Mersin Büyüksehir Belediyesi 2023'Te Kadini Önceleyen Projelere Imza Atti

İçel Büyüksehir Belediyesince, her yil oldugu gibi 2023 yilinda da kadini önceleyen proje ve hizmetlere imza atildigi bildirildi.

Mersin Büyüksehir Belediyesi 2023'Te Kadini Önceleyen Projelere Imza Atti
Büyüksehir Belediyesinden yapilan açiklamaya göre, yil boyunca kent paydaslari, kadin dernegi ve STK’larla is birligi halinde gerçeklestirilen birçok toplanti ve egitimin yani sira, belediye bünyesinde hizmet içi egitimler çerçevesinde personele yönelik verilen egitimlerle de toplumsal cinsiyet esitliginin her alanda artirilmasini önceleyen çalismalar yapildi. Büyüksehir Belediyesi ayrica 2024-2026 yillari arasi uygulamaya konulacak olan Yerel Esitlik Eylem Plani için gerekli çalisma, toplanti ve yazismalari da gerçeklestirdi. Kentteki çocuklara yönelik de birçok egitim gerçeklestirilerek çocuklarin siddet, istismar ve haklarina yönelik farkindaliklarinin aritilmasi saglandi.

Büyüksehir Belediyesi, yil boyunca depremzede kadinlarin da yaninda oldu

İçel Büyüksehir Belediyesi, sadece İçel’de yasayan kadinlarin degil, özellikle 6 Subat depremi sonrasi depremin yasandigi illerden kente gelen kadinlarin da yaninda olmayi sürdürdü. Büyüksehir Belediyesi, depremin yasandigi andan itibaren hizlica bölgeye intikal ederek yardim çalismalarini baslatirken, bölgedeki depremzede kadinlarin hijyen ve kisisel ihtiyaçlarini da karsilayarak destek oldu. Deprem sonrasi İçel’e gelen kadinlara hem barinma hem psikolojik hem de diger ihtiyaçlar konusunda destek olan Büyüksehir Belediyesi, depremzedelerin hizmetine açtigi barinma merkezlerinde kalan depremzede kadinlari bir an olsun yalniz birakmadi. Depremzede kadinlarin giysi, kisisel hijyen malzemeleri ve yiyecek ihtiyaçlarini düzenli olarak karsilayan belediye, kadinlara yönelik psikolojik desteklerini de sürdürerek, depremin etkilerini en aza indirmeye çalisti.

Belediye, Hal Dikis Atölyesinde depremzedelere yönelik dikis kursu, örgü kursu, bebek yelegi, patik gibi alanlarda kurs hizmeti verip depremzedelerin ihtiyaçlari yönünde dikim ve tamiratlar da gerçeklestirdi.

Kadin Danisma Merkezleri ve Mor Yerleske ihtiyaci olan kadinlarin 7/24 yaninda

Büyüksehir Belediyesinin siddet veya istismar görmüs kadinlara destek olarak hayata tutunmalarina yardimci olmak amaciyla hizmete açtigi Kadin Danisma Merkezleri, 2023 yilinda da kente gelen veya kentte yasayan kadinlarin 7/24 yaninda olmaya devam etti. Büyüksehir Belediyesi bünyesinde faaliyet gösteren Kadin Siginma Evi de 2023 yilinda siddete maruz kalan kadinlarin, çocuklariyla birlikte güvenle konaklayabildikleri, barinma ihtiyaçlarinin karsilandigi bir merkez olarak kadinlarin yaninda olmayi sürdürdü. Kadin Siginma Evinde kadin ve çocuklara bireysel terapi, grup terapisi ve çalismalari, okuma yazma egitimi olamayan kadinlara yönelik okur-yazarlik egitimi verilirken; çocuklarin da egitimlerinin aksamadan devam etmesi için, tüm kirtasiye ihtiyaçlari belediye tarafindan karsilandi.

Kadinlara gelir kapisini araladi

İçel Büyüksehir Belediyesi Kadin ve Aile Hizmetleri Daire Baskanligi Gönüllüler Sube Müdürlügü bünyesinde yürütülen ve İçelden Kadin Kooperatifinin de paydasi oldugu ‘Evimiz Atölye’ projesi ise 2023 yilinda da kadinlarin ekonomide daha fazla yer almalari ve üretim gücünün, toplumun her kesimine ulasmasini saglamak amaciyla sürdürülmeye devam etti. Proje çerçevesinde çoraptan oyuncak yapimi ögrenen yüzlerce kadin, gelir elde etme imkani bulurken, 2023 yilinda ise 636 kadin projeden yararlandi.

