Dalmaçyali'dan Isi Yalitimi Ile Eksi 7 Derecede Dahi Dogal Gaz Faturasindan Tasarruf

Ülkemizde 8-14 Ocak tarihleri arasinda "Enerji Tasarrufu Haftasi" kutlaniyor. Enerji Tasarrufu Haftasi’nda Dalmaçyali Ileri Isi Yalitim Sistemleri, Erzurum’da isi yalitiminin aile ekonomisine faydasini ortaya koydu.

Dalmaçyali'dan Isi Yalitimi Ile Eksi 7 Derecede Dahi Dogal Gaz Faturasindan Tasarruf
Türkiye’de kisin en sert geçtigi illerden birisi de Erzurum. Ocak ayi sicaklik ortalamasi eksi 7 derece oluyor. Haliyle Erzurum en çok enerji tüketen sehirlerden. Ama bu tüketimi azaltmak mümkün. Tasarrufun evlerdeki yolu isi yalitimindan geçiyor. Dalmaçyali Ileri Isi Yalitim Sistemleri Erzurum’da buna rakamlarla dikkat çekti. Dalmaçyali, Erzurum’un Yakutiye ilçesinde bulunan, 6 katli, 29 daireli bir binada geçtigimiz yil isi yalitimi yapti. Bina sakinleri hemen karsilarinda bulunan yine ayni cephe, ayni kat ve ayni daire sayisina sahip olan komsularindan yaklasik yüzde 60 daha az dogal gaz faturasi ödedi.

Dalmaçyali Ileri Isi Yalitim Sistemleri Marka Müdürü Özmert Baysaling, "Dünyanin gündeminde sürdürülebilirlik ve enerji verimliligi söz konusu. Bu hafta ‘Enerji Tasarrufu Haftasi’ Bizim amacimiz da tüketicilerimizde isi yalitimi konusunda farkindaligini en üst seviyeye çikartmak. Konutlarda tüketilen enerji sanayiyi geçmis durumda. Enerjiyi verimli kullanmani en etkili yöntemlerinin basinda da isi yalitimi geliyor. Standartlara uygun olarak tercih edilen isi yalitim uygulamalarinda yüzde 60’a varan tasarruf elde etmek mümkün. Enerji tasarrufu hem toplumsal hem de bireysel olarak gerçeklestirecegimiz sorumluluklarimizin basinda geliyor. Erzurum’da isi yalitimi noktasinda uygulama yaptigimiz binalarda -7 derece dahi tasarruf edebiliyor" dedi.

Isi yalitimi konusunda en önemli konulardan birisinin de dogru isi yalitim kalinliginin uygulanmasi oldugunu belirten Dalmaçyali Ileri Isi Yalitim Sistemleri Marka Müdürü Özmert Baysaling, "Dogru bir isi yalitim uygulamasinda isi yalitim kalinliklari son derece önemli. Her bir bölgenin kendi iklim sartlarina göre kullanmasi gereken bir isi yalitim kalinligi var. Bu konudaki farkindaligi bir üst seviyeye çikarmak için Erzurum’daki bir binada standartlarin üzerinde bir isi yalitim uygulamasi yaparak yüzde 60’a varan tasarrufu gerçeklestirdik. Burada tüketicilerimize referans olabilmesi ve dogru isi yalitim kalinligiyla ne kadar tasarruf edebileceklerini daha somut bir sekilde göstermeyi hedefledik” seklinde konustu.

Site Yöneticisi Yakup Evliyaoglu ise evlerinde termal konfor saglandigini, odalar arasi sicaklik farklarinin artik yasanmadigini ifade ederek, "Ben bu sitelerin arsa sahibiydim. Ilk yapimindan bu güne kadar buradayim. Su anki Dalmaçyali’nin bizlere sunmus oldugu imkanlar çok güzel. Sicaklik açisindan olsun, yazin serin olmasi açisindan önemli. Benim iki ayri binada evlerim var. Ikisinin arasindaki fark çok büyük. Insanlarin binada yapiminda bu malzemeyi kullanmasini tavsiye ederim. Biz uygulamadan memnunuz. Iki ayri daire arasindaki aylik ödemelerimizde 600-700 lira fark ediyor. Dis cephe yalitimin önemi var. Hava sicak oldugu zaman evlerimiz serin oluyor, terleme yapmiyor. Diger binalarda ise terleme yapiyor ve insaat sektöründe küf dedigimiz olay oluyor" diye konustu.

Bina sakini Habib Özyurt ise isi yalitimindan önce küf sorunu ile karsi karsiya kaldiklarini ama isi yalitiminin ardindan küf sorunlarinin ortadan kalktigini anlatarak söyle devam etti:

"Ben binanin üçüncü katindan oturuyorum. Bundan önce evlerimiz dis cephe oldugu için soguktu. Simdi soguk olmuyor. Hafiften küf vardi onlarda kalkti. Su anda memnunuz. Binamiza yapilan isi yalitimindan çok memnunuz. Yakit tasarrufu da oldu. Evimizdeki tüm odalarin sicakliklari da esit."
Kaynak: İHA