Otizmli Çocuk Gürültü Yapiyor Diye Komsusunun Kapisina Beyzbol Sopasi Ile Dayandi

Otizmli çocuklarinin egitimi için Almanya’dan Kocaeli’ne gelen aile, komsularinin kapilarina beyzbol sopasi ile dayanmasiyla hayatlarinin sokunu yasadi. Otizmli çocugun ses çikardigini öne süren komsu elinde sopayla kapisina dayandigi aileye, "Bana ne sizin çocugunuz otizmliyse, bana ne hastaysa" diyerek vicdanlari sorgulatti. Aile yasadiklari karsisinda sikayetçi oldu.

Otizmli Çocuk Gürültü Yapiyor Diye Komsusunun Kapisina Beyzbol Sopasi Ile Dayandi
Almanya’da yasayan Tugçe ve Abdülhamit Al çifti, çocuklarina otizm teshisi konulunca hemen harekete geçti. Aile çocuklarinin egitimi için Türkiye’ye gelerek Kocaeli’de egitim almaya basladi.

Sosyal beceriler, tekrarlayan davranislar, konusma gibi sözel veya sözel olmayan iletisimde zorluk yasanmasi, nörolojik ve gelisimsel bir bozukluk olan otizmden kurtulmak isteyen aile, daha sik bir egitim için Basiskele ilçesinde ev aldi. Otizmli çocuklarda görülen klasik davranislari sergileyen Malik’in sesinden rahatsiz olan komsulari Z.E. iddiaya göre aileyi sürekli rahatsiz etmeye basladi.

Geçtigimiz hafta ise Z.E. komsularinin kapisina beyzbol sopayi ile dayandi.

Eli sopali komsudan sok sözler

Baba Abdülhamit Al, komsusunun kapisina dayanarak bagirdigi anlari cep telefonu ile kaydetti.

Z.E, Abdülhamit Al’a; "Disari çik disari, sen insan olmayi ögreneceksin. Kaç gündür hastayim. Ben kendimi savunuyorum. Bana küfür ederken kameraya alsaydin. Sen bana küfür, hakaret edemezsin. Ben 60 yasindayim, benimle böyle konusamazsin. Bana ne senin çocugunun rahatsizligindan. Senin çocugunun rahatsizligini çekmek zorunda degilim. Çocugunu kontrol edeceksin. Bana, ‘Git sikayet et, hodri meydan pislik’ diyorsun ya, gelsene, ne oldu yemedi mi?" diye konustu.



"Beyzbol sopasini size kaldirdim mi, kaldirmadim"

Abdülhamit Al’i disari çagiran Z.E., "Ben seni disariya çagiriyorum. Duvarin arkasinda bana bagirip, küfür edemezsin. Her sabah senin çocugunla uyanmak zorunda degilim. Çocugun agzina tabi ki bant yapistirmayacaksin. Çocuk ayri bagiriyor, sen ayri bagiriyorsun. Ben niye sizi sesinizi dinliyeyim? Size kaç gündür hasta oldugumu söyledim. Ben sizi kaç defa uyardim. Her seferinde ben sizi dürtmeyecegim, algilama sikintin mi var? Ne oldu korktun mu? Mahkemeye, polise git diyordun ne oldu? Duvar arkasindan küfür etmekle olmuyor bu is. Sizin gürültünüzden uyuyamiyorum. Beyzbol sopasini size kaldirdim mi? Kaldirmadim. Siz iki kisisiniz ben tek. Sen erkeksin, ben tek basimayim, tabi ki kendimi savunacagim. Siz normal insanlar degilsiniz" seklinde konustu.

Aile yasanan olayin ardindan karakola giderek sikayetçi oldu. Z.E.’nin elinde beyzbol sopasi ile kendisini disari çagirdigini söyleyen Al, sürekli ayni durumla karsilastigini dile getirdi. Belirli zamanlarda yurt disindan oglunun egitimi için Kocaeli’deki evine gelen Abdülhamit Al, komsusu Z.E. yüzünden çocuklarinin korktugu anlari anlatti.

"Kadin beyzbol sopasi ile kapima dayandi"

Yasananlari aktaran Abdülhamit Al, "Saat 08.00 gibi çocuklarin uyanmasi ile birlikte yan komsumuz sopayla duvara vurdu, sesten dolayi sikayette bulundu. Sabah çocuklarin ses yapmasi normaldir. Daha sonra evden eve sözlü tartismamiz oldu. Bunun üzerine kadin beyzbol sopasi ile kapima dayandi. Bana, ‘Erkeksen gel’ seklinde provoke edici sözler sarf ettigi için çok rahatsizlik duyduk. Kendisine çocugumun otizmli oldugunu dile getirdim. Kadin, ’Bana ne çocugunuzun otizmli ve rahatsiz olmasindan’ dedi.

