bu dostlugun devam etmesini istiyor. Bize düsen aradaki yönetici elit olarak bize düsen de hem liderlerimizin hem de halkimizin istedigi bu kenetlenmeyi daha siki bir hale getirmek. Biz de insallah bunlari yapacagiz. Ben tekrar ev sahipleri için hem Sayin Bakan’a, hem Sayin Basbakan’a hem de bütün Azerbaycan’daki dostlarimiza, kardeslerimize tesekkür ediyorum. Hayirlara vesile olmasini temenni ediyorum” dedi.

Kaynak: İHA