'Lübnan, Suriye Ve Yemen Olmak Üzere Potansiyel Bir Orta Dogu Savaslarina Dönüsmesi Kuvvetli'

Amerika Birlesik Devletleri Dis Isleri Bakani Antony Blinken’in 6 Ocak’ta ilk ziyaretini Türkiye’ye gerçeklestirerek; Orta Dogu turu kapsaminda görüsmeler yapmasini degerlendiren Dr. Ögr. Üyesi Ali Semin, “Blinken’in Arap ülkelerine yaptigi ziyaretin ana temasi Gazze’deki çatismalarin bölgesel baglamda olasi bir savasa dönüsmemesi için girisimler oldugu seklinde degerlendirilebilir. Çünkü Gazze çatismasinin Orta Dogu’nun tamamina siçramasi ve bölgesel bir savasa dönüsmesi ne ABD’nin ne de batili ülkelerin çikarlarina gelir. Kisa vadede Gazze savasinin tüm bölgeye siçramasi uzak bir ihtimal olarak görülse de; orta vadede basta Lübnan, Suriye ve Yemen olmak üzere potansiyel bir Orta Dogu savaslarina dönüsmesi kuvvetlidir” dedi.

'Lübnan, Suriye Ve Yemen Olmak Üzere Potansiyel Bir Orta Dogu Savaslarina Dönüsmesi Kuvvetli'


7 Ekim 2023 tarihinden itibaren Gazze’de cereyan eden Hamas-Israil çatismasinin Orta Dogu’da ve küresel güç dengelerinde iki kutuplu dünya düzenini geri getirebilecek potansiyele sahip bir gelisme olarak görülüyor. 7 Ekim çatismalarinin bölgesel bir topyekûn çatismalara yol açacak sinyalleri verdigini ve uluslararasi sistemi de degistirip sekillendirecek potansiyel güçler dengesini degistirmesinin beklendigini belirten Istanbul Gelisim Üniversitesi (IGÜ) Iktisadi, Idari ve Sosyal Bilimler Fakültesi (IISBF) Siyaset Bilimi ve Uluslararasi Iliskiler Bölümü Ögretim Üyesi Dr. Ali Semin, “Israil’in Gazze’ye yönelik düzenledigi siddetli saldirilara ragmen ne Arap ne de Islam ülkelerinden kinama disinda herhangi bir somut adim atilamamasi Netanyahu hükûmetinin savasi uzatmasina adeta tesvik etti. Günümüz itibariyla 7 Ekim’den bugüne kadar Israil tarafindan Gazze’de düzenlenen hava, kara ve denizden araliksiz saldirilarda 10 bini çocuk, 7 bini kadin olmak üzere 23 bin 84 Filistinli hayatini kaybetti.” dedi.



“Gazze çatismasinin Orta Dogu’nun tamamina siçramasi ve bölgesel bir savasa dönüsmesi ne ABD’nin ne de batili ülkelerin çikarlarina gelir”

Yasanan gelismelerle birlikte Amerika Birlesik Devletleri Dis Isleri Bakani Antony Blinken 6 Ocak’ta ilk ziyaretini Türkiye’ye gerçeklestirerek; Ürdün, Katar, Birlesik Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan, Israil ve Bati Seria’da Orta Dogu turu kapsaminda görüsmeler yapti. Blinken’in Türkiye ziyaretinin temel sebebinin Isveç’in NATO üyeligi ve F-16 meselelerinin yani sira Ankara’nin Suriye-Irak’taki terörle mücadelesi oldugunun bilindigini ifade eden Dr. Ögr. Üyesi Ali Semin, “Blinken’in Arap ülkelerine yaptigi ziyaretin ana temasi Gazze’deki çatismalarin bölgesel baglamda olasi bir savasa dönüsmemesi için girisimler oldugu seklinde degerlendirilebilir. Çünkü Gazze çatismasinin Orta Dogu’nun tamamina siçramasi ve bölgesel bir savasa dönüsmesi ne ABD’nin ne de batili ülkelerin çikarlarina gelir. Bu açidan bakildiginda ABD, hem dis politikada hem de bölgesel ve küresel anlamda Israil’e sinirsiz desteginin yalnizca Gazze’deki çatismayla sinirli kalmayacaginin farkina varmis gibi görünüyor. Bu nedenle Blinken’in Orta Dogu turu, Filistin’de yasanmakta olan çatismayi önlemenin yolunun iki devletli çözümden geçtigini ifade ediyor. Blinken’in iki devletli çözüm arayisinin nasil olacagi yönünde herhangi bir plan sunmamasi oldukça düsündürücü diyebiliriz. Bu hususa dikkat çekmek gerekir ki, Israil artik iki devletli çözümü kabul etmeyecegini ve Filistin topraklarindaki isgal planini sürdürmek istedigini söylemek mümkündür.” dedi.



Israil’e karsi ciddi baski kurulmasi sart

Son duruma bakilip, Gazze’deki gelismeler baglaminda degerlendirildiginde Blinken’in Orta Dogu ziyaretlerinin kalici bir ateskes için bir girisim olmadigini ve Amerika’nin Orta Dogu’daki çikarlarini korumak amaçli oldugunun söylenebilecegini belirten Semin, “Gazze’de kalici bir ateskesin anahtarinin Washington’da oldugunu göz önünde bulundurdugumuzda Israil’e karsi ciddi baski kurulmasi sarttir. Aksi takdirde kisa vadede Gazze savasinin tüm bölgeye siçramasi uzak bir ihtimal olarak görülse de orta vadede basta Lübnan, Suriye ve Yemen olmak üzere potansiyel bir Orta Dogu savaslarina dönüsmesi kuvvetlidir.” dedi.

Kaynak: İHA