Elazig'da Depremde Agir Hasar Alan 3 Katli Binalarin Yikimi Tamamlandi

Elazig Vali Ömer Toraman, ildeki agir hasarli binalarin yüzde 87’sinin yikiminin tamamlandigini belirterek, "Sehir merkezinde üç kat ve üzeri olan binalar yikilarak ,enkazinin kaldirilmasi gereken 988 tane bina vardi. Su an yikimi devam eden bina 988’inci bina, yani son binamiz" dedi.

Elazig'da Depremde Agir Hasar Alan 3 Katli Binalarin Yikimi Tamamlandi
6 Subat’ta Kahramanmaras’ta meydana gelen yikici depremlerden etkilenen Elazig’da agir hasar alan binalarin yikim çalismalari devam ediyor. Kent genelinde agir hasar alan yapilarin yüzde 87’sinde yikim çalismalari tamamlandi. 24 Ocak Elazig depremi basta olmak üzere 6 Subat Kahramanmaras merkezli depremlerde kent merkezinde agir hasar alan 3 katli yapilarin 987 tanesi yikilirken, son binada bugün yikim çalismasi baslatildi.

"2 bin 704 binanin yikim çalismasi tamamlandi"

Kahramanmaras merkezli depremlerden Elazig’in da ciddi manada etkilendigini belirten Vali Ömer Toraman, "Teknik elemanlarin yaptigi tespitler neticesinde yaklasik 11 bin binanin agir hasar aldigi tespiti yapildi ve bunlar kesinlesti. Kesinlestikten sonra da yikilarak enkazlarinin kaldirilmasi çalismalarina baslandi. Il genelinde yikilmasi ve enkazinin kaldirilmasi gereken agir hasarli binalarin su ana kadar merkez ve kirsal da dahil olmak üzere yüzde 87’sinin yikimi gerçeklestirildi ve enkazini kaldirmis bulunuyoruz. Sehir merkezinde 3 kat ve üzeri olan binalar yikilarak, enkazinin kaldirilmasi gereken 988 tane bina vardi. Su an yikimi devam eden bina 988’inci bina, yani son binamiz. Hukuki problemi olanlar ve ortak temel problemi olanlar hariç 42 bina bu sekilde, onun disinda sehir merkezinde problemi olmayan 988 binanin tamamini yikmis bulunuyoruz. Elazig sehir merkezinde 3 kat ve üzeri yapilardan, 2020 yilinda da yine ayni sekilde yikilmasi gereken agir hasarli binalarin tamamini yikmis bulunuyoruz. Bu çerçevede bin 716 tane binayi yikarak, enkazini kaldirmistik. 2020 ve 2023 yillarinda enkazi kaldirilan 3 kat ve üzeri binalari topladigimizda sehir merkezinde 2 bin 704 tane binanin yikimini gerçeklestirmis ve enkazini kaldirmis bulunuyoruz” dedi.



"Depremin ardindan yapimina baslanan TOKI konutlarindan 2 bin 255 konutun kurasi çekilecek"

Vali Toraman, “Bu yikimlari yapmakla beraber bir taraftan da hak sahibi vatandaslarimizin konutlarinin yapimlarina baslamistik. Bu çerçevede Cumhurbaskanimizin talimatlariyla TOKI tarafindan insaatlarina baslanmisti. Ilimiz genelinde de 6 Subat depremlerinden sonra 3 bin 60 tanesi çok katli yapilar ve 250 tanesi de köy konutlari olmak üzere 3 bin 310 tane konutun da ihalesi yapilip, insaatlarina baslanmis durumda. Insaati bitme noktasina gelen 2 bin 255 konutun da önümüzdeki günlerde kurasini çekerek, hak sahibi vatandaslarimiza anahtarlarini teslim etmis olacagiz. Böylece hem 2020 hem de 2023 depremlerinden sonra Elazig riskli yapilarini, agir hasarli yapilarini ve enkazlarini tamamen kaldirmis duruma gelmis bulunuyor. Elazig’da yeni yapilan konutlarla beraber 2020 yili depreminden sonra yaklasik 25 bin konut yapilip vatandaslara dagitildi. Depreme dirençli bir sehir haline gelmis oluyor” diye konustu.

Kaynak: İHA