Büyüksehir Belediyesinin üretici kadinlara destek vermek ve üretici kadin emeginin görünürlügünü artirmak için hayata geçirdigi ‘Üretici Kadin Stantlari’, 2023’te de kent genelinde faaliyet göstermeye devam etti. 2023 yilinda ürettikleri ürünleri belediyenin stantlarinda satisa sunan 2115 üretici kadin, gelir elde etme imkani buldu.

Gazi Çiftligi 2023’te de üreten kadinlarin adresi oldu

Atatürk’ün kurdugu ve Türkiye’nin ilk kooperatifi olma özelligindeki Silifke Gazi Çiftligi ise 2023’te de İçel’in tanitimina katki saglamak, tarimsal üretimi desteklemek ve kadin emegini güçlendirmek adina çalismalar gerçeklestirmeye devam etti. Çiftlikte yer alan farkli alanlardaki kurslarla kadinlara yeni is imkanlari olusturulurken, üretim yapan kadinlarin ürünlerinin de yetistirilmesine olanak sunuluyor. Gazi Çiftliginde yer alan Muazzez Ilmiye Çig Kütüphanesi ise kadin ve çocuklara kitap, dergi ve makale gibi önemli materyallere ücretsiz erisim sunmayi da sürdürdü.

Çocuklar, belediye merkezlerinde egitim hayatlarina ilk adimi atti

Büyüksehir Belediyesi, dezavantajli mahallelerde okul öncesi egitimi alamayan çocuklarin bedensel ve ruhsal gelisimlerini desteklemek için yil boyunca degerler egitimi, geleneksel oyunlar, dans, matematik oyunlari, sanatsal aktiviteler, bilim atölyeleri gerçeklestirmeye ve kadinlara yönelik okuma yazma kurslari düzenlemeye de devam etti.

2021 itibariyle Tarsus’ta ve Silifke’de faaliyete baslayan Kadin ve Çocuk Bilim, Teknoloji Atölyeleri 2023 yili Agustos ayinda Mezitli’de de açilarak kadinlara ve çocuklara yönelik kodlama, robotik, 3 boyutlu tasarim ve oyun gelistirme egitimleri sagladi. Atölye çalismalarina ek olarak festivallerde, çocuk oyun alanlarinda ’Bilimbüs’ ile de yer alarak çocuklari bilimle bulusturdu.

Çocuk Meclisi ile İçel’deki çocuklar yönetimde söz sahibi oldu

İçel Büyüksehir Belediyesi, ‘Cumhuriyetin isigi 100’ümüzde’ diyerek bir asri dolduran cumhuriyetin yüzüncü yilinda bir ilke daha imza atarak Çocuk Meclisini hayata geçirdi. Çocuk dostu belediye anlayisi ile çocuklarin da kent yönetiminde söz sahibi olabilmesi ve kentle ilgili sorunlarin çözümünde aktif rol almasi için Kadin ve Aile Hizmetleri Dairesi Baskanligi bünyesinde hayata geçirdigi proje Çocuk Meclisi üyelerini seçerek faaliyete basladi.



Gönüllü ordusu 2023’te de sayisiz güzellige imza atmaya devam etti

Kadin ve Aile Hizmetleri Dairesi Baskanligi Gönüllüler Sube Müdürlügü ise toplumdaki dayanismayi, sosyal sorumlulugu, empatiyi, farkindaligi ve kalkinmayi artirmak amaciyla hizmetlerine gönüllü katilim saglanmasina olanak sumaya devam etti. Büyüksehir bu sayede bilgisini, zamanini ve emegini iyilige dönüstüren, hiçbir karsilik beklemeden toplumun güçlenmesine ve gelismesine katki sunarak, toplumsal yardimlasma örnegi sergileyen gönüllülerle bugüne kadar, kadin ve çocuk alaninda birçok çalismaya imza atti. Büyüksehir, kent genelinde toplam 721 kayitli gönüllü ile el ele vererek çalismalar yapmayi sürdürüyor.
Kaynak: İHA