’Agzina bant mi yapistirayim, çocuk bu, engel olamiyorum’ dedim. Kadin tamamen saygisizca çocugumun rahatsizligina karsi sözler sarf etti" dedi.



"Kadinin geçmiste egitimci oldugunu biliyorum"

Daha önce de komsusu ile tartismalarin yasandigini söyleyen Al, "Daha önce de kadinla yasanmis olaylarimiz vardi fakat bu son olay sabrimizin tastigi yere geldi. Kadinin geçmiste egitimci oldugunu da biliyorum. Kadinin bu durumu daha da katlanilmaz hale getiriyor. Z.E. yetiskin biri, dis görünüsü olarak rahatsizligi görünmüyor. Otizm dünyasina karsi saygisi olmasi gerekiyor. Kendisi de ayni sekilde rahatsizsa saygi gösteririm" ifadelerini kullandi.

"Bize karsi söylemleri ve tartismasina sürekli saygi gösteremeyiz"

Oglunun tedavisi için yurt disindan geldigini dile getiren baba Al, "Esim dostum evime gelince her defasinda ayni olay çikiyor. Evin duvarlari fazla kalin olmayabilir ama bize karsi söylemleri ve tartismasina sürekli saygi gösteremeyiz. Sadece biz degil, komsularimiz da kendisine karsi rahatsizliklarini dile getiriyor. Bir erkek olarak kapiya çiksam ve kendisine müdahalede bulunsam suçlu durumuna düsecegim, bunu istemiyorum. Siddetin buna çözüm getirecegini düsünmüyorum" ifadelerini kullandi.

"Oglum, komsumun yaptiklari yüzünden travma yasadi"

Normalde yurt disinda yasadiklarini söyleyen Al, "Her çocuklu aile evden biraz gürültü ile çikar. Benim çocugum otizmli, bunun da saygiyla karsilanmasini bekliyorum. Komsu olarak sadece kendisinden çocugumun rahatsizligina karsi saygi göstermesini bekliyoruz. Çocugumu tedavi ettirmeye çalisiyorum. Komsum Z.E. yüzünden oglumun tedavisinin bosa gitmesini istemiyorum. Oglum, komsumun yaptiklari yüzünden travma yasadi. Z.E.’ye karsi sözümün tükendigi yerdeyim. Bu tamamen profesyonelce. Beni disari çekip kendisine müdahalede bulunmami istiyor. Bu durum da kendisini hakli çikaracagindan çok emin. Ancak ben kontrollü biriyim, ailem, çocuklarim var. Kesinlikle art niyetim yok. Z.E., medeni sekilde kapimi tiklatmis olsaydi ve rahatsizligini dile getirmis olsaydi, öper basima koyar, ‘Haklisiniz’ derdim. Ama elinde sopayla haneme tecavüz etmeye kalkisiyorsa ben bunu tehdit olarak algilarim. Otizm ülkemizin parçasi haline geldi. Toplum olarak buna alisik olmamiz gerekiyor. Bilakis egitimci geçmisim varsa bunu daha bilinçli karsilamam gerekir. Komsumun evime beyzbol sopasi ile kapiya vurarak, terörize davranislar sergilemesi yüzünden çocuklarim sabah uykudan aglayarak kalkti. Çocuklarim bu sokla uyanmak zorunda mi?" seklinde konustu.

Olayin odagindaki Z.E., evine giden IHA muhabirlerine kapiyi açmayarak bagirdi. Kapiyi açmadan konusan Z.E., "Kanuni yollardan sikayetimi yaptim, hala neyin röportajini yapiyorsunuz. Burasi rehabilitasyon merkezi degil. Binanin içi çöp içinde, gürültüden evin içinde durulmuyor. Kulaktan dolma bilgiler ile kapima gelmediyseniz beybzol sopasi ve çocugun otizmli oldugunu nerden biliyorsunuz. Sizi kim gönderdi buraya? Bir sürü sikintisi olan insan var, gidin onlari haber yapin. Bu haber degil, bunun haber özelligi yok. Buraya tasindigimdan beri, sikayet etmedigim, dilekçe vermedigim yer kalmadi. Bu benim için haber degil, kayit etmeye devam ederseniz sizi de sikayet edecegim" dedi.

Kaynak: İHA