Güney Kore'de Boynundan Biçaklanan Ana Muhalefet Lideri Taburcu Oldu

Güney Kore’nin Busan kentine 2 Ocak’ta gerçeklestirdigi ziyarette gazetecilerin sorularini cevapladigi sirada boynundan biçaklanan ana muhalefetteki Demokratik Parti’nin lideri Lee Jae-myung, hastaneden taburcu edildi. Saldirgan, Lee’nin devlet baskani olmasini engellemek için saldiriyi gerçeklestirdigini ifade etti.

Güney Kore'de Boynundan Biçaklanan Ana Muhalefet Lideri Taburcu Oldu
Güney Kore’de Busan kentinin Gadeok Adasi’ndaki havalimani insaatina geçtigimiz hafta sali günü gerçeklestirdigi ziyarette biçakli saldiriya ugrayan ana muhalefetteki Demokratik Parti’nin lideri Lee Jae-myung, ameliyat oldugu Seul Ulusal Üniversite Hastanesi’nden taburcu oldu. Lee’yi hastane önünde destekçileri tezahüratlarla karsiladi. Boynunda bant oldugu görülen Lee hastane önünde yaptigi konusmada, muhalifleri öldürme ve ortadan kaldirmaya yönelik savas benzeri politikalara son verilmesi gerektigini, bu olayin nefret siyasetini sona erdirmek ve karsilikli saygi ve bir arada yasama siyasetini yeniden tesis etmek için bir firsat olabilecegini umdugunu ifade etti.



"Baskan olmasini engellemek için öldürmek istedim"

Olay yerinde gözaltina alinan, 4 Ocak’ta çikarildigi Busan Bölge Mahkemesi’nce tutuklanan ve yalnizca soyadi "Kim" olarak açiklanan 67 yasindaki saldirgan, biçakli saldiriyi Lee’nin baskan olmasini engellemek için gerçeklestirdigini ifade etti.

Busan Emniyet Müdürü Woo Chul-moon, "Süpheli, Lee’nin devlet baskani olmasini engellemek için öldürmeye karar verdigini söyledi" bilgisini paylasti.

Boynunda 1 santimetrelik yirtilma olmustu

Busan’daki havalimani insaatina 2 Ocak’ta ziyaret gerçeklestiren ve gazetecilerin sorularini yanitlayan Lee, bu sirada imza alma bahanesiyle kendisine yaklasan bir kisi tarafindan boynundan biçaklanmisti. Lee, saldirinin ardindan bilinci açik bir sekilde önce Pusan Ulusal Üniversite Hastanesi’ne kaldirilirken, daha sonra helikopterle baskent Seul’deki Seul Ulusal Üniversite Hastanesi’ne sevk edilmisti. Saldirgan ise olay yerinde gözaltina alinmisti. Boynunda 1 santimetrelik yirtilma meydana geldigi belirtilen Lee’nin hayati tehlikesinin bulunmadigi, ameliyata alindigi açiklanmisti. Lee’yi ameliyat eden Seul Ulusal Üniversite Hastanesi cerrahi Min Seung-kee, Lee’nin sah damarindaki yaranin onarilmasi için yapilan ameliyatin iyi geçtigini aktarmisti.

Busan polisi ise saldirganin internetten satin aldigi 18 santimetrelik biçagi kullandigini belirtmisti.

Baskanlik yarisini az farkla kaybetmisti

Lee, ülkede geçtigimiz yil düzenlenen baskanlik seçimlerini görevdeki Devlet Baskani Yoon Suk-yeol’a karsi yüzde 0,73’lük bir farkla kaybetmisti. Lee’nin 2027’deki baskanlik seçimlerinde yeniden aday olmasi bekleniyor.
Kaynak: İHA